Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: Παρουσίαση πρακτικών Ελληνιστικού Συνεδρίου

10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Mε την παρουσία του  Προέδρου της Δημοκρατίας  στην Ακαδημία Αθηνών έγινε η παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια:  Εορτάζοντας 24 Αιώνες». 

Το τριήμερο συνέδριο, είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και σκοπός του, ήταν η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδραση τους στον πολιτισμό. 

Επίδοση του πρώτου αντιτύπου της Έκδοσης των Πρακτικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο από την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, καθώς και τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή Αντώνιο Κουνάδη. 

«Το αειθαλές Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μέσα από την αδιάσπαστη διαχρονία του, ήταν, είναι και θα είναι η κοιτίδα και το λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης, με επίκεντρο τον Άνθρωπο, την Ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την ομιλία του.

Στην  εκδήλωση το «παρών»  έδωσαν η κυρία Σίσυ Παυλοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, ακαδημαϊκοί  και  εκπροσώποι του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. 

Αφορμή ήταν  η συμπλήρωση 10 ετών από τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το οποίο δημιούργησε το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.   

 Στιγμιότυπο από την Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης τού κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια! Για τη σφραγίδα που έβαλε στον σύγχρονο κόσμο. Και με γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τον πολιτισμό της χώρας μου το γεγονός ότι η οικογένειά μου, μέσα από το «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», μπορέσαμε να συμβάλουμε, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα τής Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», είπε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. 

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της στην εκδήλωση.

«Χάρη στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Ελληνιστική περίοδος της Αλεξάνδρειας ήταν μια περίοδος προόδου, ευημερίας, εφευρέσεων και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της γνώσης και της επιστήμης», δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κύριος Αshraf Farrag.

Η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Τα πρακτικά του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν από τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ακαδημαϊκός Καθηγητής Στέφανος Ήμελλος, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της. 

Δρ Μohamed Awad, Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Αντώνης Παπαδημητρίου- Πρόεδρος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με την σύζυγό του κυρία Δέσποινα Αποστολάκη.  

 Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Κατερίνα Παπακώστα και τη πρώην Πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου.  

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" κύριο Αντώνη Παπαδημητρίου, την σύζυγό του κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, και την κυρία Αννα Παναγιωταρέα.  

(Από αριστερά) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του "Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών" της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Mohamed Awad και Δρ Ashraf Farrag.  

 

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθ. Λουκάς Παπαδήμος, και η Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.  

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. 

Ο Εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Ashraf Farrag και ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.  

 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top