Μάτι: Υπήρχε χρόνος να φύγουν οι κάτοικοι... περπατώντας

"Καίει"Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία το πόρισμα για τη φωτιά

Μάτι καμένα

Υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνει η εκκένωση του οικισμού στο Μάτι και να μην θρηνήσουμε τόσα θύματα, αναφέρει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου. 

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα, υπολογίζοντας ότι οι κάτοικοι διανύοντας περίπου 80 μέτρα το λεπτό, θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί από την πύρινη λαίλαπα μέσα σε 15 με 20 λεπτά… περπατώντας!

Μάτι: Καλείται ως ύποπτος ένας 65χρονος που φέρεται να ξεκίνησε τη φωτιά

O Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλα 18 άτομα για τη φωτιά στο Μάτι

Αυτό βέβαια με τη βασική προϋπόθεση ότι κάποιος θα τους ειδοποιούσε εγκαίρως και θα τους ζητούσε να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

Το πόρισμα επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες για την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα στους αρμόδιους της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της Περιφέρειας Αττικής και της Πολιτικής Προστασίας. 

Μετά τον σάλο… «ξεπαγώνει» η έρευνα για τις ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι

Κόλαφος το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι: Ψευδή στοιχεία και ανακρίβειες

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», στο πόρισμα αναφέρεται ότι στις 17:30 της 23ης Ιουλίου ελικόπτερο πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης, το οποίο και ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και κινείται απειλητικά προς τα ανατολικά. 

Παρ’ όλ’ αυτά, ενώ υπήρξε ειδοποίηση, ενώ η φωτιά απειλούσε σπίτια και οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που θα μπορούσαν από μόνοι τους να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους, δε δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης. 

Φωτιά στο Μάτι: Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 2.519 πυρόπληκτοι

Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στο Μάτι: Το μέτωπο κινήθηκε ραγδαία

Μεγάλη ευθύνη επιρρίπτεται επίσης στην αστυνομία, η οποία οδήγησε όλα τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο του Ματιού, όταν ήδη είχαν μπλοκάρει και οι κάθετες οδοί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες άνθρωποι. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα για τις κινήσεις και τον ρόλο αξιωματικών της Πυροσβεστικής για παραποίηση στοιχείων που σχετίζονται με την ώρα της φωτιάς. 

"Έσβησε" η 26χρονη Ελισάβετ - Το 99ο θύμα από τη φωτιά στο Μάτι

Νέο βίντεο από τη φωτιά στο Μάτι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας, πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην Κινέτα για την κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει εκεί, φαίνονται να επιχειρούν και στο Μάτι, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, ένα άλλο όχημα εμφανίζεται πρώτα να φτάνει στη φωτιά και μετά από ώρα να ενημερώνεται να σπεύσει εκεί!

Επίσης πολλά στοιχεία εμφανίζονται να έχουν περαστεί στο σύστημα χειροκίνητα, δημιουργώντας πρόσθετες υποψίες ότι επιχειρήθηκε η συγκάλυψη των ευθυνών.

Μήνυση κατά Σκουρλέτη και Τόσκα για τη φωτιά στο Μάτι από τη χήρα Φύτρου

Πέθανε η μαμά του 6 μηνών "μπέμπη" που χάθηκε στη φονική φωτιά

Όσον αφορά τέλος στην πρώτη ειδοποίηση προς το Κέντρο για τη φωτιά, μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση έγινε στις 16:41 και όχι στις 16:49:27 όπως αναφέρει έγγραφο της πυροσβεστικής. 

Ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα αναφέρει ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top