Οι ιστοί του Αιτωλικού κάνουν τον γύρο του κόσμου

Παροξυσμός στα ξένα ΜΜΕ για τις αράχνες

Οι αράχνες του Αιτωλικού κατέκλυσαν όλο τον κόσμο. Η είδηση για τους ιστούς που κάλυψαν όλη την περιοχή  φιγουράρει στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο δε θα υποχωρήσει αν δεν πέσει η θερμοκρασία.

Οι ιστοί δεν έχουν καλύψει μόνο τις ακτές του Αιτωλικού. Το εντυπωσιακό φαινόμενο που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει απλωθεί και στους μεγαλύτερους ιστοτόπους του κόσμου.

Η Guardian και το Economist έχουν ανεβάσει την εικόνα των αραχνοϋφαντων τοπίων. Το CNN γράφει: «Aυτή η πόλη στην Ελλάδα έχει σκεπαστεί από χιλιάδες ιστούς αράχνης».

Στον ιστό των αραχνοειδών του Αιτωλικού και η Daily Mail:

«Από τι φτιάχνονται οι εφιάλτες; 1000 πόδια ιστού, καλύπτουν τις ακτές ελληνικής πόλης, την ώρα που οι αράχνες πλημμυρίζουν την περιοχή για να αναπαραχθούν πριν πεθάνουν».

Οι αραχνολόγοι δίνουν απαντήσεις 

Τα τηλέφωνα των Ελλήνων επιστημόνων έχουν σπάσει καθώς δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο ρωτούν για το πώς προέκυψε το φαινόμενο. Ψάχνοντας στους ιστούς  ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ειδικότητα αραχνολόγου. Η Μαρία Χατζάκη είναι η μοναδική αραχνολόγος στην Ελλάδα και δίνει απαντήσεις για το φαινόμενο:

«Οφείλεται σε άπνοια, υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία αυτές τις μέρες που υπήρχε στο Αιτωλικό, συν την αφθονία τροφής, δηλαδή διάφορα σκνιπάκια που υπάρχουν στην περιοχή. Το είδα πρώτη φορά το 2002 στην περιοχή της Ηλείας, μου είχαν πει οι κάτοικοι ότι το είχαν ξαναδεί, δεν τους εξέπληξε. Δεν νομίζωνα εξαφανιστεί με μια βροχή γιατί είναι αυτή τη στιγμή πολύ εκτεταμένα τα δίχτυα. Περισσότερο είναι κάτι εντυπωσιακό για τη βιοποικιλότητα της περιοχής παρά κάτι ανησυχητικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει να παρατηρηθεί στην περιοχή, 50 χρόνια. 

Ωστόσο οι ανθεκτικοί ιστοί ταλαιπωρούν τους κατοίκους του Αιτωλικού.  Τα σπίτια έχουν κατακλυστεί από τα μικροσκοπικά  έντομα ενώ ακόμα και οι βάρκες στη λιμνοθάλασσα καλύφθηκαν από το αραχνοϋφαντο πέπλο.

Πάντως παρόμοιο θέαμα είχε παρατηρηθεί και στο Ισραήλ το 2017 στις όχθες του ποταμού Σορέκ.
 
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top