Η πεμπτουσία της γαστρονομίας το μενού του Αριστοτέλη

Κάνει θραύση

Ξινό, γλυκό, πικρό, αλμυρό ...οι τέσσερεις γεύσεις που όλοι γνωρίζουμε αντικατοπτρίζουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: τη φωτιά, τον αέρα, το νερό και τη γη.

Στη Χαλκιδική όμως ανακαλύφθηκε το μυστηριώδες πέμπτο στοιχείο. Αυτό που ο Αριστοτέλης αποκαλούσε πριν 2.500 χρόνια αιθέρα και οι σύγχρονοι σεφ ονομάζουν ουμάμι.

Ένας καθηγητής γαστρονομίας και ένας σεφ ξενοδοχείου έβαλαν κάτω τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, τα ανεπεξέργαστα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και δημιουργήσαν το αριστοτελικό μενού.

«Για να φτάσεις στο μεγαλείο του πέμπτου στοιχείου, του αιθέρα, θέλει υπομονή και πειθαρχία» λέει ο Χάρης Αλατσίδης, σεφ του ξενοδοχείου Αντιγόνη.

Σε χώρα φιλοσόφων γεννηθήκαμε μπορεί η διατροφή να περνάει από το στομάχι αλλά φιλτράρεται τελικά από τον εγκέφαλο.  

Η αριστοτελική διατροφή ως όρος παρουσιάστηκε  το 2016 από τον καθηγητή Γιώργο Παλησίδη με στόχο να αξιοποιηθούν εξαιρετικές πρώτες ύλες όπως το μέλι και το λάδι ωστόσο αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε όσους αγαπούν το ανεπιτήδευτο φαγητό και αναζητούν την πεμπτουσία.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top