Δεν εγγράφουν στο ληξιαρχείο το παιδί δύο Ελληνίδων με σύμφωνο συμβίωσης

Το ΣτΕ δήλωσε αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση

Δεν εγγράφουν στο ληξιαρχείο το παιδί δύο Ελληνίδων

Τα πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για να λύσουν τον γρίφο της εγγραφής στο Ληξιαρχείο παιδιού δύο Ελληνίδων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ζητούν να κατοχυρωθεί ως επώνυμο του τέκνου, εκείνο της συζύγου της μητέρας. Η υπόθεση οδεύει προς τα εκεί μετά την προσφυγή των δυο γυναικών στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο όμως «νίπτει τας χείρας του» αφού δηλώνει αναρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση.

Οι δυο γυναίκες παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2013 και στη συνέχεια η μία εξ' αυτών, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έμεινε έγκυος, γεννώντας ένα αγοράκι. Όταν ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού κατέθεσε αίτηση στο ληξιαρχείο για την καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του, που έγινε στο Γουέστμινστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ελλάδα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης ήταν αρνητική. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην καταχωρηθεί ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας οπότε δεν μπορεί να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Αγγλία έχει ήδη λάβει το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του αλλά δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα  πριν τα 5 του χρόνια, δηλαδή πριν πάρει τη βρετανική υπηκοότητα.

Στην προσφυγή του το ομόφυλο ζευγάρι υποστήριζε πως  η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Επιπλέον, ανέφερε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Το ΣτΕ (1084/2018) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και ότι για το επίμαχο θέμα την αρμοδιότητα έχουν τα Πολιτικά Δικαστήρια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top