Δραματικές ώρες για τους δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο - Στο Star ο πατέρας του ενός

Τι κατέθεσε στο τουρκικό δικαστήριο και τα ερωτήματα που γεννώνται

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή. Την Δευτέρα  θα οδηγηθούν ενώπιον της Τουρκικής Δικαιοσύνης, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές Ελλάδας Τουρκίας για τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Οι δύο στρατιώτες στις καταθέσεις τους είπαν ότι ακολουθώντας τα ίχνη παπουτσιών στα χιόνια πέρασαν στην τουρκική πλευρά και κατέγραψαν τις εικόνες με τα κινητά τους με σκοπό να τα στείλουν στους ανωτέρους τους, όπως έγινε γνωστό.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή τους για  παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, και ότι  είναι ύποπτοι φυγής. Έκρινε επίσης ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία  και  μπορεί να διαφύγουν στην Ελλάδα, αλλά και ότι μπορεί να επιχειρήσουν να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία εντοπίστηκαν από τους Τούρκους  στα κινητά τους τηλέφωνα.

Το κατηγορητήριο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι:

-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

-Υποψία διαφυγής

-Μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία

-Πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό".

-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

Ώρες αγωνίας στην Ορεστιάδα όπου ζουν οι οικογένειες των δυο νεαρών στρατιωτικών καθώς η πληροφόρηση για την τύχη των παιδιών τους γίνεται  με το σταγονόμετρο. Ο πατέρας του  ανθυπολοχαγου Άγγελου Μητρετώδη, απόφοιτου  της Σχολής Ευελπίδων μίλησε στο Star για το «διαμάντι»  όπως αποκαλεί το γιο του, προσθέτοντας ότι υποφέρει που είναι στη φυλακή άδικα

«Αυτό είναι γι’ αυτόν που το βιώνει μισός θάνατος. Θα περάσουν για ένα αδίκημα που έκαναν υποτιθέμενο και αυτό είναι υπό διερεύνηση  είναι εξ αμελείας είναι εκ πλάνης. Εγώ  ξέρω ότι ο Άγγελος είναι μια ακέραια προσωπικότητα  είναι παιδί μετρημένο με παιδεία με μόρφωση με μια λέξη διαμάντι. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι πατέρας του. Είναι καλά και η εκτίμησή μου είναι ότι τους φέρθηκαν άψογα τουλάχιστον. Έτσι θεωρώ εγώ από αυτά που συλλέγω, που συλλαμβάνω από τις πληροφορίες τις διάχυτες  από τον πρόξενο», είπε ο κ. Νίκος Μητρετώδης.

Οι γονείς  των στρατιωτών μας ,τη Δευτέρα θα πάνε στο ελληνικό προξενείο  της Αδριανούπολης μήπως καταφέρουν και  δουν από κοντά  τα παιδιά τους.

«Ακολουθούσαμε ίχνη στα χιόνια»

Στην κατάθεσή του ο Εύελπις ο οποίος έχει άριστη εκπαίδευση και  για υπηρεσία υπό  αντίξοες καιρικές συνθήκες είπε πως ακολουθούσαν ίχνη που θεώρησαν ότι ανήκουν σε  παράνομους  μετανάστες.

«Ακολούθησα αυτά τα ίχνη και τα βιντεοσκόπησα με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός, με στόχο να στείλω τις εικόνες στους ανωτέρους μου. Καθώς τα ίχνη ήταν εκτός του δρόμου όπου περιπολούμε και εκεί είχαν ανατραπεί και δέντρα, μέσα από τα οποία περάσαμε γρήγορα, δεν αντιληφθήκαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά.  Δεν είδαμε την γραμμή, ούτε συναντήσαμε κάποιο ίχνος που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. μέχρι που είδαμε τους Τούρκους στρατιώτες», κατέθεσε. 

Σε αυτό το σημείο γεννάται το πρώτο ερώτημα. Τα ίχνη ήταν λαθρομεταναστών ή Τούρκων στρατιωτών που θέλησαν να στήσουν ενέδρα στους δικούς μας;

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο, αδειάσαμε τα όπλα μας και τα παραδώσαμε στους Τούρκους στρατιώτες. . Μα κάποιος που κάνει κατασκοπία διαλέγει καιρό με χιόνι; Άλλωστε στο χιόνι βαδίζοντας τα ίχνη μας διακρίνονται», συνεχίζει στην κατάθεσή του ο Έλληνας ανθυπολοχαγός.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσοι και πόσο καλά οπλισμένοι ήταν οι Τούρκοι στρατιώτες; Αν ήταν μια απλή περίπολος από τελούμενη από δύο άτομα ίσως το θέμα είχε λυθεί με αμοιβαίες εξηγήσεις. Ήταν ομάδα; Και τι σκοπό είχε η περιπολία ομάδας στα σύνορα με ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες;

Ο Δημήτρης Κουκλατζής γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού  έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ορεστιάδα. Τα μέρη  εκεί  ανάμεσα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα τα έχει περπατήσει πολλές φορές.

«Επιθυμώ να δηλώσω επίμονα πως πέρασα τα σύνορα από λάθος και δεν είχα κακό σκοπό», κατέθεσε.

Ο ίδιος εκτός από ένας ικανότατος υπαξιωματικός και γνώστης της περιοχής  είναι και ένας άνθρωπος  έξω καρδιά. Λατρεύει τα  γρήγορα αυτοκίνητα, έχει πολλές παρέες στην Ορεστιάδα, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη τον Ορέστη, την ποδοσφαιρική  ομάδα.

«Τo Star στο σημείο “Μηδέν”»

Η κάμερα του Star βρέθηκε στο χωριό Καστανιές, 17 χιλιόμετρα έξω από την Ορεστιάδα 200 μέτρα από την Τουρκία.

Κάτοικοι του χωριού λένε ότι και άλλες φορές έχουν ξανασυναντηθεί περίπολα ελληνικά και τουρκικά και δεν έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα.

Οι κτηνοτρόφοι που ζουν και από τις δυο πλευρές των συνόρων,  συχνά αναγκάζονται να μπαίνουν και να παίρνουν τα ζώα τους χωρίς προβλήματα.

Την ίδια στιγμή πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε να επαναπατριστούν σύντομα οι δυο στρατιωτικοί

Το προξενείο  μας στην Αδριανουπολη έχει  αναθέσει σε δυο τούρκους δικηγόρους την υπόθεση των στρατιωτών σε συνεννόηση με τα Ελληνικά υπουργεία  Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν την ευθύνη χειρισμού του επαναπατρισμού τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top