Δεν εκδίδεται στην Τουρκία ο Κούρδος που συνελήφθη για τρομοκρατία

Το δικαστήριο έκρινε ότι εκεί θα κινδυνεύσει η ζωή του

Δεν εκδίδεται στην Τουρκία ο Κούρδος που συνελήφθη

Να μην εκδώσει τον 60χρονο Κούρδο, τον οποίο η Τουρκία ζητεί ως τρομοκράτη, καθώς θεωρούν πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη γειτονική χώρα, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα Ευσταθίας Καπαγιάννη, απορρίπτοντας το αίτημα έκδοσης. 

Ο  Μεχμέτ Ντογκάν είναι ο πρώτος από τους 9 Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας. 

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

"Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του". 

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 κατηγορούμενους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top