ΣτΕ: Προσφυγές σωματείων αστυνομικών για το μισθολόγιο

Όλοι στρέφονται κατά του νόμου 4472/2017

ΣτΕ: Προσφυγές σωματείων αστυνομικών για το μισθολόγιο

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσαν οι αστυνομικοί με την οποία ουσιαστικά δρομολογούν νέα (3η στη σειρά) δικαίωσή τους από το ανώτατο Δικαστήριο για τα μισθολογικά τους. Ουσιαστικά οι αστυνομικοί ανοίγουν το χορό των προσφυγών που θα καταθέσουν όλοι οι ένστολοι (στρατιωτικοί κλπ)  ως ομοσπονδίες και Σωματεία αλλά και ατομικά κατά εκατοντάδες  κατά του νέου μισθολογίου των ενστόλων.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά του νόμου 4472/2017 με τον οποίο θεσπίστηκαν νέες μισθολογικές ρυθμίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικοί, όλων των Σωμάτων, Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, κ.λπ.) όπως και κατά της από 19.9.2017 εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου και παρέχει διευκρινήσεις για την μισθολογική κατάταξή τους. Με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων πλέον του μισθολογικού θέματος, καθορίζεται η μισθολογική κατάταξης και εξέλιξής τους.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2014

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν  πως μειώνονται οι αποδοχές τους αντισυνταγματικά κάτω από τα επίπεδα του νομοθετικού πλαισίου του 2014 (νόμος 4307/2014) που κρίθηκε αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά και κάτω  από τα επίπεδα του 2003 (νόμος 3205/2003).   Θυμίζουν δε τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ  με τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ένστολοι (αποφάσεις 2192-2196/2014, κ.λπ.)  και διατασσόταν η επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012 και επιβαλλόταν η επιστροφή αναδρομικών (τα οποία δεν τους δόθηκαν ποτέ βέβαια) . Άλλωστε έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από την  επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, στην οποία τον κατηγορούν ότι ενώ εξαγγέλλει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ αγνοεί τα δεδικασμένα για τους μισθούς των ενστόλων.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ

Οι αστυνομικοί αναφέρουν επίσης στις προσφυγές τους πως για τις νέες περικοπές των αποδοχών τους  δεν ελήφθη υπόψη η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας  και οι ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά ούτε εκτιμήθηκε τεκμηριωμένα εάν μετά τις νέες μειώσεις   μπορούν οι ένστολοι με τις αποδοχές που λαμβάνουν να μπορούν επαρκές  να αντιμετωπίσουν το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης.   Μεταξύ αυτών που ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (εκτός των ομαδικών αιτήσεων που έχουν κατατεθεί) είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, κ.λπ.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top