Παλαιό Φάληρο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο ρέμα της Πικροδάφνης – Ανησυχούν οι κάτοικοι (φώτο)

Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με τη μόλυνση στον Σαρωνικό

Γέμισε νεκρά ψάρια το ρέμα της Πικροδάφνης

Θλιβερή είναι η εικόνα στο ρέμα της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο έχει γεμίσει με νεκρά ψάρια.

Το θέαμα αυτό, έχει αναστατώσει πολύ τους κατοίκους της περιοχής, καθώς θεωρούν πως ίσως και να σχετίζεται με τη μόλυνση στον Σαρωνικό.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, σε πολλά σημεία του ρέματος της Πικροδάφνης υπάρχουν νεκρά ψάρια αλλά και σκουπίδια.

Οι πιο ψύχραιμες φωνές πάντως, αναφέρουν πως αιτία του φαινομένου αυτού, δεν είναι άλλη από τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, από τα σπίτια που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης.

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ

Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου. Η υδρολογική λεκάνη στην οποία διαμορφώνεται ο ρους του έχει συνολική έκταση 22,4 χλμ² και μέσο υψόμετρο 260 μ, το οποίο και διασφαλίζει τη ροή των υδάτων έως το επίπεδο της θάλασσας. Περίπου 3 χλμ, από το συνολικό μήκος του ρέματος είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα. Είναι ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση. Έχει χαρακτηριστεί «ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» με το ΦΕΚ 281Δ/1993.

Το ρέμα της Πικροδάφνης έχει μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μακρύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό.

Πηγάζει στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, στο Βύρωνα, και στην συνέχεια κατηφορίζει διασχίζοντας την Ηλιούπολη. Στην Ηλιούπολη οι όχθες του ποταμού έχουν διατηρηθεί, σχηματίζοντας ένα πάρκο, με το ποτάμι να ρέει σε πέτρινη κοίτη. Στη συνέχεια το ρέμα εισέρχεται στον Άγιο Δημήτριο, όπου είναι πιο εγκαταλελειμένο και ρέει ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλα κτίρια, ενώ τμήμα της όχθης έχει μπαζωθεί. Στη συνέχεια το ρέμα σχηματίζει το σύνορο ανάμεσα σε Παλαιό Φάληρο και Άλιμο. Το ρέμα εκβάλλει στο Σαρωνικό, σε ένα μικρό δέλτα στην ακτή Εδέμ στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον Άλιμο, πλησίον της μαρίνας Αλίμου.

Το ρέμα σε πολλά σημεία έχει υποβαθμιστεί, με σκουπίδια και μπάζα στις όχθες, ενώ μπορεί μέσα στο ποτάμι να καταλήγουν και λύματα από σπίτια τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης μέσω παρόνομων συνδέσεων με αγωγούς ομβρίων υδάτων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top