Λέκκας: Νέα ρήγματα στη Φλώρινα - Να εκκενωθεί το χωριό Ανάργυροι

Νέα επίσκεψη του καθηγητή στην περιοχή

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμά ότι το χωριό Ανάργυροι στη δυτική Μακεδονία «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του», όπως εξέφρασε εκ νέου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε και από μετρήσεις ειδικών μηχανημάτων που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εδάφους, ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα». Πρόσθεσε ότι «αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να ‘φύγει’». 

Ο καθηγητής τόνισε, ακόμα, ότι οι βροχές που προβλέπονται θα ενισχύσουν τα φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας και η επιστημονική του ομάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους, για τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα, όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας.

Δήλωσε, μάλιστα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού, αναστατώνοντας τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, σημείωσε: «Μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού».

Στη συνέχεια, εξήγησε το αδιέξοδο στο οποίο η κοινότητα έχει φτάσει: «Μας λένε να φύγουμε από το χωριό και να νοικιάσουμε σπίτια, αλλά δεν μας απαντά κανείς ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα ενοίκια των κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν».

Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι ζήτησε με επιστολή του από τη διοίκηση της ΔΕΗ να συμβάλει στην προσπάθεια, αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου των υπολοίπων 45 οικογενειών που μένουν στον οικισμό.

Δείτε στο video τι λένε οι κάτοικοι,τι υποστηρίζει ο Διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και τι αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top