Καζάνι που βράζει η Μεσόγειος: Η Κύπρος δεσμεύει την ΑΟΖ, η Τουρκία την θέλει για ασκήσεις-"Βροχή"οι navtex

Πως σχολιάζουν τις εξελίξεις στον ΟΗΕ

Η Κύπρος δεσμεύει την ΑΟΖ, η Τουρκία την θέλει

Μια ανάσα από τη γεώτρηση βρίσκεται η Κύπρος, η οποία εξέδωσε navtex (οδηγία προς ναυτιλλομένους), με την οποία δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ζητά για ασκήσεις την κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση του τουρκικού ναυτικού θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ,  επικαλύπτοντας τμήματα των Οικοπέδων 5,6 και 7 σε μικρή απόσταση από το σημείο, στο οποίο αναμένεται να φτάσει αργά την νύχτα το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.

Σύμφωνα με τις κυπριακές NAVTEX που εκδόθηκαν χθες Δευτέρα κηρύσσεται απαγορευμένη ζώνη γύρω από το σημείο, στο οποίο θα σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 για διάστημα τριών μηνών, όσο προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.

Την ίδια ώρα ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της Ευρωαντλαντικής Συμμαχίας στην Κύπρο, επισήμανε ότι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι πρωταρχικά, για τη λύση του Κυπριακού.

Tι λέει η Κυπριακή navtex

Οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ΄, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο, Τετάρτη, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια του προσωπικού αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. 

Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. 

Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Βροχή οι navtex από την Τουρκία

Με Navtex που εξέδωσε χθες το βράδυ, η Τουρκία “δέσμευσε” παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί, όπως προαναφέραμε. Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει “δεσμεύσει” περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις “έρευνας και διάσωσης” σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. βορειοδυτικά της Κύπρου.

Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ “δέσμευσαν” περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, “δεσμεύει” επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψόμετρο μέχρι και 20.000 πόδια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top