ΣΟΚ και ΔΕΟΣ! Θερίζει η Μπλε Φάλαινα- Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής που έφερε στο φως την υπόθεση της 14χρονης στη Θεσσαλονίκη

Η νέα μόδα μπορεί να χτυπήσει και τη δική σας πόρτα- Πρώτη Ανάρτηση 19-05-2017 17:58

Τα θύματα της «Μπλε Φάλαινας» ολοένα κι αυξάνονται, ενώ κάθε μέρα μαθαίνουμε για ένα νέο περιστατικό. Οι διαστάσεις του διαδικτυακού αυτού «παιχνιδιού», αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Ένα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα είναι αυτό μιας 14χρονης μαθήτριας σε Γυμνάσιο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, η οποία, όπως έγινε αντιληπτό από καθηγήτριά της, είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και στα πόδια της. H νεαρή κοπέλα τής αποκάλυψε στη συνέχεια ότι συμμετέχει στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας». Και σαν να μην έφτανε αυτό, μαζί της παίζουν κι άλλοι 15 συμμαθητές της!

Το star.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Αγγλικών, κ. Διογένη Παπαδόπουλο, που δημοσιοποίησε το κρούσμα αυτό της Θεσσαλονίκης.

«H 14χρονη δεν είναι μαθήτριά μου αλλά συναδέλφου μου. Η αποκάλυψη έγινε εκτός του σχολείου. Η ίδια η μαθήτρια ονόμασε το παιχνίδι. Πήγε και είπε ‘παίζω αυτό’, ψυχρά, σαν απλό γεγονός, σαν παιχνίδι, χωρίς να φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης» περιγράφει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Η πρώτη κίνηση που έκανε η συνάδελφος ήταν να ενημερώσει τη μητέρα της 14χρονης κοπέλας. Επιπλέον, το συμβάν αυτό πέρασε και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Μιλώντας για το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο κ. Παπαδόπουλος περιγράφει, από την προσωπική του εμπειρία, όπως το έχει βιώσει από τους μαθητές του, τη «Μπλε Φάλαινα» σαν «να είναι ένα παιχνίδι μεταξύ των εφήβων, που δεν αντιλαμβάνονται τα όρια και την επικινδυνότητά του».

Όμως, ήταν να μη γίνει η αρχή. Το ένα περιστατικό ακολουθεί το άλλο με ταχύτατους ρυθμούς. Γιατί; Για τον κ. Παπαδόπουλο, η βασική αιτία είναι μία: ο μιμητισμός.

«Αυτή είναι η πρώτη αιτία που αποδίδω. Η τριβή είναι πολύ πιο μεγάλη κι έντονη στους σημερινούς έφηβους, σε σχέση με εμάς όταν ήμαστε έφηβοι, κυρίως με τις σειρές τύπου Walking Dead και με οτιδήποτε έχει να κάνει με ζόμπι και με το μεταφυσικό, όπως και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Τα social media, πράγματι, ανθίζουν, «ειδικά σε ομάδες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό» όπως τονίζει ο καθηγητής. «Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει και δεν μπορεί να δοθεί. Αυτό γίνεται μιμητικά, ο ένας ακολουθεί τον άλλο. Γι’ αυτό και αυξάνονται τα κρούσματα. Μέσω Facebook το βρήκαμε κι εμείς. Υπάρχει η αντίδραση μέσω του Facebook. Τέλος, βασικός παράγοντας είναι η ενημέρωση των γονιών, που τώρα γίνεται πιο έντονη».   

«Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η χρήση των κινητών» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Οι γονείς να προσέξουν τη συνεχόμενη καταγραφή στιγμών, τις βιντεοσκοπήσεις σε άσκοπες ώρες, όπως ξημερώματα, σε κρυφά μέρη, κλειδωμένοι μέσα στο δωμάτιο, γιατί προφανώς το ‘παιχνίδι’ επιβάλλει στα παιδιά τέτοιου είδους ‘αποστολές’. Κατά την άποψή μου, το παιχνίδι αυτό εξελίσσεται σε εκβιασμό, χωρίς, όμως, να προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα στην περίπτωση της 14χρονης μαθήτριας, από πουθενά».

Η πρώτη αλλαγή που παρατηρείται στη συμπεριφορά των παιδιών είναι δύσκολο να ειπωθεί, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής. «Η περίπτωση αυτή δεν προκύπτει σε παιδιά που παραείναι εξωστρεφή, αλλά σε παιδιά που είναι περισσότερο συγκρατημένα, όχι, όμως, τελείως κλειστά. Το θεωρούν σαν ένα κομμάτι παιχνιδιού και νιώθουν την ανάγκη να μην το πουν στους γονείς τους».  

Η διαπίστωση του κ. Παπαδόπουλου για το ποσοστό των μαθητών που έχει έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τρομακτική. «Θα πρέπει να σας πω ότι πολλοί γονείς έχουν άγνοια για το θέμα, πολλοί μαθητές έχουν γνώση για το θέμα και πολλοί μαθητές δεν έχουν απλά γνώση αλλά και εμπειρία πάνω στο ζήτημα».

Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι ότι αρκετοί έφηβοι, από όλον τον κόσμο, ζητούν σε σελίδες στο διαδίκτυο να μάθουν πώς μπορούν να παίξουν τη «Μπλε Φάλαινα». Όταν σελίδες και φορείς αντιμετώπισης του φαινομένου προσπαθούν να αποτρέψουν αυτά τα παιδιά και να τα ενημερώσουν, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι του τύπου «η ζωή μου είναι χάλια και θέλω να πεθάνω» ή «και να πάθω κάτι, δεν θα νοιαστεί κανείς».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση- προειδοποίηση για τη «Μπλε Φάλαινα», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε αυτή ότι «πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες».

«Θα πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται συστηματικά καμπάνιες κι εκστρατείες ενημέρωσης γονέων και μαθητών» συμφωνεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ήδη μπει σε διαδικασία ενημέρωσης».

Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία - πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 11188 ή με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

 

Φωτογραφίες αρχείου

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ! Πατέρας 9χρονης στην Κρήτη: "Συμμαθήτρια της κόρης μου με γρατζουνιές από τη Μπλε Φάλαινα"

To star.gr αποκαλύπτει: Τί κρύβεται πίσω από το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ εφήβους

ΣΟΚ στην Κατερίνη! 15χρονη ΧΑΡΑΚΩΘΗΚΕ και πήρε ΧΑΠΙΑ γιατί έπαιζε τη "Μπλε Φάλαινα"

Και άλλο κρούσμα της ΦΟΝΙΚΗΣ "Μπλε Φάλαινας" στη χώρα μας-Μια 14χρονη το νέο "θύμα"

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top