Και άλλο κρούσμα της ΦΟΝΙΚΗΣ "Μπλε Φάλαινας" στη χώρα μας-Μια 14χρονη το νέο "θύμα"

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς-Ποια παιδιά είναι ευάλωτα! Το star.gr ρώτησε την ειδική ψυχολόγο παιδοψυχολόγο, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου-Πρώτη ανάρτηση: 18-05-2017 20:12

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» και στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μυστηριώδες παιχνίδι έχει οδηγήσει πολλούς εφήβους σε όλο τον κόσμο μέχρι και στην αυτοκτονία!

Μετά το περιστατικό αυτοτραυματισμού μιας 15χρονης  από την Κατερίνη, η οποία φέρεται να έπεσε θύμα της «Μπλε Φάλαινας» άλλο ένα περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια 14χρονη μαθήτρια σε Γυμνάσιο της Τούμπας  η οποία, όπως έγινε αντιληπτό από καθηγήτριά της, είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και στα πόδια της, με την νεαρή κοπέλα να της αποκαλύπτει στη συνέχεια ότι συμμετέχει στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» .

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο καθηγητής Αγγλικών Διογένης Παπαδόπουλος στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», η 14χρονη ισχυρίστηκε πως δεν είναι η μόνη που συμμετείχε στην "πρόκληση της Μπλε Φάλαινας", άλλα ακόμη 15 άτομα φίλοι και συμμαθητές έχουν λάβει μέρος τις τελευταίες 20 ημέρες στο "παιχνίδι" αυτοκτονίας.

Ύστερα από αυτήν την αποκάλυψη, ειδοποιήθηκε άμεσα η μητέρα της μαθήτριας, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει αναλάβει την υπόθεση.

Λίγα λόγια για τη «Μπλε Φάλαινα»

Ουσιαστικά πρόκειται για  μια σειρά δοκιμασιών (όπως το να ακούει το θύμα ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να δει ένα συνταρακτικό βίντεο και να ξυπνήσει σε περίεργες ώρες, να χαράξει λέξεις ή το σύμβολο μίας γαλάζιας φάλαινας στο δέρμα του) που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κύκλος των προκλήσεων, κορυφώνεται την τελευταία ημέρα με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία!

Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες ενώ καλούνται να παρέχουν φωτογραφία ή βίντεο ως απόδειξη της ολοκλήρωσης της κάθε πρόκλησης..

Το star.gr, αντιλαμβανόμενο την επικινδυνότητα του εν λόγω αυτοκαταστροφικού παιχνιδιού αλλά και τη σημαντικότητα της ενημέρωσης γονιών και παιδιών, απευθύνθηκε στην ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τα παιδιά που πείθονται να ακολουθήσουν τους κανόνες ενός τέτοιου παιχνιδιού, συνήθως νιώθουν μοναξιά, είναι εσωστρεφή, έχουν  χαμηλή αυτοεκτίμηση, εμφανίζουν καταθλιπτικά στοιχεία, έχουν βιώσει κάποια έντονη απογοήτευση, δυσκολεύονται στην επαφή τους με τους συνομηλίκους και πιθανότατα έχουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους γονείς τους. Αυτό είναι ένα γενικό περίγραμμα, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε παιδί διαχειρίζεται την απογοήτευση με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη προσωπικότητά του, τα βιώματά του, από τη σχέση που έχει με τους γονείς του  και τα ψυχικά στηρίγματα που έχει αναπτύξει. Η καλή επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον και η στενή σχέση με τους φίλους όπου θα νιώθουν αποδεκτά  αποτελεί το «μαξιλάρι» , που τα βοηθά να ανταπεξέρχονται στις διάφορες δυσκολίες , προβλήματα ή αναποδιές που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους».

 

Τα βήματα της πρόληψης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών των παιδιών-εφήβων

  Επικοινωνία με το παιδί: συνεχής, διαρκής ,ανοιχτή , χωρίς όρους.
  Να το διαβεβαιώνουν ότι είναι δίπλα του για τα καλά και τα κακά
  Να του δείχνουν ότι το εμπιστεύονται
  Να το μάθουν από νωρίς να εκφράζει τη γνώμη του και να λέει όχι για πράγματα που το κάνουν να αισθάνεται άσχημα
  Να ενισχύουν τη παρέα με τα συνομήλικα παιδιά και να γνωρίζουν τους φίλους τους .

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: To star.gr αποκαλύπτει: Τί κρύβεται πίσω από το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ εφήβους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top