Επικίνδυνα τουρκικά "παιχνίδια" στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό

Ζητούν περιπολίες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Με πρόσχημα το προσφυγικό, η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει ξανά γκρίζα ζητήματα στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να κάνει λιμενικές περιπολίες, ακόμη και σε ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Στους χάρτες που δημοσιοποιεί η τουρκική ακτοφυλακή στην ετήσια έκθεσή της, φαίνεται ότι η Άγκυρα θέλει τον έλεγχο, από τη Λήμνο και την Σκύρο, ως τις ανατολικές Κυκλάδες, την Κάρπαθο, αλλά και την μισή Κύπρο. 

Η Άγκυρα, ενισχύει συνεχώς το λιμενικό της στόλο, αποκλειστικά με κοινοτικά κονδύλια. Έτσι, πέρυσι προχώρησε στη ναυπήγηση 15 λιμενικών και ναυαγοσωστικών σκαφών, καθώς και στην κατασκευή 14 οχημάτων, με θερμικές κάμερες. Φέτος προγραμματίζει επιπλέον 20 και 6 αντίστοιχα, ενώ μέσω σύμβασης με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά και πάλι με ευρωπαϊκά χρήματα, θα αποκτήσει μέσα στο 2017, ακόμη έξι περιπολικά πλοιάρια. Μάλιστα, η τουρκική ακτοφυλακή ισχυρίζεται πως έχει αναλάβει η ίδια τον έλεγχο στα Ίμια, τα οποία σύμφωνα με την έκθεσή της, φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο.

Η Ελλάδα παραδέχεται πως η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, μπορεί να ενισχύει όλα τα κράτη που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Θεωρεί όμως ότι σκάφη τρίτων χωρών μόνο κοινές περιπολίες μπορούν να κάνουν στο Αιγαίο, υπό τη FRONTEX ή το ΝΑΤΟ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top