Αρχή προς «Αυγή» κι άλλους: «Κατεβάστε τα υποκλαπέντα email του αντιπροέδρου ΣτΕ»

Καταπέλτης η αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τη δημοσιοποίηση αλληλογραφίας αντιπροέδρου του ΣτΕ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Αρχή προς «Αυγή» κι άλλους: «Κατεβάστε τα υποκλαπέντα email του αντιπροέδρου ΣτΕ»

Αυστηρή προειδοποίηση προς την εφημερίδα «Αυγή» και άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες για αφαίρεση όλων των email του αντιπροέδρου του ΣτΕ  σχετικά με την προσωπική του ζωή τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περίοδο που εκείνος συμμετείχε στη συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ασχολήθηκε αυτεπαγγέλτως με το θέμα.

Η δημοσιοποίηση των προσωπικών email του ανώτατου δικαστή τη στιγμή που το ΣτΕ διασκεπτόταν για την υπόθεση των αδειών  καταγγέλθηκε τότε ως προσπάθεια «εκβιασμού» του δικαστή, ο οποίος εμφανιζόταν από  δημοσιεύματα του Τύπου πως «έκλινε προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά». Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε την Αρχή σε έρευνα στις 27/10/16 και τώρα όπως ενημέρωσε με επίσημο δελτίο Τύπου  πως διαπίστωσε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Αναφέρει χαρακτηριστικά η Αρχή:   

«Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr».

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 οι βασικές διαπιστώσεις της οποίας συνοψίζονται ως εξής:

•             Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου,  αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.

•             Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top