ΒΟΜΒΑ! Περιέχει καρκινογόνα συστατικά η Nutella;

Τι αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας;

Περιέχει καρκινογόνα συστατικά η Nutella:

Ποιος δεν έχει καθίσει στον καναπέ του σπιτιού του, δεν έχει πιάσει στο ένα του χέρι ένα κουτάλι και στο άλλο ένα βαζάκι Nutella και ούτε που έχει καταλάβει πότε το έχει τελειώσει; 

Πόσο εύκολα, όμως, θα το ξανακάνετε μετά τα νέα… μαντάτα, που ίσως αφορούν στο μεγαλύτερο και πιο… σοκολατένιο διατροφικό σκάνδαλο;

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της πιο σοκολατένιας… αμαρτίας στην οποία υποκύπτουν μικροί και μεγάλοι, προκαλεί όγκους και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μιας και είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η γλυκιδόλη προκάλεσε όγκους σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ιστού σε ποντίκια εργαστηρίου και αρουραίους.

Το πλήγμα που έχει δεχτεί η εταιρεία Nutella μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω έρευνας είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό, αφού το φοινικέλαιο είναι ένα από τα must συστατικά που χαρίζουν στο γλύκισμα απαλή υφή και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

«Αν φτιάξουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το προϊόν θα μοιάζει με υποκατάστατο και δεν θα έχει τη γεύση που έχει», δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με αντιδράσεις καθώς φορείς της υγείας υποστηρίζουν πως το φοινικέλαιο πρέπει να απαγορευτεί.

Η εταιρεία παραγωγής αναφέρει επίσης ότι η EFSA δεν έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσει να τρώει το φοινικέλαιο. Η ΗΠΑ Food and Drug Administration, επίσης, δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση του φοινικέλαιου στα τρόφιμα.

Για την ώρα, βέβαια, οι καταναλωτές έχουν φοβηθεί και πάνω σε αυτό ποντάρουν αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα, που έρχονται πλέον να διαφημίζουν ότι οι δικές τους σοκολατένιες αλοιφές δεν περιέχουν φοινικέλαιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top