Ερωτήματα για τη στάση των ελληνικών αρχών στα επεισόδια της Ειδομένης

Μέχρι και selfie έβγαζαν οι αλληλέγγυοι στα θλιβερά επεισόδια στα σύνορα

Ερωτήματα για τη στάση των ελληνικών αρχών στα επεισόδια της Ειδομένης

​Με την ατμόσφαιρα αποπνικτική λόγω δακρυγόνων κάποιοι αλληλέγγυοι από την ελληνική πλευρά των συνόρων βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν ακόμη και αναμνηστικές φωτογραφίες, στην Ειδομένη. Την ίδια ακριβώς στιγμή οι Σκοπιανοί αστυνομικοί, επιχειρούν ουσιαστικά εντός του ελληνικού εδάφους στοχεύοντας και πυροβολώντας αδιακρίτως στο ψαχνό πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεκάδες Έλληνες αστυνομικοί ωστόσο είχαν λάβει εντολή να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση ασφαλείας μακριά από τα σύνορα και τις συμπλοκές, σχηματίζοντας φραγμό μόνο με τα υπηρεσιακά λεωφορεία της αστυνομίας. Μοναδικός τους ρόλος να ανακόψουν σε όσους πρόσφυγες μπορούσαν την πρόσβαση στο φράκτη. Στο βάθος διακρίνονται καθαρά οι καπνοί από τα δακρυγόνα μέσα στο ελληνικό έδαφος.

Η αμέτοχη στάση της αστυνομίας προβλημάτισε ακόμη και τους γιατρούς του κόσμου οι οποίοι ελάχιστα μέτρα πιο πέρα δεν προλάβαιναν να περιθάλπουν τους δεκάδες τραυματίες από τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες των Σκοπιανών.

«Οι δικοί μας ήταν αρκετά διακριτικοί… ήταν μέσα στα λεωφορεία παρόντες απόντες» αναφέρει η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου.
Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη μιλώντας στο ΣΚΑΙ έδωσε την δική ερμηνεία απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν επενέβη η ελληνική αστυνομία. «Οι χθεσινοί δαρμένοι εάν δεν προσέξουμε θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές…» είπε χαρακτηριστικά.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για την ανοχή που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές στους σκοπιανούς αστυνομικούς οι οποίοι πέρασαν το φράκτη και κινήθηκαν προς το ελληνικό έδαφος, στοχεύοντας σε ευθεία βολή και τραυματίζοντας δεκάδες πρόσφυγες οι οποίοι έτρεχαν να προφυλαχθούν πολλά μέτρα μέσα στην Ελληνική επικράτεια.

Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί κατηγορούν εμμέσως τις ελληνικές αρχ��ς για αδικαιολόγητη αδράνεια.

«Οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών την ώρα που οι βίαιες επιθέσεις που προέρχονταν από την ελληνική επικράτεια συνεχίζονταν. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στα σύνορα, μέσα και γύρω από τον καταυλισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον» ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.
Ιδιαίτερα διαφωτιστική για την στάση των Σκοπίων είναι η απάντηση που έδωσε ένας Σκοπιανός αστυνομικός σε έναν πρόσφυγα ο οποίος τον κατηγόρησε για τη βάρβαρη συμπεριφορά. «Αυτή είναι η χώρα μου! Είμαι έτοιμος να πεθάνω για τη χώρα μου!»

Τα σοβαρά επεισόδια πάντως ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί από το περασμένο Σάββατο όταν αλληλέγγυοι είχαν μοιράσει κείμενο που εξωθούσε τους πρόσφυγες να σπάσουν το φράκτη και να περάσουν στα Σκόπια. Αυτούς τους αλληλέγγυους ωστόσο οι αρχές ακόμη δεν κατάφεραν να εντοπίσουν και να ελέγξουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top