Μεγάλη δοκιμασία για την Pirelli στη Σαγκάη

Επιστροφή του Κινέζικου Grand Prix

Μεγάλη δοκιμασία για την Pirelli στη Σαγκάη

Το Κινεζικό Grand Prix επιστρέφει στο πρόγραμμα μετά από πέντε χρόνια διακοπής. Το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε Formula 1 στη Σαγκάη. Ήταν ένα επετειακό, εορταστικό Grand Prix, το 1000στο στην ιστορία του πιο διάσημου παγκόσμιου πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το μεγάλο διάστημα αποχής οφείλεται στην αργή επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Τώρα η Κίνα επιστρέφει στο ημερολόγιο, λίγους μήνες προτού συμπληρωθούν είκοσι χρόνια από την πρώτη της παρουσία. Το Κινέζικο Grand Prix πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2004.

Στο Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο της Σαγκάης που έχει σχεδιαστεί από τον Hermann Tilke έχουν διεξαχθεί και τα 16 Κινέζικα GP έως σήμερα. Το περίγραμμά του βασίζεται στον κινεζικό χαρακτήρα «shang», που σημαίνει «από ψηλά».

Μεγάλη δοκιμασία για την Pirelli στη Σαγκάη

Η πίστα μήκους 5.451 μέτρων διαθέτει 16 στροφές, πολλές από τις οποίες είναι πολύ αργές, όπως για παράδειγμα το τμήμα στροφών 1 έως 3 και 6 έως 14. Άλλες στροφές όπως οι 7 και 8 είναι υψηλής ταχύτητας,. Υπάρχουν δύο μεγάλες ευθείες, στις οποίες έχουμε αντίστοιχες ζώνες DRS. Η πρώτη στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και η άλλη στην πίσω ευθεία μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου που εκτείνεται από τη στροφή 13, η οποία είναι ελαφρώς κεκλιμένη (οβάλ), ως την στροφή 14.

Μεγάλη δοκιμασία για την Pirelli στη Σαγκάη

Με βάση προσομοιώσεις και προηγούμενα δεδομένα, τα ελαστικά υπόκεινται σε μέσες δυνάμεις τόσο πλευρικές, όσο και διαμήκεις.Φθείρεται περισσότερο το εξωτερικό του ελαστικού, ειδικά στην αριστερή πλευρά του μονοθεσίου. Η τριάδα ελαστικών που επιλέχθηκε για τη Σαγκάη πριν το ξεκίνημα της σεζόν, στηρίζεται στις μεσαίες γόμες της γκάμας: Η C2 είναι η σκληρή γόμα, η C3 είναι η μέση γόμα και η C4 είναι η μαλακή γόμα.

Από τους 20 οδηγούς που θα πάρουν εκκίνηση φέτος, μόνο τρεις έχουν κερδίσει στη Σαγκάη: ο Lewis Hamilton (έξι φορές), ο Fernando Alonso (δύο φορές) και ο Daniel Ricciardo (μία). Ο Hamilton έχει επίσης έξι pole στο όνομά του και έχει πάρει 204 βαθμούς σ’ αυτή την πίστα. Από τις ομάδες, η Mercedes έχει έξι νίκες, η Ferrari τέσσερις, ενώ η Red Bull έχει κερδίσει δύο φορές. Ο Sebastian Vettel, το 2009 έδωσε την παρθενική νίκη στην ομάδα που, όπως τότε, έτσι και σήμερα διευθύνει ο Christian Horner.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top