Aποκλειστικό Star: Τεράστια οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα - Το οικοσύστημα θα επανέλθει σε 25 χρόνια λένε οι επιστήμονες

Το πετρέλαιο φτάνει στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας

Για τεράστια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Τονίζουν ότι σε παρόμοια περιστατικά ανά τον κόσμο, το οικοσύστημα επανέρχεται σε 25 χρόνια περίπου και συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών και οστράκων.

Όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κατερίνας Τσαμούρη, η ρύπανση δεν προκάλεσε πρόβλημα μόνο στους ψαράδες, αλλά και σε όσους πωλούν όστρακα. Όπως λένε οι περισσότεροι πωλητές, ο κόσμος είναι πλέον μουδιασμένος και προτού αγοράσει πάντα ρωτά από που προέρχονται τα όστρακα.

Ο κος Εμμανουήλ Δασενάκης, - Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, εξηγεί στο Star:  «Καθώς το πετρέλαιο διαλύεται σιγά σιγά, ένα ποσοστό  περνά στην τροφική αλυσίδα από σκουλήκια στο πλαγκτόν και στα ψάρια. Γι' αυτό η κατανάλωση ας περιοριστεί για λίγο καιρό μέχρι να γίνουν μελέτες».

Ακόμη, τονίζει ότι : «Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική με το μύκητα που "τρώει" το μαζούτ  γιατί αυτές οι τεχνικές δεν έχουν αναπτυχθεί στην ανοιχτή θάλασσα. Αν τον ρίξεις στη θάλασσα δεν ξέρεις πώς θα επηρεάσει το οικοσύστημα».

Οι διαδικασίες απορρύπανσης συνεχίζονται. Μια πρωτότυπη μέθοδος επιχειρείται στην παραλία της Γλυφάδας.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Το πετρέλαιο έρχεται στην επιφάνεια μετά από πίεση που δέχεται από το νερό. Στη συνέχεια καταλήγει σε τεχνητή πισίνα κι από εκεί με τα ειδικά απορροφητικά εργαλεία απομακρύνεται από τη θάλασσα.

Όσο για το μαζούτ; Παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα μείνει για... πολλά ακόμη χρόνια στο βυθό της θάλασσας!

Όπως εξηγεί ο κος Θεόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής της  ΜΚΟ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», «από την εμπειρία μας διεθνώς βλέπουμε ότι σε τέτοιες καταστροφές το οικοσύστημα κάνει ακόμα και 30 χρόνια μέχρι να επανέλθει. Το πετρέλαιο που κάθεται στο βυθό σκληραίνει. Τα βακτήρια δεν το διασπούν, άρα κανείς δεν ξέρει πόσο θα πάρει για να επανέλθει.  Λέμε χοντρικά 25 ή 30 χρόνια».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top