Περιβαλλοντική καταστροφή! Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθεί το οικοσύστημα στο Σαρωνικό

Σε βάθος χρόνου ορατές οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους πολίτες

Δέκα χρόνια θα χρειαστούν για να καθαρίσει ο Σαρωνικός

Ολόκληρες δεκαετίες θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί το οικοσύστημα και να καθαριστεί ο Σαρωνικός, σύμφωνα με επιστήμονες, που μιλούν για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή για αντιμετώπιση του προβλήματος στις επόμενες είκοσι μέρες, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης είπε στο star.gr:

(O καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης)

«Μέσα σε είκοσι μέρες ενδεχομένως να γίνει αποκατάσταση του ορατού προβλήματος. Να μπορέσουν δηλαδή οι εταιρείες απορρύπανσης να διασπάσουν με χημικά το πετρέλαιο, το οποίο έχει καταλήξει στις ακτές. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι λύνονται τα προβλήματα».

Όπως είπε, ακόμα και αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά τοξικά και θα έχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

«Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να εκτιμήσουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα παράκτια οικοσυστήματα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκταση του ατυχήματος, δηλαδή τι ποσότητες πετρελαίου έχουν καταλήξει στη θάλασσα. Από ότι γνωρίζουμε μάλιστα από άλλα ατυχήματα, μεγαλύτερης έκτασης, μπορεί να περάσουν ακόμα και δεκαετίες μέχρι να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να υπάρξει παρακολούθηση των παράκτιων οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής».

Ο κ. Κατσανεβάκης επεσήμανε ότι ο Σαρωνικός ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στο παρελθόν από τα λύματα κυρίως της Αττικής, όπως τόνισε όμως, η κατάσταση είχε βελτιωθεί αισθητά μετά από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας για να επιδεινωθεί εκ νέου τώρα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, όπως αποδεικνύει η έκταση της πετρελαιοκηλίδας και το μήκος των ακτογραμμών που καλύπτει, ωστόσο θα πρέπει να δούμε στο επόμενο διάστημα τι πραγματικά έχει συμβεί μετά από τις σχετικές έρευνες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας, σημείωσε ότι υπήρξε από τις αρμόδιες αρχές ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού.

(Ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δ. Καραβέλας)

«Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν όσο έτοιμος θα έπρεπε. Αν θεωρήσουμε ότι το συμβάν αυτό προέκυψε στην καρδιά του κρατικού μηχανισμού υπό “ιδανικές” συνθήκες, με καλό καιρό, κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θα περίμενε κανείς η αντιμετώπιση να ήταν πιο αποτελεσματική», είπε.

Ο κ. Καραβέλας σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τις συνθήκες του ατυχήματος, το είδος και την ποσότητα του καυσίμου που διέρρευσε στη θάλασσα και υπογράμμισε την ανάγκη για τεκμηριωμένη ενημέρωση γύρω από τα καίρια ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top