ΑΥΤΟΨΙΑ του STAR στο σημείο της τραγωδίας-Νέα ευρήματα και νέα στοιχεία

Ti είπε ο Θωμάς Παπαπάσχος, εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης

Για το τροχαίο με την Πόρσε που σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο Θωμάς  Παπαπάσχος, εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης.

«Τα αυτοκίνητα δρόμου δεν είναι ικανά να διαχειριστούν τόσο μεγάλες ταχύτητες και ο έλεγχος του οχήματος είναι εξαιρετικά απίθανος. Επίσης τα ηλεκτρονικά βοηθήματα σε αυτές τις ταχύτητες δεν βοηθούν πολύ», σημείωσε και πρόσθεσε «Και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές ασφαλούς οδήγησης που είναι εξειδικευμένες στο να μάθουν στον κόσμο το χειρισμό τέτοιων αυτοκινήτων. Όμως δεν είναι μόνο ο χειρισμός αλλά και το μυαλό. Η ταχύτητα για παράδειγμα μεγαλώνει το ρίσκο. Αν το αυτοκίνητο αυτό λόγου χάριν έπαθε καμία μηχανική βλάβη και έτρεχε λιγότερο, οι συνέπειες θα ήταν πολύ μικρότερες. Η πρόσκρουση δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Με τις ταχύτητες αυτές παίζεις με την τύχη σου.

Υπάρχουν ειδικοί χώροι, πίστες,  για τα αυτοκίνητα όπως η Πόρσε που πιάνει πάνω από 300 χλμ την ώρα. Δεν σημαίνει πως επειδή έχουμε ένα αμάξι που τρέχει τόσο, βγαίνουμε στο δρόμο και τρέχουμε σε μια ευθεία».

Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για τα λάστιχα της Πόρσε ότι δηλαδή πιθανότατα να ήταν του 2006, ο κύριος Παπαπάσχος, τόνισε «Είθισται στο εξωτερικό που ο χειμώνας είναι πιο βαρύς, από τον Νοέμβριο και μετά να βάζουν σε τέτοια αμάξια χειμερινά λάστιχα τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν ταχύτητες μέχρι 270 χλμ την ώρα. Στην Ελλάδα όμως είναι συχνό το φαινόμενο οι οδηγοί να φυλάσσουν τα λάστιχα αυτά για αρκετό καιρό στο γκαράζ τους καθώς τα χρησιμοποιούν για μικρό χρονικό διάστημα όταν υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όμως με το πέρας δεκαετίας, τα λάστιχα αυτά έχουν χάσει πολλές από τις δυνατότητές τους και είναι επικίνδυνα».

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της τροχαίας επικεντρώνονται στις έξι κάμερες της τροχαίας που βρίσκονται σε ακτίνα 7χλμ από το σημείο που έγινε η μοιραία πρόσκρουση.

Στην αυτοψία που πραγματοποίησε το STAR εκεί όπου 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γκούμας βρήκε κοντά στα συντρίμμια της μοιραίας Πόρσε ένα ελαστικό, το οποίο ενδέχεται να ήταν μέρος του οχήματος που οδηγούσε ο γιος του μεγιστάνα των Jumbo.

«Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το λάστιχο αυτό ανήκει στην Πόρσε. Και αυτό γιατί τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που έχουμε δει, η μάρκα ταιριάζει. Αυτό είναι ένα χιονολάστιχο. Θα μπορούσε το λάστιχο αυτό να ήταν στο πίσω μέρος της Πόρσε. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει γίνει αποκόλληση πέλματος που μπορεί να προκλήθηκε λόγω της μεγάλης ηλικίας του ελαστικού», εξήγησε ο κύριος Παπαπάσχος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top