Γλυκές τάρτες: 2+1 υπέροχες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις!

Σοκολάτα ή φρούτα; Τι θα διαλέξεις;

Τάρτα με γέμιση σοκολάτας, βερίκοκα ή μήλα; Όποια και αν επιλέξεις δε θα το μετανιώσεις. Δες τα υλικά και την εκτέλεση της κάθε γλυκιάς συνταγής, ακολουθώντας τα μυστικά του Masterchef Σταύρου Βαρθαλίτη.

Τάρτα μπισκότου με κρέμα λεμονιού

Τάρτα με γέμιση σοκολάτας και κροκάν από φουντούκια

Υλικά της Συνταγής 

Για τη ζύμη

•    100 γρ. βούτυρο 
•    280 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
•    80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 
•    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
•    1 αυγό  

Για τη γέμιση

•    500 γρ. κουβερτούρα 54% 
•    500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
•    1 πορτοκάλι το ξύσμα 
•    8 φύλλα φρέσκο δυόσμο 
•    1 κ.γ. αλάτι 

Για κροκάν φουντουκιού

•    80 γρ. φουντούκια 
•    80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 

Εκτέλεση

Για τα φουντούκια

•    Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά χωρίς να την ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ξανθιά καραμέλα. 
•    Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αμέσως μέσα τα φουντούκια και ανακατεύουμε με κοκάλινη κουτάλα ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα με την καραμέλα.
•    Τοποθετούμε στη βάση ενός ταψιού ή λαμαρίνας αντικολλητικό χαρτί. 
•    Απλώνουμε την καραμέλα με τα φουντούκια και αφήνουμε σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία να κρυώσει για 20’. 

Για τη ζύμη

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C. 
•    Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αυγό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
•    Φοράμε γάντια, ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά μεταξύ τους και να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας. 
•    Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, στρώνουμε το ένα στο πάγκο μας, πλάθουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, τη μεταφέρουμε στο κέντρο τoυ χαρτιού, τοποθετούμε το άλλο από πάνω, πιέζουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι να γίνει επίπεδο και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό μέγεθος, με πάχος μέχρι ½ εκ.
•    Μεταφέρουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και τα τοιχώματα τις τάρτας, ώστε να σχηματίσουμε το γείσο, αφήνουμε λίγο την ζύμη να προεξέχει ώστε να μην πέσει κατά το ψήσιμο και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
•    Τοποθετούμε απλωμένα στο εσωτερικό της όσπρια ή ζυμαρικά τυλιγμένα σε μεμβράνη κατάλληλη για υψηλές θερμοκρασίες ή αντικολλητικό χαρτί ώστε να έχει βάρος και μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
•    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 12’.
•    Αφαιρούμε το βάρος από την τάρτα και ψήνουμε για ακόμα 12’. 
•    Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για 30’, αφαιρούμε την βάση από την τάρτα, την τοποθετούμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και την αφήνουμε  για λίγο στην άκρη. 

Για τη γέμιση:

•    Προσθέτουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει. 
•    Σβήνουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, την ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. 
•    Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι μαζί με ½ κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. 
•    Προσθέτουμε το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα στην τάρτα και την μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 120’.
•    Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και γαρνίρουμε από πάνω με το κροκάν φουντουκιού. 
•    Σερβίρουμε σε κομμάτια με φύλλα φρέσκου δυόσμου και απολαμβάνουμε. 

Crumble με ροδάκινο - Η ανάποδη εκδοχή της τάρτας

Τάρτα με μήλα και αλατισμένη καραμέλα 

Υλικά:

Για τη ζύμη

•    100 γρ. Βούτυρο
•    280 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
•    80 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
•    1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
•    1 Αυγό

Για τη γέμιση
•     5 Κόκκινα μήλα μεσαία
•     100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
•     30 γρ. Βούτυρο
•     1/2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
Για την αλατισμένη καραμέλα
•    1/2 συσκευασία Καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
•    60 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
•    1/2 κ.γ. Αλάτι

    Εκτέλεση της Συνταγής 

•    Για τη γέμιση:

• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε τη ζάχαρη, στρωμένη ομοιόμορφα στη βάση του.
• Το τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
• Ανακατεύουμε την καραμέλα με μια κουτάλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.
• Πλένουμε τα μήλα με νερό, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το κοτσάνια και τα κόβουμε σε κύβους, μέχρι 1 1/2 εκ. .
• Ρίχνουμε τα μήλα στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε μαζί με την καραμέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο, ώστε να χάσουν αρκετά υγρά, να μαλακώσουν και να μελώσουν.
• Προσθέτουμε την κανέλα στο τηγάνι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι για λίγο στην άκρη, να κρυώσουν.

Για τη ζύμη

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αυγό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Φοράμε γάντια, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά μεταξύ τους και να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.
• Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας αποσπώμενης φόρμας για τάρτες, 26 εκ. .
• Μεταφέρουμε μέσα τα 2/3 από τη ζύμη και τη στρώνουμε ισόποσα με τα χέρια μας στη βάση της τάρτας και στα τοιχώματα, ώστε να σχηματίσουμε το γείσο.
• Αφού στρώσουμε τη ζύμη, την πατάμε ελαφρώς από πάνω σε όλη την επιφάνειά της με τη βάση ενός ποτηριού.
• Μεταφέρουμε στη ζύμη τη γέμιση με τα μήλα από το τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψουμε τη βάση της.
• Τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε σε μικρά κομμάτια επάνω από τη γέμιση με τα μήλα, ώστε να την καλύψουμε με μια στρώση.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Για την αλατισμένη καραμέλα
• Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχει μια ρευστή και λεία υφή η σάλτσα.
• Ρίχνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι από μικρή απόσταση την σάλτσα καραμέλας επάνω από την τάρτα, ώστε να σχηματίσουμε πολλές λεπτές γραμμές στην επιφάνειά της.
• Σερβίρουμε την τάρτα κομμένη σε κομμάτια.

Δροσερή τάρτα με βερίκοκο

Υλικά της Συνταγής

● 1 Φύλλο σφολιάτας
● 150 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
● 100 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
● 40 γρ. Βούτυρο
● 500-550 γρ. Βερίκοκα
● 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
● 1 Στικ κανέλας
● 1 Αστεροειδή γλυκάνισο
Για το σερβίρισμα
● Ζάχαρη άχνη
● Παγωτό Βανίλια

Εκτέλεση της Συνταγής

● Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 28cm τοποθετούμε όλη τη ζάχαρη σε βουναλάκι, για να λιώνει σιγά σιγά.
● Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
● Όταν λιώσει η ζάχαρη και έχει γίνει καραμέλα, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι, το στικ κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά.
● Κόβουμε στη μέση τα βερίκοκα, βγάζουμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε με προσοχή πάνω από τη καραμέλα, για περίπου 3-4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
● Σε στρογγυλή φόρμα 27cm, με αποσπώμενη βάση, τοποθετούμε στον πάτο λαδόκολλα.
● Γυρίζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στη φόρμα και τοποθετούμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω.
● Παίρνουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και κόβοντας τις γωνίες προσπαθούμε να την κάνουμε στρογγυλή, για να καλύψει όλα τα βερίκοκα.
● Την τοποθετούμε επάνω από τη γέμιση και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, την σπρώχνουμε στις άκρες, για να αγκαλιάσει τα βερίκοκα προς τα μέσα.
● Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 190°C βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
● Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί η τάρτα, για 15 λεπτά πριν την αναποδογυρίσουμε σε μία πιατέλα.
● Σερβίρουμε με μπόλικο παγωτό βανίλια και ζάχαρη άχνη από πάνω.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top