Η ζαμπονοτυρόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας πίτες. Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μοιράζεται μαζί μας μέσα από το «Breakfast@Star» μία συνταγή χωρίς φύλλο. Δες πώς θα την ετοιμάσεις!
5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά
Υλικά:
● 400 γρ. Τυρί φέτα
● 300 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
● 4 Αυγά
● 220 γρ. Βούτυρο
● 300 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
● 150 γρ. Γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
● 250 γρ. Φέτες ζαμπόν
● 250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
● 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
● Ελαιόλαδο για το άλειμμα
● 6 κ.σ. Σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
● Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 30 δευτερόλεπτα.
● Προσθέτουμε στο μπολ τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε μεταξύ τους τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.
● Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 800 Watt.
● Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους, για 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε στο μπολ το ζαμπόν ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους, μαζί με το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
● Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα με την υφή χυλού.
● Σε ένα ταψί 35×40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το ελαιόλαδο για το άλειμμα και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το σιμιγδάλι.
● Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ισόποσα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το υπόλοιπο σιμιγδάλι από πάνω.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθεί εσωτερικά, για περίπου 50-55 λεπτά.
● Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
● Σερβίρουμε σε κομμάτια.