Eύκολη συνταγή για πρασόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Νηστίσιμη πρασόπιτα διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Αν είστε από αυτούς που νηστεύουν αλλά θέλουν να γεύονται και λαχταριστά φαγητά και πίτες, δοκιμάστε να φτιάξετε τη νηστίσιμη πρασόπιτα που ο Σταύρος Βαρθαλίτης κάνει ξανά και ξανά!

Συνταγές για αφράτες και νόστιμες πίτες

Υλικά της Συνταγής 

Υλικά για το φύλλο

· 500 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
· 250 γρ. χλιαρό νερό
· 1 κ.γ. ξύδι
· 2 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κ.γ. αλάτι
· Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

· 1,200 γρ. πράσα
· 2 ξερά κρεμμύδια
· 4 φρέσκα κρεμμύδια
· 2 στικ σέλερι
· 4 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 σκελίδες σκόρδο
· 1 αυγό
· ½ λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
· ½ ματσάκι άνηθο
· ½ ματσάκι δυόσμο
· 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γλυκές πίτες: Τρεις συνταγές που κάνουν την καραντίνα πιο «νόστιμη»

Εκτέλεση της Συνταγής 

Εκτέλεση για τα φύλλα

· Αρχικά κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό , το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
· Ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέσα στο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και η ζύμη να είναι λεία.
· Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μπολ στο πάγκο μας ή σε μια επίπεδη επιφάνεια.
· Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση και τη ζυμώνουμε για λίγο, επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές αυτή τη διαδικασία (5 – 6 φορές) ώστε να πάρει αέρα μέσα η ζύμη.
· Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο κύλινδρο με μήκος μέχρι 25 με 30 εκατοστά και τον χωρίζουμε σε 7 ίσες μερίδες.
· Διπλώνουμε ξανά κάθε μερίδα στη μέση και τη ζυμώνουμε για λίγο, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 5 φορές για κάθε μερίδα.
· Πλάθουμε κάθε μερίδα σε στρογγυλό μπαλάκι αλευρώνουμε ένα ταψί (26*36) και τα μεταφέρουμε εκεί και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
· Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τα ζυμάρια να ξεκουραστούν για 60’. Δεν θα φουσκώσουν απλά θα γίνει πιο εύπλαστη η ζύμη.
· Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το πάγκο της κουζίνας, ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε στρογγυλά πιττάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε μια άκρη του πάγκου μας και τα σκεπάζουμε με την πετσέτα.
Διαδικασία για να ανοίξουμε τα φύλλα
· Πασπαλίζουμε το πάγκο με λίγο αλεύρι, παίρνουμε ένα πιτάκι μπροστά μας και ρολάρουμε από πάνω του τον πλάστη προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα και να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος.
Πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο αλεύρι, το πιάνουμε από την άκρη που έχουμε μπροστά μας και το τυλίγουμε μια φορά στον πλάστη.
· Ρολάρουμε τον πλάστη στο πάγκο, καθώς πιέζουμε με τα χέρια μας ελαφρά το φύλλο από το κέντρο προς τις άκρες για να ανοίξει ομοιόμορφα, μέχρι να τυλίγουμε όλο το φύλλο στο πλάστη.
· Τοποθετούμε τον πλάστη στα αριστερά μας, κάθετα προς τα εμάς, ξετυλίγουμε το φύλλο μπροστά μας και επαναλαμβάνουμε τα δύο προηγούμενα βήματα, για ακόμα μια φόρα μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο σε πάχος 1 χιλιοστό.
· Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ανοιχτό φύλλο, το διπλώνουμε στη μέση και ξανά πάλι στη μέση, το αφήνουμε σε επίπεδη επιφάνεια σκεπασμένο με μια πετσέτα και επαναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία απ’ την αρχή, για να ανοίξουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Εκτέλεση για η γέμιση
· Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 160 βαθμούς.
· Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε μέτρια φωτιά.
· Κόβουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια, μόλις το νερό κοχλάσει, τα βράζουμε για 5’, ώστε να μην πικρίζουν τα πράσινα μέρη του και τα σουρώνουμε.
· Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
· Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια ή λωρίδες και τα σοτάρουμε μαζί με τα πράσα στο καυτό ελαιόλαδο για 2’.
· Κόβουμε στη μέση κατά μήκος το σέλερι και στη συνέχεια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε για 4’.
· Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά, ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10’ με 15’.
· Αποσύρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα το φρέσκα κρεμμύδια, θυμάρι, τον άνηθο, το δυόσμο ψιλοκομμένα, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, το αυγό και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να ομογενοποιηθούν.
· Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί (30*40), στρώνουμε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, εφαρμόζουμε το επόμενο σταυρωτά από πάνω το αλείφουμε και αυτό με λίγο ελαιόλαδο, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν και στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, σταυρωτά 4 φύλλα συνολικά.
· Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
· Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με προηγουμένως για κάθε φύλλο.
· Κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν, στο ίδιο μήκος και τις γυρνάμε προς τα μέσα για να δώσουμε ωραίο σχήμα στην πίτα.
· Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια την πίτα μας.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 70’ με 80’.
· Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο .
· Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Δείτε το breakfast@star 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top