Συνταγές για αφράτες και νόστιμες πίτες

Ευκαιρία να τις φτιάξετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Οι πίτες είναι ένα ό, τι πρέπει σνακ για να προσφέρετε στους φίλους σας αν όμως έχετε βαρεθεί να φτιάχνετε τις κλασικές, σας βρήκαμε δύο νέες συνταγές.

Δύο αλμυρές πίτες που θα σας ξετρελάνουν!

Λαχταριστή και αφράτη κιμαδόπιτα(Σταύρος Βαρθαλίτης)

Υλικά συνταγής

•    1 συσκευασία παραδοσιακό φύλλο κρούστας ( 10-11 φύλλα)
•    1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
•    150 γρ. βούτυρο λιωμένο
•    3 ξερά κρεμμύδια
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    2 κ.σ.  ελαιόλαδο
•    1 κ.σ. πελτέ ντομάτας  
•    100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
•    5 αυγά
•    200 γρ. ντομάτα κον-κασέ
•    200 γρ. τυρί φέτα
•    1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
•    1/3 ματσάκι μαϊντανό
•    ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
•    1/3 κ.γ. κανέλα
•    Αλάτι
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    2 κ.σ. λευκό σουσάμι

Εκτέλεση της Συνταγής 

•    Αρχικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
•    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 1’.
•    Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι, με μια ξύλινη κουτάλα τον σπάμε σε μικρά κομμάτια και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 5’.
•    Προσθέτουμε τον πελτέ και  το σοτάρουμε για 1’ με 2’.  
•    Σβήνουμε με το κρασί, αφού εξατμιστεί προσθέτουμε, τη ντομάτα κον-κασέ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα μπαχαρικά.
•    Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει, για περίπου 15’.
•    Αφήνουμε για λίγο τον κιμά να κρυώσει.
•    Σπάμε 4 αυγά σε ένα μπολ, τα προσθέτουμε ένα-ένα στον κιμά μαζί με τη φρέσκια ρίγανη και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.
•    Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων.
•    Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο από το βούτυρο στη βάση και στα πλαϊνά του ταψιού(30*40).
•    Στρώνουμε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο, εφαρμόζουμε το επόμενο σταυρωτά από πάνω, το αλείφουμε και αυτό με λίγο βούτυρο και αφήνουμε τις άκρες τους να προεξέχουν.
•    Στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, σταυρωτά 5 φύλλα συνολικά.
•    Προσθέτουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα του κιμά.
•    Στρώνουμε πάνω από τον κιμά ένα φύλλο διπλωμένο στη μέση.
•    Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα του κιμά πάνω από το φύλλο.
•    Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με προηγουμένως για κάθε φύλλο.
•    Αφήνουμε τις άκρες από τα φύλλα να προεξέχουν, το πολύ μέχρι 5 εκατοστά, κόβουμε όσο περισσεύει και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα για να δώσουμε ωραίο σχήμα στην πίτα.
•    Σπάμε το αυγό που έχουμε κρατήσει σε ένα μικρό μπολ και με το πινέλο, αλείφουμε από πάνω την πίτα μας.
•    Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το σουσάμι.
•    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 60΄.
•    Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
•    Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Λαχταριστή κασερόπιτα με πολέντα και λιαστές ντομάτες

Υλικά της Συνταγής
· 2 φύλλα σφολιάτας
· 500 γρ. φρέσκο γάλα 3,5%
· 60 γρ. πολέντα
· 500 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
· 150 γρ. κεφαλογραβιέρα
· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
· 2 κ.σ. λιαστές ντομάτες
· 3 αυγά
· 1 αυγό μόνο το κρόκο για το άλειμμα
· 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· 1 κ.γ. σουσάμι λευκό
Εκτέλεση της Συνταγής
· Αρχικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
· Πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τη πολέντα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2’, μέχρι η πολέντα να αρχίσει να φουσκώνει.
· Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τη λιαστή ντομάτα, , το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, ψιλοκομμένη τη φρέσκια ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
· Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία θα εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος, ώστε να μην κάνει κρούστα και αφήνουμε να κρυώσει για 10’.
· Σπάμε και χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά, σε ένα μπολ.
· Ξεσκεπάζουμε το μπολ με το μείγμα από τα τυριά, προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε για λίγο σε μια άκρη.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς.
· Λαδώνουμε ένα ταψί (33*40), ανοίγουμε το ένα από τα δύο φύλλα σφολιάτας και το στρώνουμε στη βάση του ταψιού με τις άκρες του να προεξέχουν.
· Ανακατεύουμε τη γέμιση, τη μεταφέρουμε μέσα στο ταψί, επάνω από το φύλλο και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.
· Στη συνέχεια σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο τη γέμιση και το πατάμε ελαφρά από πάνω με τα χέρια μας, ώστε να μην εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσα από το φύλλο και τη γέμιση.
· Αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν 3 εκατοστά περίπου από το ταψί και κόβουμε όσο περισσεύει.
· Γυρνάμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα στο ταψί και δίνουμε ωραίο σχήμα, για να κλείσουμε την πίτα μας .
· Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και το αλείφουμε με ένα πινέλο πάνω από το φύλλο.
· Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το σουσάμι.

Δείτε το Breakfast@star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top