Γλυκές πίτες: Τρεις συνταγές που κάνουν την καραντίνα πιο «νόστιμη»

Δες στο video τα υλικά και την εκτέλεση βήμα- βήμα

Αν σου αρέσουν οι γλυκές πίτες, ο Λάμπρος Βακιάρος σου δίνει τρεις υπέροχες ιδέες.

Ο σεφ ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές που έδωσε στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» ήταν η μηλόπιτα, η γαλατόπιτα και η σοκολατόπιτα.

Ανάποδη μηλόπιτα

Για τα μήλα

•    300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
•    100 γρ βούτυρο
•    3 ξυλάκια κανέλας
•    3-4 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
•    4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
•    18-20 κόκκινα μήλα

Για τη ζύμη 1η επιλογή: Μπισκοτένια γέυση (pate sable)


•    300 γρ. αλεύρι
•    120 γρ. βούτυρο
•    120 γρ. ζάχαρη άχνη
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 μεγάλα αυγά

Για τη ζύμη 2η επιλογή: Ουδέτερη Γεύση Ζύμης (pate brise)

•    300 γρ. αλεύρι
•    180 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
•    1 πρέζα αλάτι
•    5 γρ ζάχαρη άχνη
•    1 μεγάλο αυγό

Διαδικασία

Για τη ζύμη

1.    Διαλέγουμε πως θελουμε να είναι η ζύμη μας. Για πιο μπισκοτένια και τραγανή γεύση επιλέγουμε τη 1η επιλογή. Αν θέλουμε λίγο πιο άγλυκη ζύμη επιλέγουμε τη 2η επιλογή η οποία όμως είναι λίγο πιο εύθραυστη.
2.    Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και με τις άκρες των δακτύλων μας τα αναμειγνύουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο για τις ζύμες.
3.    Μόλις το μείγμα έχει ενσωματωθεί και ‘δέσει΄μεταξύ του, προσθέτουμε το αυγό και ενσωματώνουμε.
4.    Σχηματίζουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30’- 1 ώρα να σφίξει.
Για τα μήλα.
 

Για τα μήλα 

5.    Καθαρίζουμε όλα τα μήλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ (δεν μας πειράζει αν μαυρίσουν). Κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια με ένα parisienne ή ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια και με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζουμε τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μισό στη μέση έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα κομμάτια από το κάθε μήλο.
6.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στη κάτω αντίσταση και αέρα. Αν ο φούρνος μας δεν έχει αυτό το συνδυασμό βάζουμε είτε την κάτω αντίσταση είτε πάνω κάτω αντίσταση.
7.    Σε ένα ταψί 25 Χ 30 πασπαλίζουμε τη ζάχαρη διαμοιράζουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια, όπως επίσης και όλα τα μπαχαρικά.
8.    Ξεκινώντας από την άκρη του ταψιού στοιβάζουμε κάθετα (όρθια δηλαδή) όλα τα μήλα μέχρι να σφηνώσουν καλά μεταξύ τους και να μην κουνιούνται καθόλου. Σε αυτό το σημείο θα μας έχουν μείνει περίπου 10 με 12 κομμάτια μήλου τα οποία τα κρατάμε για την συνέχεια.
9.    Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και το βάζουμε να ακουμπάει απευθείας πάνω στο πάτο. Ψήνουμε τα μήλα για 40-45 λεπτά. Περίπου στο μισό χρόνο (20-25) ελέγχουμε αν έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά τους και με τα μήλα που μας έχουν περισσέψει, συμπληρώνουμε τα κενά που θα έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε τα μήλα να είναι και πάλι σφιχτά και μεταξύ τους στο ταψί.
10.    Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αδειάζουμε με προσοχή όλα τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό σε μία κατσαρόλα. Δίνουμε μία βράση και βράζουμε περίπου για 10 -15 λεπτά μέχρι η καραμέλα να έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώμα. Σε αυτό το σημείο περιχύνουμε αμέσως την καραμέλα πάνω από τα μήλα και με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) παίρνουμε την καραμέλα που θα έχει μείνει στο σκεύος.


 

Σοκολατόπιτα

Υλικά

Για το κέικ

•    200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
•    200 γρ. ζάχαρη (όχι γεμάτη) 
•    6 αυγά μεσαία (θερμοκρασία δωματίου)
•    3 βανίλιες
•    240γρ. αλεύρι για κέικ (φαρίν απ) 
•    20 γρ. baking powder

Για το σιρόπι

•    500 γρ. νερό
•    400 γρ. ζάχαρη

Για την επικάλυψη σοκολάτας

•    200 γρ. κουβερτούρα
•    15 γρ. βούτυρο
•    120 γρ. κρέμα γάλακτος
•    200 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει πώς να την ετοιμάσουμε 

Διαδικασία 

1.    Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
2.    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά, περίπου για άλλα 2 λεπτά.
3.    Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα – ένα τα αυγά και στη συνέχεια τις βανίλιες και το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ενσωματώσει τη baking powder. Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα την κουβερτούρα.
4.    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και ιδανικά την κάτω αντίσταση.
5.    Σε ένα βουτυρωμένο μεσαίο ταψί περίπου 25×35 εκ. προσθέτουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
6.    Όσο ψήνεται το κέικ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
7.    Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό κέικ. 
8.    Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε καλά.
9.    Περιχύνουμε τη σοκολάτα πάνω από το κέικ. Το αφήνουμε να δέσει για 1/2 ώρα και σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας.

Σοκολατένια γαλατόπιτα με φουντούκια

Yλικά

1250 γρ. γάλα πλήρες
70 γρ. ζάχαρη καστανή ή 1/2 κούπα μέλι
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. φουντούκια
100 γρ. σταφίδα μαύρη ή κράνμπερις
200 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
4 αυγά
480 γρ. ζωμό λαχανικών
25 γρ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
3 κούπες μοτσαρέλα (τριμμένη)

Για το φύλλο

1/2 πακέτο (6 τμχ) φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
1 αυγό + 1 κ.σ. νερό (χτυπημένα)

Δείτε βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε σοκολατένια γαλατόπιτα με φουντούκια 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις.Παράλληλα, σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη
ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου. Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τα φουντούκια και το κράνμπερις και αλέθουμε ελαφρώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε την κουβερτούρα (σε κομμάτια), το βούτυρο και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογεονοποιήσουμε προσθέτουμε τα αυγά (που τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας γρήγορα.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί ή πυρέξ περίπου 25 x 35 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα το πρώτο φύλλο κρούστας.
Βουτυρώνουμε καλά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας στο εσωτερικό του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε το αυγό στην επιφάνεια της κρέμας και ψήνουμε στο φούρνο για 40 – 45 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1.30 ώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε χωρίς να διαλυθεί.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top