MasterClass: Χτένια με εικονικό ριζότο και κρέμα από topinambur

Συνταγή από τον Γιάννη Λιόκα

Καλεσμένος chef  στο MasterClass ήταν ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος ετοίμασε μια πολύ ιδιαίτερη αλλά νόστιμη συνταγή για τους παίκτες του διαγωνισμού μαγειρικής.


Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς τις μαγειρικές σας ικανότητες, παρακάτω σας παραθέτουμε τις συνταγές βήμα – βήμα!

Υλικά για 4 πιάτα
Χτένια 10 τμχ. (u10)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Σοτάρουμε σε δυνατό τηγάνι αφού έχουμε αλατίσει μέχρι να δώσουμε χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Κρέμα topinambur
1 kg topinambur
120 gr κρέμα γάλακτος
70 gr βούτυρο
20 gr ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1gr xanthana
25 gr χυμός λεμόνι
Αλάτι
Θυμάρι

Αφού έχουμε καθαρίσει και κόψει το topinambur αρχίζουμε σοτάροντάς το σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, το σκόρδο και ελαιόλαδο, έπειτα ρίχνουμε ζωμό λαχανικών και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Τέλος περνάμε στο thermomix μαζί με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το λεμόνι μέχρι να έχουμε μια κρέμα με λεία υφή.

Ριζότο topinambur
0,25 kg topinambur
30 gr κρέμα topinambur
20 gr βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
10 gr χυμός λεμόνι
10 gr ψιλοκομμένη μαύρη τρούφα
Ζωμός λαχανικών

Κόβουμε το topinambur σε μικρό καρέ και ακολουθούμε τη διαδικασία του ριζότο. Ξεκινάμε σοτάροντάς το σε ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών έως ότου μαγειρευτεί η ρίζα, τέλος προσθέτουμε λίγη κρέμα topinampur, λεμόνι, αλάτι και την ψιλοκομμένη τρούφα.

Beurre noisette
300 gr βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
Θυμάρι

Τοποθετούμε το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι σε ένα κατσαρολάκι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το βούτυρό μας να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα σουρώνουμε.

Emulsion colatura di alici
3 τμχ. αυγά βρασμένα (4’)
200 gr βούτυρο noisette
10 gr ξυδιού σαμπάνιας
10 gr colatura di alici

Βράζουμε 3 αυγά για 4 λεπτά και κρυώνουμε αμέσως, έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος μαζί με την colatura di alici και το ξύδι σαμπάνιας και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ ρίχνοντας σιγά σιγά το beurre noisette μέχρι να έχουμε ένα λείο γαλάκτωμα.

Chips topinambur
8 τμχ. topinambur
Βράζουμε τα topinambur, αφαιρούμε τη σάρκα και βάζουμε τις φλούδες στον αφυγραντήρα στους 70οC για 1 ώρα. Τηγανίζουμε στους 170οC.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top