Καθαρά Δευτέρα: Συνταγές για ένα νόστιμο σαρακοστιανό τραπέζι!

Νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές για τη Σαρακοστή

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και εμείς μαζέψαμε μερικές εύκολες και νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.

Εύκολη συνταγή για ταραμοσαλάτα!

Εύκολη συνταγή για λαγάνα 

Υλικά για δύο μεγάλες λαγάνες

500 γρ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό, συνήθως αναγράφει ζυμωτό), 100 γρ. καλαμποκάλευρο, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8γρ.), 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ.),  1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (10γρ.),  5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30ml),  450 ml χλιαρό νερό,  σουσάμι και αλάτι για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση της συνταγής 

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μισό καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στο κέντρο του μπολ με τα άλευρα κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το μισό περίπου νερό. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά και αφού έχουμε πια μια ζύμη σχηματισμένη προσθέτουμε και το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο. Αυτό το κάνουμε για να τελειώσει το ζύμωμα με αυτό το αλεύρι που είναι πιο κοκκώδες και δίνει πιο ωραία υφή στην κόρα της λαγάνας. Αν δεν έχετε σταθερό μίξερ ζυμώστε τη ζύμη στο χέρι, θέλει βέβαια λίγη υπομονή παραπάνω και… μπράτσα!\nΑφού ζυμωθεί η ζύμη για συνολικά 7-8 λεπτά, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με λίγο καλαμποκάλευρο, βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την πλάθουμε, κάνοντάς την μια μεγάλη μπάλα. Την βάζουμε ξανά στο μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε αρκετές ώρες να φουσκώσει. Είναι προτιμότερο να προγραμματίσετε έτσι τον χρόνο σας ώστε να έχετε το περιθώριο να αφήσετε αρκετό χρόνο ώστε το ζυμάρι να φουσκώσει καλά, να ωριμάσει. Αυτό θα δώσει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. \nΚαλή ιδέα είναι να ζυμωσετε τη ζύμη από την προηγούμενη το βράδυ και να την αφήσετε όλη νύχτα να φουσκώσει και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε με το ψήσιμο.

Αφού το ζυμάρι φουσκώσει, αλευρώνετε μια επιφάνεια, ακουμπάτε πάνω τη ζύμη και την πλάθετε ελαφρά, ίσα να ξεφουσκώσει. Της δίνετε στρογγυλό σχήμα και την κόβετε με μαχαίρι στα δύο. Κάνετε το κάθε κομμάτι μια μικρή μπάλα.  Θα χρειαστείτε δύο λαμαρίνες ή ρηχά ταψιά. Τα καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε τη μια μπάλα ζυμαριού στο ένα ταψί και την άλλη στο άλλο. \n\nΜε τις παλάμες σας πιέζετε το ζυμάρι ώστε να πάρει οβάλ σχήμα, να γίνει δηλαδή ένα χοντρό  φύλλο, πάχους περίπου 1.5-2 εκατοστών. Καλύτερα μην χρησιμοποιήσετε πλαστή, στην πραγματικότητα δεν είναι φύλλο, αλλά ένα λεπτό και πλατύ ψωμί, οπότε προτιμήστε να το κάνετε με τα χέρια, είναι εύκολο. \n\nΡίχνετε στην επιφάνεια μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιέζετε με τις άκρες των δακτύλων σας,  ώστε να κάνετε λακουβίτσες πάνω στη λαγάνα. Ρίχνετε μπόλικο σουσάμι και πιέζετε ξανά με τα ακροδάχτυλα ώστε να κολλήσει το σουσάμι πάνω στη ζύμη. Ραντίζετε ελαφρά με λίγο νερό και αφήνετε πάνω στον πάγκο τα ταψιά με τις λαγάνες για περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσουν ξανά. \n\nΠροθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήστε τις λαγάνες για 35-40 λεπτά. Δεν είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιήσετε αέρα αλλά ίσως τότε στεγνώσουν και σκληρύνουν οι λαγάνες στην επιφάνεια. Αν όμως το προτιμάτε να είναι πολύ τραγανές, ψήστε τις λαγάνες στον αέρα.

Συνταγή για ταραμοσαλάτα

Υλικά για ταραμοσαλάτα

140 γρ λευκό ταραμά 2 μικρές πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο 50 ml ανθρακούχο νερό χυμός από 2 λεμόνια (περίπου 70 ml) 300 – 350ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ναι, σωστά διαβάσατε, θέλει αρκετό)

Εκτέλεση της Συνταγής

Εκτέλεση Βάζετε στο μπλέντερ τον ταραμά, τον πουρέ πατάτας, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το ανθρακούχο νερό και χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 8 με 10 λεπτά. Αν το μπλέντερ σας είναι μικρό κάντε μερικά διαλείμματα, μην καεί το καημένο… Με τη βοήθεια ενός μικρό μπλέντερ μπορείτε να κάνετε το εξής: χτυπάτε 4 – 5 λεπτά το μείγμα στο μπλεντερ “για να σπάσουν τα αυγά του ταραμά” και μετά συνεχίζετε στο μίξερ. Αφού χτυπήσετε το μείγμα, προσθέστε το λάδι λίγο λίγο, να προλαβαίνει δηλαδή να απορροφηθεί το λάδι πριν ρίξετε κι άλλο. Αυτό θα πάρει λίγη ώρα, συνολικά πάντως η ταραμοσαλάτα θέλει περίπου 20 λεπτά αλύπητο χτύπημα. Στο τέλος προσθέστε και τον άνηθο, ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι και αφήστε την ταραμοσαλάτα του foodurismo να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο, θα της κάνει καλό, θα αναμειχθούν όλες οι γεύσεις.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top