Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων και ειδικά για το καλοκαίρι είναι ό, τι πρέπει καθώς θεωρούνται ελαφρύ γεύμα.
Εμείς θα σας δώσουμε 2 συνταγές που έφτιαξε στο παρελθόν στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος.
Παραδοσιακά γεμιστά του Βακιάρου
Υλικά
8 μεγάλες τομάτες
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
5 κ.γ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 κ.σ. + 1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
500 γρ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
4 πατάτες
4 – 5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
• Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί για να είμαστε σίγουροι ότι χωράνε. Δεν πρέπει να είναι πολύ στρυμωγμένα για να μπορέσουμε να βάλουμε τις πατάτες στα κενά.
• Κόβουμε το καπάκι από τις πράσινες πιπεριές και αφαιρούμε το άσπρο εσωτερικό κάτω από το καπάκι. Πετάμε τους σπόρους και το κρατάμε. Επίσης, κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο βάζουμε σε ένα μπολ ξεχωριστά.
• Με ένα πιρούνι καρφώνουμε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με 1/2 κ.γ. ζάχαρη
(4 γρ.), αλάτι και πιπέρι.
• Βάζουμε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις τομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθουμε ώστε να φτιάξουμε μία σάλτσα.
• Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο (50 γρ.) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι και αρκετό πιπέρι.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με τη μισή σάλτσα. Μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε στο μείγμα τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, τη ½ κούπα ελαιόλαδο (100 γρ.) και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι.
• Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με το μείγμα μέχρι τα 3/4.
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
• Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις στριμώχνουμε ενδιάμεσα στα λαχανικά.
• Ραντίζουμε τα γεμιστά με το 1/3 κούπας ελαιόλαδο (80 γρ.) και κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
• Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
Πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά στο ταψί και να έχουν αρχίσει τα λαχανικά και οι πατάτες να ξεροψήνονται.
Γεμιστά κολοκυθάκια με κρέμα λεμονιού
Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
• 40 γρ. ελαιόλαδο
• 8 στρογγυλά κολοκυθάκια
• 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
• Σάρκα από τα 3 κολοκυθάκια (ψιλοκομμένη)
• 60 γρ. καρότο (τριμμένο στον τρίφτη)
• 150 γρ. ρύζι καρολίνα/γλασέ/αρμπόριο
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• Χυμό από μισό λεμόνι
• 240 γρ. νερό
• 30 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
• 30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
• 15 γρ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
• 10 γρ. αλάτι
• Πιπέρι
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 500 γρ. ζωμό λαχανικών
Για την κρέμα λεμονιού
• 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 30 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
• 240 γρ. ζωμό από το ταψί
• 240 γρ. φρέσκο γάλα
• 1 κρόκο αυγού
• 80 γρ. χυμό λεμονιού
• Αλάτι – πιπέρι
• Άνηθο (ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα)
• Κόβουμε τα καπάκια από τα κολοκυθάκια και λίγο από τον πάτο. Τα αδειάζουμε και κρατάμε τη σάρκα από τα 3.
Βήμα-Βήμα πώς να φτιάξετε τα γεμιστά κολοκυθάκια
Για τα κολοκυθάκια
• Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, τη σάρκα από το κολοκυθάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και το νερό και αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε από το μάτι.
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε τη γέμιση από το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
• Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω.
• Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 35×25 εκ., ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών.
• Κλείνουμε πάρα πολύ καλά το ταψί με 5 – 6 κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός.
• Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού
1. Σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να διαλυθεί καλά.
2. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
3. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.
4. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με τον άνηθο.
Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.