Μαμαδίστικα παπουτσάκια με μπεσαμέλ φέτας

Από τον σεφ Σταύρο Βαρθαλίτη

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης  μέσα από την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου» ετοίμασε μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή «Παπουτσάκια με μπεσαμέλ φέτας».

Εύκολη και γρήγορη τούρτα crunchy με 6 υλικά

Δείτε βήμα - βήμα την εκτέλεση της συνταγής:

Συνταγή για αποδομημένο γαλακτομπούρεκο από τη Μαργαρίτα Νικολαϊδη!


Υλικά
Για τα παπουτσάκια


•    4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες  
•    120 γρ. ελαιόλαδο
•    1 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη
•    1 κρεμμύδι κόκκινο
•    2 σκ. σκόρδο
•    1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
•    1 κ.σ ξερή ρίγανη
•    1 ξύλο κανέλας
•    2 δάφνες
•    350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή σπάλα
•    60 γρ. κρασί κόκκινο
•    400 γρ. ντομάτα κονκασέ
•    80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    1 κ.σ. θυμαρι φρέσκο
•    αλάτι και πιπέρι


Για την μπεσαμέλ φέτας


•    40 γρ. βούτυρο
•    40 γρ. αλεύρι
•    αλάτι και πιπέρι
•    1/2 κ.γ πάπρικα καπνιστή
•    400 γρ. γάλα
•    100 γρ. φέτα  τριμμένη
•    2 κρόκους
•    1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες


•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
•    Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα μέχρι κάτω.
•    Προσθέτουμε 100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
•    Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
•    Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αναποδογυρίζουμε με τη φλούδα προς τα κάτω αυτή τη φορά.
•    Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα προς τα κάτω ώστε να δημιουργήσουμε μία λακουβίτσα για να μπει ο κιμάς μέσα.
Για τον κιμά
•    Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 20 γρ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
•    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρατάμε στην άκρη.
•    Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
•    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, την κανέλα, τις δάφνες , αλάτι και πιπέρι.
•    Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν όλα μαζί.
•    Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
•    Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
•    Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
•    Στη συνέχεια, βάζουμε το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το θυμάρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
•    Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Για τη μπεσαμέλ
•    Τοποθετούμε μία πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο τελείως.
•    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να πάρει μία βράση η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
•    Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
•    Προσθέτουμε τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους, τη πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
•    Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες.
•    Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
•    Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα καπνιστή.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου»

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top