Πεντανόστιμες συνταγές με κολοκυθάκια

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει πώς να τις ετοιμάσουμε

Τα κολοκυθάκια αποτελούν εκτός από μία νόστιμη και μία υγιεινή επιλογή καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά και πολλές βιταμίνες.

Αν σας αρέσουν λοιπόν δοκιμάστε να φτιάξετε συνταγές που έδειξε στο παρελθόν ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Κοχύλες γεμιστές με σπανάκι και κατίκι

Γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, τυρί και ζωμό λαχανικών

Υλικά
4-5 μεγάλα κολοκυθάκια
400 γρ. κιμά χοιρινό
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1/2 φλ. λευκό κρασί
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
400 γρ τομάτα κονκασέ
2 φλ. ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή
1/3 ματσάκι μαϊντανό
4 κ.σ. φρυγανιά
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
200 γρ. φέτα

Εκτέλεση 

Βήμα 1

 Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα λαδώνουμε τον κιμά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για τουλάχιστον 10’-12’

Βήμα 2

Αφαιρούμε προσωρινά τον κιμά από την κατσαρόλα. Αν έχουν μείνει λιπαρά από το κύμα στην κατσαρόλα δεν προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο αλλιώς προσθέτουμε μία με δύο κουταλιές της σούπας, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 4 - 5 λεπτά. Επαναφέρουμε τον καβουρδισμένα κιμά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και συνεχίζουμε με την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 4

Παράλληλα κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε τα σπόρια και δημιουργούμε χώρο για να τα γεμίσουμε με τον κιμά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί η πυρέξ και ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε με τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Βήμα 5

Ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για άλλα 10’. Αφαιρούμε από το φούρνο και τρίβουμε τη φέτα.

 

Γεμιστά κολοκυθάκια με κρέμα λεμονιού

Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
•    40 γρ. ελαιόλαδο
•    8 στρογγυλά κολοκυθάκια
•    180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
•    Σάρκα από τα 3 κολοκυθάκια (ψιλοκομμένη)
•    60 γρ. καρότο (τριμμένο στον τρίφτη)
•    150 γρ. ρύζι καρολίνα/γλασέ/αρμπόριο
•    Ξύσμα από 1 λεμόνι
•    Χυμό από μισό λεμόνι
•    240 γρ. νερό
•    30 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
•    30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
•    15 γρ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
•    10 γρ. αλάτι
•    Πιπέρι
•    500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•    500 γρ. ζωμό λαχανικών
Για την κρέμα λεμονιού
•    30 γρ. φρέσκο βούτυρο
•    30 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
•    240 γρ. ζωμό από το ταψί
•    240 γρ. φρέσκο γάλα
•    1 κρόκο αυγού
•    80 γρ. χυμό λεμονιού
•    Αλάτι – πιπέρι
•    Άνηθο (ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα)
•    Κόβουμε τα καπάκια από τα κολοκυθάκια και λίγο από τον πάτο. Τα αδειάζουμε και κρατάμε τη σάρκα από τα 3.

Διαδικασία 

Για τα κολοκυθάκια 

•    Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, τη σάρκα από το κολοκυθάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και το νερό και αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε από το μάτι.
•    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε τη γέμιση από το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
•    Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω.
•    Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 35×25 εκ., ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών.
•    Κλείνουμε πάρα πολύ καλά το ταψί με 5 – 6 κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός.
•    Ψήνουμε για 50 λεπτά.

Για την κρέμα λεμονιού

1.    Σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να διαλυθεί καλά.
2.    Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
3.    Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.
4.    Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με τον άνηθο.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top