Τελικός Masterchef - 3ο πιάτο αντιγραφής: Μπακαλιάρος με κρέμα βασιλικού

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή

Τέσσερα πιάτα αντιγραφής καλούνται να βγάλουν εις πέρας οι δύο φιναλίστ του MasterChef 4, Σταύρος Βαρθαλίτης και Σταυρής Γεωργίου στον μεγάλο τελικό. Ένα απ’ αυτά τα πιάτα είναι μπακαλιάρος με κρέμα βασιλικού, tempura σταμναγκάθι και ρομανέσκο.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Μπακαλιάρος
Ελαιόλαδο
Βούτυρο κλαριφιέ
Φύλλο νόρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φιλετάρουμε το ψάρι, κρατάμε το κομμάτι της ράχης, το τυλίγουμε σε μεμβράνη για να πάρει σχήμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Το σοτάρουμε με ελαιόλαδο και τελειώνουμε με λίγο βούτυρο κλαριφιέ μέχρι να χρυσαφίσει. (Τελειώνουμε το ψήσιμο στο τηγάνι).
  •  Κόβουμε το φύλλο νόρι, το ακουμπάμε στον μπακαλιάρο και τυλίγουμε με μεμβράνη για 1΄ μέχρι να κολλήσει.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ  ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Σταμναγκάθι
50 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
50 γρ. αλεύρι 00
Μπύρα παγωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φτιάχνουμε το κουρκούτι, το βάζουμε σε κρύο μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι το κοτσάνι από το σταμναγκάθι και μπλανσάρουμε για 3,5΄ και παγώνουμε.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά, αλατίζουμε, περνάμε από αλεύρι, το τινάζουμε πολύ καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και το βουτάμε στο κουρκούτι.
  • Ξεχωρίζουμε λίγο τα φύλλα του, να  μην γίνει μία μάζα, τηγανίζουμε στους 180ο C και αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για την κρέμα βασιλικού

100 γρ. βασιλικού
300 γρ. ηλιέλαιο
Λάιμ
Αλάτι
Πιπέρι σε μύλο
3 αυγά

Εκτέλεση κρέμας βασιλικού

  •  Μπλανσάρουμε 100 γρ. βασιλικού, στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε ίχνος νερού.
  •  Τοποθετούμε το βασιλικό στο thermomix και προσθέτουμε 300 γρ. ηλιέλαιο, 100 πιπεροστροφές με μύλο πιπεριού και το βάζουμε για 3 λεπτά στους 70ο στο 6.
  •  Βάζουμε σε στενό δοσομετρητή 2 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι βασιλικού.
  • Διορθώνουμε με ελάχιστο αλάτι και μισό λάιμ.
  •  Βάζουμε τη μαγιονέζα σε ένα μικρό σκουίζερ και παγώνουμε τη μαγιονέζα σε μπολ με νερό και πάγο.

ΣΤΗΣΙΜΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΜΑΝΕΣΚΟ
1 ρομέσκο
Λάιμ
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μπλανσάρουμε το ρομανέσκο, αλατοπιπερώνουμε σε μία μπασίνα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λάιμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Λίγο κουνουπίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Παίρνουμε μία φουντίτσα από το κουνουπίδι, ξύνουμε με ένα μαχαιράκι να κάνουμε τρίμμα.
  • Τελειώνουμε με φύλλα σίσο.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 4
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top