Τελικός Masterchef - 2ο πιάτο αντιγραφής: Σούσι!

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή

Τέσσερα πιάτα αντιγραφής καλούνται να βγάλουν εις πέρας οι δύο φιναλίστ του MasterChef 4, Σταύρος Βαρθαλίτης και Σταυρής Γεωργίου στον μεγάλο τελικό.

Ένα απ’ αυτά τα πιάτα είναι… σούσι! Συγκεκριμένα, πρόκειται για Deep fried Kappa Maki με μαγιονέζα spiracha και σάλτσα βασιλικού.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ KAPPA MAKI

Για το KAPPA MAKI

330 γρ. ρύζι για σούσι

330 γρ. νερό

90 γρ. ριζόξυδο

5 γρ. αλάτι

15 γρ. ζάχαρη

1 αγγούρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού ξεπλύνουμε το ρύζι το βάζουμε στον βραστήρα ρυζιού στο ΟΝ. Περίπου στα 12 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο και η ένδειξη στο βραστήρα θα γράψει keep warm. Το αφήνουμε εκεί για ακόμα 8 λεπτά.
  •  Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και βάζουμε το μείγμα στο ξύδι. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα ταψάκι βαθύ και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ενσωματώνουμε το μείγμα ξυδιού στο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά ώστε να μην σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού.
  • Κόβουμε το φύλλο νόρι στη μέση και απλώνουμε 80 γρ. ρύζι κατά μήκος, αφήνοντας στο πάνω μέρος μια λωρίδα 0,5 εκ.
  • Τοποθετούμε κατά μήκος δυο λεπτές φέτες αγγούρι που τις έχουμε κόψει προσέχοντας να αποφύγουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια.
  • Τυλίγουμε το μάκι με το μπαμπού με προσοχή.
  • Πανάρουμε το μάκι με αλεύρι, χτυπημένο αυγό και πάνκο και τηγανίζουμε στη φριτέζα για 1 λεπτό (ή μέχρι να χρυσαφίσει) στους 180ο.
  • Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

100 γρ. βασιλικού

300 γρ. ηλιέλαιο

Λάιμ

Αλάτι

Πιπέρι σε μύλο

3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μπλανσάρουμε 100 γρ. βασιλικού, στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε ίχνος νερού.
  • Τοποθετούμε το βασιλικό στο thermomix και προσθέτουμε 300 γρ. ηλιέλαιο, 100 πιπεροστροφές με μύλο πιπεριού και το βάζουμε για 3 λεπτά στους 70ο στο 6.
  • Βάζουμε σε στενό δοσομετρητή 2 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι βασιλικού.
  • Διορθώνουμε με ελάχιστο αλάτι και μισό λάιμ.
  • Βάζουμε τη μαγιονέζα σε ένα μικρό σκουίζερ και παγώνουμε τη μαγιονέζα σε μπολ με νερό και πάγο.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ SRIRACHA

300 γρ. ηλιέλαιο

3 αυγά

30 γρ. λάιμ

30 γρ. shriracha

5 γρ. ντιζόν

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε σε μπίμερ 2 κρόκους, 1 ολόκληρο αυγό, το λάιμ, τη shriracha, τη μουστάρδα ντιζόν και ρίχνουμε σε κορδόνι το ηλιέλαιο μέχρι να δέσει.
  • Διορθώνουμε με αλάτι.

Για την πανάδα:

Αλεύρι

Αυγό

Πάνκο

Για το στήσιμο

Σέλερι

Φύτρες

Γαρνιτούρα

  • Με το πίλερ παίρνουμε φλούδες από το σέλερι και τις πετάμε σε παγόνερο.
  • Ξεχωρίζουμε τις φύτρες σε ένα ταψάκι.

Στήσιμο

  • Κόβουμε το maki σε πέντε ισόπαχα κομμάτια χωρίς να υπολογίζουμε τις άκρες.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια του maki κυκλικά στο πιάτο σε ίσες αποστάσεις.
  • Πάνω στα κομμάτια τοποθετούμε προσεκτικά τις φλούδες σέλερι, τις φύτρες και μια σταγόνα σάλτσας βασιλικού.
  •  Τοποθετούμε στη μέση με σκουίζερ πρώτα τη μαγιονέζα sriracha και από πάνω τη σάλτσα βασιλικού και τέλος μια σταγόνα unagi sauce.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 4
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top