Μαρμελάδα φράουλα: Φτιάξτε τη μόνοι σας στο σπίτι!

Την Άνοιξη είναι η εποχή της

Είναι η κατάλληλη περίοδος να φτιάξουμε μία μαρμελάδα φράουλας!

Πώς τη φτιάχνουμε 

Υλικά:

  • 1 κιλό φράουλες

  • 350γρ ή 500 γρ ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλετε)
  • 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις βάζουμε με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη και προσπαθούμε να τις λιώσουμε όσο γίνεται. Αν προτιμάμε πιο λεία τη μαρμελάδα, τις πολτοποιούμε, αν τη θέλουμε πιο σπιτική, αφήνουμε μεγαλύτερα κομμάτια. Προσθέτουμε τη βανίλια (1 βανιλίνη ή τρεις σταγόνες βανίλια σιρόπι). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, περίπου 30 λεπτά. Όταν γίνει το δέσιμο, η μαρμελάδα θα έχει κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της. Ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αμέσως μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζακια τα οποία και κλείνουμε καλά. Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα!

Μαρμελάδα φράουλα: Φτιάξτε τη μόνοι σας στο σπίτι!

Μαρμελάδα φράουλα

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110ο C στον αέρα. Σε ένα ταψάκι έχουμε τοποθετήσει όλα τα βαζάκια μας ανοιχτά και τα καπάκια τους επίσης ανοιχτά, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και σκουπίσει πάρα πολύ καλά. Τα βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο και κατευθείαν, όπως είναι ζεστά, τα γεμίζουμε. Φροντίζουμε και η μαρμελάδα να είναι ζεστή. Σφραγίζουμε καλά και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κενό αέρος και εμποδίζουμε την αποσύνθεση.

Οι θρεπτικές ιδιότητες της φράουλας

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε: βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Μία κούπα φρέσκες φράουλες περιέχει το 160% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, με μόνο 50 θερμίδες!

φράουλα

  • Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης, η οποία με τη σειρά της βουλώνει τις αρτηρίες οδηγώντας στα ανάλογα προβλήματα της καρδιάς.
  • Ενισχύουν τη μνήμη. Ένα φυσικό φλαβονοειδές που περιέχεται στις φράουλες, με την ονομασία φισετίνη, ενισχύει την απόδοση της μνήμης. Σχετική μάλιστα έρευνα νευρολογικού κέντρου, δείχνει πως η κατανάλωση 2 μερίδων φράουλας τη μέρα, καθυστερεί την απώλεια μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου, στις γυναίκες. Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινολές, έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η υψηλή περιεκτικότητα, της φράουλας, σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες λοιμώξεις και τους επίδοξους εισβολείς. Μία κούπα φράουλες, περιέχει το 100% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της βιταμίνης C.
  • Συμβάλλουν και στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. 
  • Εξασφαλίζουν υγιές δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C, που βρίσκονται σε καλές ποσότητες στον καρπό της φράουλας, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και διατηρούν το δέρμα καθαρό και χωρίς ρυτίδες για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Οι φράουλες είναι ακόμα φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος.
  • Δυναμώνουν τα κόκαλα. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγγάνιο και μεταλλικά στοιχεία προωθεί την σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της δύναμης και υγείας τους. 
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μια κούπα φράουλες έχει μόνο 53 θερμίδες και αυτό τις κάνει ιδανικές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Οι δε φυτικές ίνες που περιέχουν, φουσκώνουν και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα και αν, δε, καταναλώσετε μερικές πριν το κύριο γεύμα σας θα φάτε λιγότερο. Επιπλέον, η βιταμίνη C, επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθάει έτσι το σώμα να κάψει ακόμα περισσότερες θερμίδες.
  • Αποτρέπουν την τριχόπτωση. Οι φράουλες περιέχουν φολικό οξύ, ελλαγικό οξύ και βιταμίνες Β5 και Β6. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία με τη σειρά τους αποτρέπουν το αδυνάτισμα της τρίχας και εν τέλει την τριχόπτωση. Ακόμα, τα μεταλλικά στοιχεία που συναντώνται στη φράουλα, όπως είναι το μαγνήσιο και ο χαλκός εμποδίζουν την εμφάνιση πιτυρίδας και την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Κάνουν καλό στο έμβρυο. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, οι φράουλες βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου του εμβρύου, ενώ το προστατεύουν και από την εμφάνιση τυχόν ατελειών και ανωμαλιών.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top