Aπιστία: Τα αίτια και η αντιμετώπιση του πόνου

Στους δύο, τρίτος δε χωρεί

απιστία αντιμετώπιση

Όπως έχει εξελιχθεί ο γάμος και οι σχέσεις στις μέρες μας, η συνύπαρξη δυο ανθρώπων, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο! Δεν είναι πια σκοπός ζωής, όπως ήταν κάποτε.

Αν έχεις βιώσει την απιστία ξέρες τον πόνο και την στεναχώρια που έχει μια τέτοια εμπειρία... Ο κόσμος σου αλλάζει, η πίστη ότι η ζωή είναι ωραία, ότι τα πράγματα μπορούν να έχουν αίσιο τέλος, καταρρέει. 

Η απάτη, ξεκινάει πολλές σαν μια αθώα σχέση η οποία στην πορεία μετατρέπεται σε εξωσυζυγικό ή παράλληλο δεσμό. Είναι δύσκολο για ένα ζευγάρι να καταφέρει να ξεπεράσει την ύπαρξη της απιστίας. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο!

Όπως εξηγεί ο Δρ. Ασκητής, (νευρολόγος ψυχίατρος-σεξολόγος) η απιστία είναι το «σπάσιμο» της υπόσχεσης για αποκλειστική αφοσίωση και πίστη σε έναν ερωτικό σύντροφο και τις περισσότερες φορές, προκαλεί ένταση και δυσφορικά συναισθήματα, όχι μόνο στον απατημένο σύντροφο, αλλά και σε αυτόν που απάτησε.

Η απιστία είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που πλήττει μια σχέση και διαταράσσει το βασικό στοιχείο της, την εμπιστοσύνη. Το κλασικό σενάριο στο οποίο ο άντρας κάνει την εξωσυζυγική σχέση και η γυναίκα αποτελεί την εξαίρεση, δεν ισχύει πλέον, μιας και τα δύο φύλα απιστούν και οι λόγοι κάθε φορά είναι διαφορετικοί.

Θες να είσαι ευτυχισμένος; Οι συμπεριφορές που πρέπει να ξεχάσεις

Ποιά είναι τα αίτια που κάποιος απιστεί;

Ο άνθρωπος απιστεί επειδή δεν είναι χαρούμενος στη σχέση του ή επειδή θέλει να αισθανθεί περισσότερο χαρούμενος, λένε οι ψυχοθεραπευτές. Συχνά οι άνθρωποι απιστούν όχι επειδή δεν τους αρέσει ο/η σύντροφός τους, αλλά για να αισθανθούν πτυχές του εαυτού τους που έχουν πάψει να εκφράζονται εντός της σχέσης.

Έλλειψη επικοινωνίας μέσα στο ζευγάρι
Γκρίνια και καυγάδες
Σεξουαλική ασυμφωνία
Σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν την έλλειψη ικανοποίησης και απόλαυσης κατά τη διάρκεια των επαφών, αραίωση ή και αποφυγή της σεξουαλικής εμπλοκής.
Ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης του ενός συντρόφου
Ανάγκη ανανέωσης
Ρουτίνα/ βαρεμάρα

Πώς να γίνεις φίλη με τα down σου

Δεν υπάρχουν σχέσεις εγγυημένα στεγανοποιημένες από την απιστία. Όπως μια απιστία μπορεί να διαλύσει μια σχέση, μπορεί και να την ξανακτιστεί πιο δυνατή. Ο τρόπος για να προχωρήσει η σχέση αντί να διαλυθεί είναι οι δύο σύντροφοι να επιλέξουν να μιλήσουν για τον βαθύ πόνο, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους, και όχι απαραίτητα για τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Ποιές είναι οι συνέπειες για τη σχέση; 

Οι επιδράσεις μιας εξωσυζυγικής σχέσης έχουν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό.

Αρνητικές

Πόνος
Απόρριψη και αυτοακύρωση
Θυμός
Ένταση και στεναχώρια
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Ματαίωση
Οι θετικές;  

Επαναπροσδιορισμός της σχέσης

Έκφραση καταπιεσμένων συναισθημάτων και επιθυμιών

Πώς μπορείς να διαχειριστείς, να αντιμετωπίσεις την απιστία;  

Συμβουλευτική ζεύγους ή ατομική συμβουλευτική: Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να επουλώσει τις πληγές ανάμεσα στο ζευγάρι και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση.

Ψυχοθεραπεία (ζεύγους ή ατομική): Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις γρήγορα τα τραύματα μιας εξωσυζυγικής σχέσης.

Επιμέλεια: MyLifeTeam

Πηγή:mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top