Πέντε τροφές που νομίζουμε πως παχαίνουν αλλά κάνουμε λάθος

Τροφές που βοηθάνε στην απώλεια κιλών

Ορισμένα τρόφιμα έχουν αδικαιολόγητη αρνητική φήμη. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτά τα τρόφιμα, χρησιμοποιούν λέξεις όπως «κακό» και «αύξηση βάρους». Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, σύμφωνα με ένα άρθρο που διαβάζουμε στο Eating Well. Καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή απώλεια βάρους. Οι διακυμάνσεις του βάρους συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της καθημερινής σας διατροφής με την πάροδο του χρόνου.

Τσιμτσιλή: Το «κόλπο» που κάνει για να μην τρώει πολύ

Στην πραγματικότητα, αυτές οι πέντε «κακές» τροφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αν και τα τρόφιμα σε αυτή τη λίστα μπορεί να έχουν ένα ανθυγιεινό στίγμα, είναι γεμάτα πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει 5 τροφές που συχνά περιφρονούνται και θα αποδείξει γιατί μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

5 «κακές» τροφές που πραγματικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλά τρόφιμα που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι εκτός ορίων μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου. Εδώ είναι πέντε «κακές» τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Oι top επιλογές πρωϊνού για μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Έχετε δει πιθανώς συστάσεις για να συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό σας διατροφικό μοτίβο, αλλά τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως πλήρες γάλα, τυρί ή βούτυρο; Αυτά τα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος από τα αντίστοιχα με χαμηλά λιπαρά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών μπορεί να μην επηρεάσει το βάρος.

Μια ανασκόπηση του 2020 στο Advances in Nutrition παρατήρησε εάν η κατανάλωση ή όχι γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέεται με αύξηση βάρους ή σωματικό λίπος στα παιδιά. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών και της αύξησης βάρους. Μια άλλη ανασκόπηση του 2020 στο Advanced in Nutrition συνόψισε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά ή ενήλικες. Και παρόλο που οι ανησυχίες για τις θερμίδες είναι υψηλότερες μεταξύ των καταναλωτών πλήρους γάλακτος, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταναλώνουν αρχικά τις συνιστώμενες 3 μερίδες γαλακτοκομικών τροφών την ημέρα.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι ότι έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Για αναφορά, μια μερίδα 225 gr. γάλακτος έχει 4,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με 1,4 γραμμάρια σε 225 gr. γάλακτος 1%. Ωστόσο, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών δεν επηρεάζει αρνητικά τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, μπορεί πράγματι να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες

Τα δημητριακά που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι, θεωρούνται συχνά ως «κακές» τροφές που οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν. Αν και αυτοί οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, μπορούν ακόμα να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας για απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση του 2022 δεν βρήκε διαφορά στα αποτελέσματα απώλειας βάρους όταν τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αντί για μια ισορροπημένη δίαιτα σε υδατάνθρακες. Αντίθετα, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αλλαγές βάρους.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και συμβάλλει σε ένα υγιές βάρος.

Αυγά

Τα αυγά βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο γιατί είναι τροφή που περιέχει χοληστερόλη. Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης ή τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα αυγά μπορεί να είναι ένα υγιές μέρος ενός σχεδίου απώλειας βάρους. Ένα μεγάλο αυγό έχει μόλις 70 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια ισορροπημένη προσθήκη στη διατροφή.

Μια ανασκόπηση του 2023 εξέτασε 32 ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε σημαντικά το σωματικό βάρος. Επιπλέον, μελέτες με περιορισμό θερμίδων και υγιή άτομα διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ολόκληρων αυγών μείωσε πραγματικά τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στην πρωτεΐνη του αυγού, η οποία βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας.

Πατάτες

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό με ρίζα λαμβάνει πολλή αρνητική κριτική λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο τύπος αμύλου στις πατάτες μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που «αντίσταται» στην πέψη και ελέγχει την όρεξη. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πατάτας καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφής. Επιπλέον, ο συνδυασμός πατάτας με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες αύξησε τον κορεσμό και μείωσε την πείνα, όπως φασόλια, αυγά, γαλακτοκομικά ή κοτόπουλο, για ένα γεύμα φιλικό προς την απώλεια βάρους.

Ποπ κορν

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν το ποπ κορν ως ένα «κακό» σνακ, αλλά είναι ένα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως, πλούσιο σε φυτικές ίνες, με λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι απλού ποπ κορν έχει μόλις 30 θερμίδες και 1 γραμμάριο φυτικών ινών, καθιστώντας το ένα τραγανό και ικανοποιητικό σνακ με λίγες θερμίδες. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα οφέλη του ποπ κορν για την απώλεια βάρους, μια μελέτη συνέκρινε το - όρος κορεσμός από ποπ κορν χαμηλών λιπαρών με πατατάκια και διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν ποπ κορν εξέφρασαν λιγότερη πείνα, περισσότερη ικανοποίηση και είπαν ότι έτρωγαν λιγότερο φαγητό συνολικά.

Αλλά, όταν απολαμβάνετε ποπ κορν, να έχετε υπόψη και τα άλλα πρόσθετα συστατικά. Πρόσθετες γεύσεις, όπως το βούτυρο, η καραμέλα ή η σοκολάτα, μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες και λίπος που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται τόσο καλά με τους στόχους απώλειας βάρους.

Να θυμάστε

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι «κακή» για την απώλεια βάρους, η αντίληψη δεν ταιριάζει πάντα με την πραγματικότητα. Τρόφιμα όπως οι πατάτες, το ποπ κορν, τα αυγά και το ρύζι μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας για απώλεια βάρους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ένα τρόφιμο δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να σπάσει τους στόχους απώλειας βάρους ή το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας. Σκεφτείτε τη διατροφή στο σύνολό της και συμπεριλάβετε μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες για να είστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου 

Πηγή: www.allyou.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top