Πρωινό με πρωτεΐνη: 5+1 εύκολες συνταγές!

Πώς υπολογίζετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε - Σε ποιες τροφές τη βρίσκετε

Όσα είπε η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ηλιαλένα Λυσικάτου

Η πρωτεϊνική δίαιτα αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες διατροφές τα τελευταία χρόνια, όλων όσοι επιθυμούν να χάσουν γρήγορα τα περιττά κιλά, χωρίς να νιώθουν πείνα ή στέρηση

«Η επιλογή ενός πρωτεϊνικού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση του τσιμπολογήματος και του σωματικού βάρους, καθώς και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα», είπε στο star.gr η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

φυστικοβούτυρο σε ψωμί

Η κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού- φωτ. unsplash

Όπως εξήγησε, η κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα όποιος ακολουθεί το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής, να νιώθει χορτάτος για ώρες και να καταναλώνει εν τέλει μικρότερη ποσότητα φαγητού.

7+1 τροφές που προκαλούν κορεσμό και «κόβουν» την πείνα

Ιδέες για εύκολα και γευστικά πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη

Είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι ο βασιλιάς των γευμάτων. Ποια είναι όμως τα οφέλη από ένα θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη;  

«Όταν ξεκινάς την ημέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό, ο οργανισμός λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τη γλυκόζη που χρειάζεται ο εγκέφαλος για καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη. Η κατανάλωση ενός καλού και θρεπτικού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση υπερφαγικων επεισοδίων, του τσιμπολογήματος και την αναζήτηση κατανάλωσης γλυκού μέσα στην ημέρα. Επίσης, μειώνει τα συμπτώματα υπνηλίας, κούρασης και τρέμουλου που εμφανίζονται όταν δεν υπάρχουν ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ηλιάλενα Λυσικάτου

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου

Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης(RDA) για τους ενήλικες εκτιμήθηκε στα 0,8 g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους.
Το RDA είναι η ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις βασικές διατροφικές μας απαιτήσεις. Κατά μία έννοια, είναι η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώσουμε για να μην αρρωστήσουμε, όχι η συγκεκριμένη ποσότητα που υποτίθεται ότι πρέπει να τρώμε κάθε μέρα», σημείωσε η κ. Λυσικάτου.

Αδυνάτισμα με πρωτεϊνική δίαιτα - Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Η ίδια μοιράστηκε μέσω του star.gr 6 ιδέες για εύκολα και γευστικά πρωινά, πλούσια σε πρωτεΐνη.

  • Γιαούρτι με βρώμη, λιναρόσπορο, μήλο, 20γρ αμύγδαλα και κανέλα Κεϋλάνης (30γρ pro)
  • Ομελέτα (2 αυγά και 2 ασπράδια) με λαχανικά και 1 φέτα τυρί light και 2 φέτες ψωμί γερμανικού τύπου (36,8γρ pro)
  • Smoothie με κεφίρ, 1 μπανάνα, 6 φράουλες, λιναρόσπορο, 20γρ αμύγδαλα, κανέλα Κεϋλάνης και πάγο (24,0γρ pro)
  • Αραβική με διπλό τυρί, αυγό και αβοκάντο, τύπου γουακαμόλε (34,5γρ pro)
  • Αλμυρά pancakes με τυρί και γαλοπούλα  (30,74γρ pro)
  • Αραβική με φυστικοβούτυρο, μέλι και μπανάνα (18γρ pro)

Είναι σημαντικό να μην αμελούμε το πρωινό. Τα λίγα γεύματα (2- 3) μέσα στην ημέρα έχουν συσχετιστεί με παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πρωτεΐνη η θαυματουργή για την απώλεια βάρους

Πώς υπολογίζουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε καθημερινά 

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου, για να προσδιορίσουμε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το βάρος μας σε λίβρες επί 0,36 ή μπαίνοντας σε αυτό το link.

«Για μια γυναίκα 50 ετών που ζυγίζει 63 κιλά και κάνει καθιστική ζωή (δεν ασκείται), αυτό μεταφράζεται σε 53 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Για να προσδιορίσουμε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το βάρος μας σε λίβρες επί 0,36 0 φωτ. unsplash

Η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων και η Ένωση Διαιτολόγων του Καναδά συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 1,2 έως 2,0 g πρωτεΐνης/ kg σωματικού βάρους για αθλητές. Να σημειώσουμε ότι ο οργανισμός δεν απορροφά περισσότερο από 20- 24γρ πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Ακόμη, για αύξηση μυϊκής μάζας συστήνεται 0,4- 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης/κιλό/γεύμα, μοιρασμένα σε 4 γεύματα μέσα στην ημέρα», είπε.

Όπως πρόσθεσε, η ισομερής κατανομή των θερμίδων μέσα στην ημέρα σε 4- 5 γεύματα και σνακ, θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τη συντήρηση του οργανισμού και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρων στο αίμα, άρα και καλύτερη απόδοση σε όλες τις καθημερινές ασχολίες μας», είπε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top