Eσύ ξέρεις τι είναι τα προσαρμογόνα και τα ανταπτογόνα;

Υπάρχουν στα συστατικά των smoothies

smoothies

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων. Η δημοτικότητά τους και η διαθεσιμότητά τους φαίνεται να αυξάνεται και αυτό γιατί φαίνεται ότι διαθέτουν αρκετά οφέλη – από την καταπολέμηση της κόπωσης ή του καρκίνου έως τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας.

Τα Adaptogens είναι ουσιαστικά μια κατηγορία βοτάνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αντίστασης και της ανοχής στο συναισθηματικό και σωματικό άγχος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, προσαρμόζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σου. Αυτή η ομάδα περισσότερων από 70 φυτών φέρνει ισορροπία στον τρόπο που ένας θερμοστάτης ελέγχει τη θερμοκρασία: αυξάνουν την ενέργειά σου όταν νιώθεις κούραση και σε βοηθούν να χαλαρώσεις όταν έχεις ανησυχία. Υποτίθεται επίσης ότι αντιμετωπίζουν ζητήματα τόσο διαφορετικά όσο το πρόβλημα της εστίασης, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και καρκίνο.

Έφαγες πολύ; Tips για να επιστρέψεις ομαλά στην καθημερινότητα

Τα Adaptogens θα μπορούσαν να επηρεάσουν πόσο απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλη βοηθώντας στη μείωση του στρες. Σε κάποιον άλλο, θα μπορούσαν να ωθήσουν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο νευροπεπτίδιο Υ, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και της όρεξης και βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί σε φυσικούς παράγοντες στρες όπως η άσκηση. Το άλλο κύριο σύστημα που υποστηρίζουν είναι η ανοσία.

Ένα από τα πρώτα προσαρμογόνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είναι το rhodiola, το οποίο καλλιεργήθηκε στα υψίπεδα της Σιβηρίας. Μερικά από τα άλλα πρωτότυπα προσαρμογόνα περιλαμβάνουν το ginseng και το astragalus. Από μια [παραδοσιακή] ayurvedic και κινεζική ιατρική προοπτική, τα προσαρμογόνα προορίζονται κυριολεκτικά να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τις ρίζες σου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσεις την ισορροπία στη ζωή σου. Πολύ συχνά από τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για φυτικά βάμματα και εκχυλίσματα σε σκόνη είναι οι ρίζες του φυτού.

Πώς να παίρνεις τα Adaptogens;

Για να αποκομίσεις τα οφέλη από ένα προσαρμογόνο, πρέπει να το παίρνεις κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες. Και γενικά, οι υγρές εκδόσεις θα είναι καλύτερες από μια σκόνη. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να το πάρεις το πρωί με το πρωινό. Η κορτιζόλη είναι το υψηλότερα το πρωί όταν ξυπνάς και πέφτει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα 5 πιο γνωστά

Ashwagandha

Ένα κλασικό αγιουρβεδικό βότανο και ένα αρκετά γνωστό προσαρμογόνο, το ashwagandha έχει τόσο ανοσοδιαμορφωτικά όσο και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων, στην καταπολέμηση της κόπωσης και στη βελτίωση της υγείας, όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα του άγχους. Επιπλέον, μια δημοσιευμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη ashwagandha θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.

Rhodiola (ροδιόλα)

Το rhodiola είναι ένα από τα πρωτότυπα προσαρμογόνα, για την ανακούφιση από το στρες και την εστίαση. Η έρευνα το υποστηρίζει και διαπίστωσε επίσης ότι η τακτική λήψη rhodiola βοήθησε στην καταπολέμηση του είδους της κόπωσης που μειώνει την ψυχική μας απόδοση και συγκέντρωση. »

Θες να είσαι πάντα σε forma; Πες ναι στο σπιτικό φαγητό και την αλουλόζη

Eleutherococcus (ελευθέροκοκκος)

Γνωστό και ως Siberian ginseng είναι ιδανικό για την αναζωογόνηση του chi και αποτελεί σημαντικό βότανο στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες εξαιτίας αυτού. Εάν ο στόχος είναι να αποκαταστήσεις τη ζωτική σου ενέργεια, συνιστάται αυτό το βότανο. Η έρευνα δείχνει ότι υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των επινεφριδίων και, πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο σώμα.

Cordyceps (κορδιοκέφαλος)

Ένα είδος φαρμακευτικό μανιτάρι που πιστεύεται ότι είναι καλό για το συκώτι, τα νεφρά και την καρδιά. Και ενώ αυτό δεν είναι αναληθές, η έρευνα συνδέει το cordyceps με την προώθηση της μακροζωίας και τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Και, για τις γυναίκες, λειτουργεί επίσης πιθανώς ως αφροδισιακό.

Schisandra (σισάνδρα)

Αυτό το λιγότερο γνωστό προσαρμογόνο είναι ένα όμορφο κινεζικό κόκκινο μούρο. Ακριβώς όπως το acai θεωρείται φρούτο, το schisandra είναι από καιρό γνωστό ως σούπερ μούρο. Περιλαμβάνει και τα πέντε βασικά στοιχεία γεύσης, τα οποία του προσφέρουν ένα όφελος εξισορρόπησης. Επιπλέον, έχει τόσο ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού όσο και καταπολέμησης του στρες.

Πηγή:www.allyou.gr και www.botrini.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top