13 βιβλία που διαβάσαμε και σας προτείνουμε για ανοιξιάτικες αποδράσεις

Το star.gr σας προτείνει βιβλία από εξαιρετικούς εκδοτικούς οίκους

13 ξεχωριστά βιβλία

Η άνοιξη μας φτιάχνει τη διάθεση και σίγουρα όλα γίνονται καλύτερα όταν έχουμε παρέα ένα καλό βιβλίο που θα μας ταξιδέψει νοερά στα πιο όμορφα μέρη και θα μας προσφέρει ωραίες  και συγκινητικές στιγμές.Έρωτας, χρώμα, ρομαντισμός και φιλοσοφία θα γεμίσουν τις μέρες μας μέσα πάντα από τις σελίδες αγαπημένων δημιουργών.

Έξι βιβλία για την Επανάσταση του 1821

Περί της ειμαρμένης

«Περί της ειμαρμένης» του Κικέρωνα

Τι χρησιμεύει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο του Κικέρωνα στη σημερινή εποχή; Θα ήταν ένα εύλογο ερώτημα καθενός που θα βρισκόταν στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αντικρίζοντας τη μικρή κομψή έκδοση. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη. Ωστόσο, θα εκπλαγεί κανείς με τη ζωντάνια της σκέψης του μεγάλου ρήτορα, αλλά και με το πόσο κοντά βρίσκεται στους εντελώς σημερινούς φιλοσοφικούς διαστοχασμούς.
Το αιώνιο ερώτημα για την ελευθερία της δράσης και τη δυνατότητα επηρεασμού της πορείας των πραγμάτων εξετάζεται μ’ έναν τρόπο αυστηρής επιστημονικής Αποδεικτικής, που δεν θυμίζει βέβαια σε τίποτα έναν χυμώδη πλατωνικό διάλογο, μα δεν παύει να φανερώνει την ανάπτυξη της πειθαναγκαστικής επιχειρηματολογίας του μεγάλου δικανικού, σ’ ένα έδαφος διαφορετικό απ’ το καθαυτό δικό του..

Κυκλοφορεί στην επιτυχημένη σειρά microMega των εκδόσεων Ροές σε μετάφραση από τα Ελληνικά της Βασιλικής Ζωγράφου και επιμέλεια του Ήρκου Ρ. Αποστολίδη.

Οι Ανάσες του Τζορτζ Όργουελ

«Ανάσες» του Τζόρτζ Όργουελ

«…Ξέρετε πώς ένιωθα. Σαν να ’βγαινα στην επιφάνεια του νερού για να πάρω ανάσα! Όπως οι μεγάλες θαλάσσιες χελώνες, όταν ανεβαίνουν με τα πτερύγιά τους στην επιφάνεια, βγάζουν έξω το ρύγχος τους και γεμίζουν τα πνευμόνια τους με μπόλικο αέρα προτού βουτήξουν πάλι προς τα κάτω, ανάμεσα στα φύκια και τα χταπόδια…»

Ο Τζορτζ Μπόουλινγκ είναι ένας σαρανταπεντάρης ασφαλιστής, παντρεμένος, με παιδιά, δάνειο, ψεύτικη οδοντοστοιχία, κοιλιά και μια τρομερή επιθυμία να ξεφύγει από την ανιαρή καθημερινότητά του και τους φόβους που τον κατατρύχουν και που έχουν να κάνουν με τον επικείμενο πόλεμο και όσα θα επακολουθήσουν: την πείνα, την ανεργία, την καταστολή, την τυραννία. Έτσι, σκέφτεται να δραπετεύσει για λίγο επιστρέφοντας στον τόπο του, έναν παράδεισο με εξοχές, λιμνούλες, ψαρέμα και μνήμες από εφηβικούς έρωτες, για να πάρει τις ανάσες του και ν’ αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω.

Ένας Όργουελ  με λεπτό, ειρωνικό χιούμορ, διασκεδαστικός και απολαυστικός. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος.

η ανθρώπινη κωμωδία

«Η Ανθρώπινη Κωμωδία» του William Saroyan

«Η Ανθρώπινη Κωμωδία» είναι ένα δραματικό αντιπολεμικό έργο κι ένας σύγχρονος παραλληλισμός για τον νόστο στην «Ιθάκη» που δεν θα γίνει πραγματικότητα για πολλούς νέους.

Το 1944 απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ιστορίας για την ομώνυμη ταινία.Ο Σαρογιάν ,παιδί Αρμένιων μεταναστών στην Αμερική, ήταν πολύ δημοφιλής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζε.

Τα έργα του ξεχωρίζουν για τον λυρισμό και την ευαισθησία τους και συνήθως αναφέρεται στην προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων συγκινήσεων της παιδικής του ηλικίας.

Πρωταγωνιστής είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι, χωρίς πατέρα που εργάζεται ως ταχυδρόμος στην Ίθακα της Καλιφόρνιας για να στηρίξει τη μητέρα, την αδερφή και τον τετράχρονο αδερφό του Οδυσσέα. Ο μεγαλύτερος αδερφός βρίσκεται στο μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. ΟΌμηρος παραδίδει στους κατοίκους επιστολές που μεταφέρουν από το μέτωπο την είδηση του θανάτου, σκορπίζοντας τη θλίψη και την αγωνία στους κατοίκους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην εξαιρετική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg  σε μετάφραση του Νίκου Μάντη.

βιβλίο "τα λόγια που ειπώθηκαν"

«Τα λόγια που ειπώθηκαν» της Ελίν Πελίν

Ο Ελίν Πελίν είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βουλγαρικής λογοτεχνίας.Στο βιβλίο του με τίτλο «Τα λόγια που ειπώθηκαν» συνθέτει στα δεκατρία αφηγήματα του τόμου αυτού έναν πολύχρωμο καμβά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της γειτονικής χώρας.

Ιστορίες λιτές: άλλοτε τρυφερές κι άλλοτε τραγικές, κάποτε και χιουμοριστικές. Άνθρωποι απλοί κι ανεπιτήδευτοι, δουλευτές της γης· μα κι ακαμάτηδες, θρησκόληπτοι, μεθύστακες, τυχοδιώκτες – όλα τα πρόσωπα ζωγραφισμένα από τον συγγραφέα με τρυφερότητα και αγάπη. Μόνιμο φόντο: τα τοπία της Βουλγαρίας (οι πεδιάδες, τα χωράφια, τα βουνά της), οι μικρές κοινωνίες των βουλγαρικών χωριών, η αγροτική ζωή.

Ο αναγνώστης θα βρεθεί σε γνώριμο «κλίμα», θα αισθανθεί οικειότητα και μια βαθιά συγγένεια με τους χαρακτήρες που περνούν στις σελίδες του βιβλίου (το μυαλό πηγαίνει αυθόρμητα στη Θράκη του Βιζυηνού και στις περιγραφές τόπων κι ανθρώπων του Παπαδιαμάντη).Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ στην σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» σε μετάφραση του Πάνου Σταθόπουλου.

Νέες σημαντικές κυκλοφορίες και επανεκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις

Βιβλίο "Εξ' αίματος"

«Εξ αίματος» της Οκτάβια Ε. Μπάτλερ

Το αριστούργημα της Οκτάβια Μπάτλερ αφηγείται την ιστορία δύο ανθρώπων που, παρά τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν, τους χωρίζουν πολύ περισσότερα —και όχι μόνο ο χρόνος. Ανακαλώντας μνήμες η συγγραφέας εξερευνά ζητήματα όπως το φύλο, η φυλετική καταγωγή, η δύναμη και τελικά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Το «Εξ αίματος» πρωτοεκδόθηκε το 1979. Παραμένει δημοφιλές και συνεχίζει να διαβάζεται σε δημόσιες αναγνώσεις και να διδάσκεται σε σχολεία και κολλέγια.

Το 1976 η Ντέινα έχει μόλις κλείσει τα είκοσι έξι της και με τον Κέβιν, τον άντρα της, μετακομίζουν στο καινούργιο τους σπίτι, στο Λος Άντζελες. Ξαφνικά κι ενώ τακτοποιούν τα βιβλία τους, η Ντέινα χάνει τις αισθήσεις της. Όταν συνέρχεται, βρίσκεται στην άκρη ενός πυκνού δάσους και αμέσως αντιλαμβάνεται ότι στο ποτάμι που βρίσκεται δίπλα της πνίγεται ένα μικρό παιδί. Δίχως δεύτερη σκέψη βουτάει στο νερό και το σώζει, αλλά βγαίνοντας την περιμένει στην όχθη ένας άνδρας που τη σημαδεύει με το όπλο του. Κι ενώ κινδυνεύει η ζωή της, βρίσκεται και πάλι πίσω στο διαμέρισμά της, μουσκεμένη ως το κόκαλο. Μόλις έχει βιώσει την τρομακτικότερη εμπειρία της ζωής της, αλλά τότε δεν ήξερε ότι αυτό θα της συνέβαινε ξανά και ξανά…

Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος.

Η κόρη στην Κόλαση και άλλα ποιήματα

«Η Κόρη στην Κόλαση και άλλα ποιήματα» του Κάρλο Γουίλλιαμς

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Γουίλλιαμ Κάρλος Γουίλλιαμς θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της αμερικανικής γλώσσας. Στην Ελλάδα έγινε μόνο πρόσφατα ευρύτερα γνωστός, μέσα από την ταινία του Τζιμ Τζάρμους Πάτερσον. Απεικονιστής στις καταβολές του και ισόβιος φίλος τού Έζρα Πάουντ, αποτέλεσε ηγετική μορφή του μοντερνισμού στην ποίηση και υπήρξε μέντορας πολλών νεότερων ποιητών, μεταξύ των οποίων και του δικού μας Νικόλαου Κάλας. Το έργο του επηρέασε καθοριστικά τους ποιητές της Γενιάς των Μπιτ.

Ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ έγραψε γι’ αυτόν ότι «ξεχώριζε, ήταν ο μόνος από τους μεγάλους ποιητές με όμορφη ψυχή και ο μόνος που κατάφερε να μείνει πιστός στην ανθρωπιά του». Γιατρός στο επάγγελμα, εγκατεστημένος στο τότε φτωχικό Νιου Τζέρσεϋ, ο Γ.Κ. Γουίλλιαμς παρατηρούσε τον απλό κόσμο γύρω του και πίστευε ότι υπήρχε μια γνήσια αμερικανική γλώσσα, διαφορετική από την επίσημη αγγλική, που διαμορφώθηκε από τους ανθρώπους της εργατικής τάξης και τους μετανάστες. Θεωρούσε χρέος του Αμερικανού ποιητή να γράψει σε αυτήν τη γλώσσα και να απεικονίσει τις ζωτικές δυνάμεις που ξεπηδούσαν μέσα από την καθημερινή σκληρότητα της αμερικανικής πόλης και φύσης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa.

Απάτες στα Εργαστήρια

«Απάτες στα Εργαστήρια» του Nicola Chevassus-au-Louis

Οι «Απάτες στα Εργαστήρια» είναι σίγουρα ένα διαφορετικό βιβλίο με ποικίλες παγκόσμιες προεκτάσεις.Ένα βιβλίο που μας ανοίγει τα μάτια και καταρρίπτει αποτελέσματα ερευνών  που δεν μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε . Διαβάζοντας το διαπιστώνουμε πώς δεν ξέρουμε την απόλυτη αλήθεια για τίποτα ούτε καν για υπογεγραμμένες έρευνες που δημοσιεύονται σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά για να διαψευστούν λίγο αργότερα ....Ο Nicolas Chevassus-au-Louis μέσα από μια διεισδυτική έρευνα κάνει ένα βήμα παρακάτω  και τολμά να μας αποκαλύψει και του παράγοντες που υποκινούν τις επιστημονικές απάτες.

 Σύμφωνα με την έρευνα οι απάτες στα εργαστήρια έχουν εκτιναχτεί στα ύψη τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στις βιοϊατρικές επιστήμες. Ένα ποσοστό επιστημόνων της τάξης του 2% παραδέχονται ότι έχουν επινοήσει ή παραποιήσει αποτελέσματα μία φορά στην καριέρα τους. Το μικρό αυτό ποσοστό ισοδυναμεί με 140.000 ερευνητές ανά τον κόσμο!

Φανταστείτε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αποκαλύψεις καθώς  η βιολογία και η ιατρική αφορούν την υγεία, τη ζωή, τον θάνατο. Είναι αποδεκτό νέα φάρμακα να ελέγχονται, και ενδεχομένως να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας, βάσει πειραμάτων λίγο πολύ στημένων; Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Κατερίνας Γούλα.

«O Eλληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922» του Richter Heinz

Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος
 

Από το όνειρο της «Μεγάλης Ιδέας» στη Μικρασιατική Καταστροφή

Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουμε τον όρο «Μικρασιατική Καταστροφή» και ξέρουμε ότι αυτός αναφέρεται στον εκτοπισμό ενός και πλέον εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουμε πλήρως το ιστορικό υπόβαθρο και τα αίτια που οδήγησαν στη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ο οποίος διεξήχθη από το 1919 έως το 1922 και προηγήθηκε τής εν λόγω καταστροφής.

Το βιβλίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση των εξελίξεων αυτών. Σε τελική ανάλυση, το βασικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: Πώς ένα ηττημένο κράτος κατόρθωσε όχι μόνο να αποδεσμευθεί από τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά και να υποχρεώσει τους νικητές τού Α´ Παγκοσμίου Πολέμου να δεχτούν μια νέα συνθήκη ειρήνης; Ταυτοχρόνως, είναι σημαντικό να αναλυθούν οι διεθνείς εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στη Μικρά Ασία. Τέλος, γίνεται μια συνοπτική αναφορά στη μοίρα των Ελλήνων του Πόντου. Κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

6 νέες εκδόσεις για τους μικρούς αναγνώστες

διηγώντας ιστορίες

«Διηγώντας ιστορίες» του Κωνσταντίνου Μπόμπα

Ο Κωνσταντίνος Μπόμπας επιχειρεί να διατυπώσει εκ νέου ορισμένες αρχές οι οποίες διέπουν τις σχέσεις του λογοτεχνικού λόγου και της ιστορικής ή κοινωνικής πραγματικότητας όπως αναπτύσσονται κατά τη συνεχή αλληλεπίδρασή τους σε ένα συνεχές κυμαινόμενο περιβάλλον.
 Μια πρώτη προσέγγιση επικεντρώνεται στη διαδικασία αλληλεξάρτησης που λειτουργεί διαμέσου λέξεων ή λεκτικών συνθέσεων οι οποίες επιφέρουν αξιοσημείωτες μεταβολές σε ένα κοινωνικό ή ιστορικό πλαίσιο ακόμα και όταν παρέχεται η αίσθηση ότι πρόκειται για ανώδυνες και αφανείς προσαρμογές.
Η άλλη προοπτική η οποία προσεγγίζεται αφορά στη διακειμενική θεώρηση έργων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που παρατηρούνται όταν η λογοτεχνία, η τέχνη γενικότερα, και η Ιστορία λειτουργούν παραπληρωματικά ή αντιθετικά σε σχέση μια μείζονα ιστορική προσωπικότητα.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη .

Η γυναίκα που λαχταρούσε να αγαπήσει
 

«Η γυναίκα που λαχταρούσε να αγαπήσει» της Εκατερίνα Γκραφ

 

«Η γυναίκα που λαχταρούσε να αγαπήσει» είναι μια τριλογία που μιλά για τη ιστορία της όμορφης, ταλαντούχου και φιλελεύθερης Ελισαβέτα Τροπίνινα.

Γεννημένη στη μικρή πόλη του Ισμαήλ, ζει την παιδική της ηλικία μέσα στη θαλπωρή της οικογένειάς της, όπου διδάχτηκε την αγάπη και την ατομικότητα.

Μετά τον θάνατο του παππού της, αποχαιρετά την παιδική ηλικία και ξεκινά η επίμονη επιθυμία της να ξαναβρεί εκείνη την αγάπη των παιδικών της χρόνων. Στα δεκαοχτώ της παντρεύεται τον ανιαρό και στενόμυαλο Αλεξέι Γκάλιτς, που τον παρατάει μετά από δεκατρία χρόνια, μεγαλώνοντας ολομόναχη τον γιο της Ιγκνάτ. Δουλεύει σαν διερμηνέας στην περίφημη Σοβιετική Ιντουρίστ, από όπου στρατολογείται στην ΚαΓκεΜπε.

Η μοίρα στη συνέχεια έχει άλλα σχέδια για εκείνη....

Ένα μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή, πλούσιο σε συναισθηματικές εναλλαγές και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες. Ένα μυθιστόρημα που θα αγαπηθεί και θα μιλήσει στις καρδιές των αναγνωστών του.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

ταξιδιωτικές οδηγίες

Ποίηση:

«Ταξιδιωτικές οδηγίες» της Μαρίας Σκουρλά

Ένα μαγικό ποιητικό ταξίδι υπό τις ταξιδιωτικές οδηγίες της Μαρίας Σκουρλά.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες μας παρουσιάζουν μια διαδρομή διαφορετική, ξεκινούν από το «Bing Bang» με «Διαβατήριο» τις «Συζυγίες» και «Δίψα» για «Το βουνό των επτά χρωμάτων».

Ένα «Κάλεσμα» έως «Εκεί που ο κόσμος τελειώνει» και όλα αυτά «Επί Χάρτου».

Από τη μια η φύση και από την άλλη η καταπάτηση της από τον άνθρωπο....Θέματα εμπνευσμένα από τη ζωή, την κοσμογονία...τον θάνατο.
Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρλά  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη.

Οι Απείθαρχοι

«Οι Απείθαρχοι» της Σεμίνας Διγενή

Οι ιστορίες του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Οι απείθαρχοι» ένα χρόνο μετά την έκδοσή του παραμένουν εντυπωσιακά επίκαιρες.

Στους 50 ορόφους ενός παράξενου "Κόκκινου Ουρανοξύστη" συνυπάρχουν και διεξάγουν συναρπαστικούς διαλόγους ξεχωριστές προσωπικότητες, συγγραφείς, ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές, επιστήμονες...

Ανάμεσα στους 100 απείθαρχους  "ενοίκους", ο Μπόουι, ο Λένιν, η Νίνου, ο Αϊνστάιν, ο Μπέρνχαρντ, η Μονρόε, η Κοτοπούλη, ο Προυστ, ο Αττίλας, η Γουαινχάουζ, η Λαμπέτη, ο Βέγγος, ο Σαραμάγκου, ο Φρόιντ, ο Σιδηρόπουλος, ο Γουίλιαμς, η Γώγου, ο Πικάσο, ο Βάρναλης, ο Κομπέιν, η Βασιλειάδου, ο Χόκινγκ κα. Μια παράξενη Βαβέλ, όπου περιέργως όλοι συνεννοούνται άψογα. Ακόμη και μέχρι το αναπάντεχο τέλος.

Η συγγραφέας ''φιλοξενώντας'' αυτά τα πλάσματα στο σύμπαν ενός ολοζώντανου πύργου,  με δυνατότητες επιλογής εποχών, συναισθημάτων  και περιοχών στους ορόφους του, σαγηνεύεται απ' αυτούς και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Ζει μέσα στην αλλόκοτη παράταση των  ζωών τους, με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο...Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Ελληνική Πεζογραφία:

Φτερά Παγωνιού

«Φτερά Παγωνιού» της Μάχης Τζαβέλλα

 

Oι καταστρεπτικές συνέπειες ενός βλέμματος ή πώς μπορεί ένα βλέμμα να γίνει η αφετηρία αφύπνισης μιας μνήμης άλλοτε αδέσποτης και άλλοτε καθοδηγημένης. Κάπως έτσι η ηρωίδα κάτω από την απειλή ενός σκοτεινού βλέμματος αισθάνεται καθηλωμένη στο σημείο εκείνο όπου διασταυρώνονται ριπές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, συνθέτοντας μια νέα χρονική διάσταση που δεν είναι άλλη από το παρόν της γραφής. 

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο κυριαρχούν ανεξέλεγκτες δυνάμεις που με την καταλυτική τους δύναμη διαβρώνουν τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, η φαντασίωση επιβάλλεται ως πραγματικό και το πραγματικό περιβάλλεται με την αχλή και την ισχύ της φαντασίωσης. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εναλλάσσονται ακατάπαυστα αντίθετα μεταξύ τους συναισθήματα (αγάπη-μίσος, τρυφερότητα-σκληρότητα, κ.λ.π) συμμετέχοντας στην εκκόλαψη νοσηρών επιθυμιών και σκέψεων με κυρίαρχη τη σκέψη της μητροκτονίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top