Νέες σημαντικές κυκλοφορίες και επανεκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις

15 βιβλία που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά

βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Ο Μάρτιος είναι μήνας πλούσιος σε εκδοτικές προτάσεις. Την τιμητική τους έχουν κλασικά βιβλία σπουδαίων συγγραφέων που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον λογοτεχνικό χάρτη αλλά και έργα νεότερων δημιουργών που έχουν πολλά να μας πουν.

«Ο Εθελοντής»: Η αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης

Λέων Τολστόι

«Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος - Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς»  του Λέοντος Τολστόι

Στη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Φάροι Ιδεών» έρχονται να προστεθούν δύο αριστουργηματικές νουβέλες του Τολστόι.
Το πρώτο έργο «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος» έχει ως θέμα την απληστία και την ακόρεστη ματαιο­δοξία του ανθρώπου να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς ο Τολστόι σκιαγραφεί τον βίο και τον θάνατο ενός ανώτερου δικαστικού, δημοσίου υπαλλήλου, που έχει κατακτήσει ό,τι θεωρείται κοινωνική επιτυχία. Στο τέλος της ζωής του ο Ιβάν Ιλίτς, έντρομος, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ απλό αλλά καίριο ερώτημα: «Μήπως δεν έζησα όπως έπρεπε;», διερωτώμενος αν η ζωή του είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα ή αν αναλώθηκε σε συμβάσεις και ψευδαισθήσεις.

Διαδικτυακή παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Θεός του φόβου»

«Θούριος - Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Οι εκδόσεις Ενάλιος μας παρουσιάζουν τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού.
 Ο Θούριος είναι πατριωτικός ύμνος, που έγραψε ο Ρήγας Βελεστινλής το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις, με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού γράφτηκε σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τον Μάιο του 1823, από τον εικοσιπεντάχρονο τότε Σολωμό, που επηρεασμένος από τα δεινά των Ελλήνων υμνεί την Ελευθερία, το μεγάλο όνειρο του επί αιώνες υπόδουλου ελληνικού λαού. Ταυτίζει την ίδια τη μορφή της Ελευθερίας με αυτήν της Ελλάδος. Κυκλοφορούν σε δυο πολυτελείς εκδόσεις.

«Ο Αμερικάνικος Φιλελληνισμός-Η επίδραση της επανάστασης του 1821 στις ΗΠΑ» της Maureen Connors Santelli

Η Ελληνική Επανάσταση είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Αμερικανούς. Οι αμερικανικές εφημερίδες της εποχής ονόμασαν το ξέσπασμα συμπάθειας και υποστήριξης προς τους Έλληνες «Ελληνική Φωτιά», κάνοντας έναν παραλληλισμό με το βυζαντινό υγρό πυρ. Αν και η σύσταση του υγρού πυρός έχει χαθεί στο διάβα της Ιστορίας, η αμερικανική «Ελληνική Φωτιά» αποτελούνταν από ενθουσιασμό για τον ελληνικό αγώνα, τον οποίο ενέπνεε η πεποίθηση πως τα δημοκρατικά ιδεώδη συνέδεαν τους Αμερικανούς με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και δεν περιέχει απλώς μια ιστορία για το εύρος της στήριξη που παρείχαν οι Αμερικανοί στους Έλληνες. Το κίνημα υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας αποτελεί ένα μοναδικό όχημα για να διερευνηθούν τα συμφέροντα των Αμερικανών στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία· να διαπιστωθούν οι τρόποι με τους οποίους οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τους Έλληνες να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία, καθώς και να εξεταστεί πώς αυτές οι προσπάθειες επηρέασαν τα μεταρρυθμιστικά κινήματα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ.

« Ο Αιώνιος Πόλεμος» του  Joe Jaldeman

Η αυθεντική, πλήρης έκδοση του κλασικού διαστημικού έπους «Ο Αιώνιος Πόλεμος» που τιμήθηκε με τα βραβεία Hugo, Nebula και Locus κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.Πρόκειται για ένα κλασικό ,κορυφαίο και διαχρονικό αντιπολεμικό έπος  εμπνευσμένο από τις προσωπικές εμπειρίες του Joe Haldeman στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Γουίλιαμ Μαντέλα είναι ένας απρόθυμος ήρωας στον πρώτο διαστρικό πόλεμο της ανθρωπότητας. Μέλος μιας επίλεκτης μονάδας στρατιωτών με IQ πάνω από 150, που είναι εκπαιδευμένοι σε νέες, πανίσχυρες τεχνολογίες, θα διασχίσει έτη φωτός για να αντικρούσει στο δικό τους έδαφος τους εξωγήινους Ταυριανούς, έναν εχθρό μυστηριώδη και ακατανίκητο. Ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του θα βάλουν τα δυνατά τους για να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να γυρίσουν ζωντανοί στην πατρίδα παρά τις τρομερές αντιξοότητες.Όμως η επιστροφή στη Γη ίσως αποδειχθεί ένα έργο ακόμη δυσκολότερο…

 

Το μήλον της έριδος

«Το μήλον της έριδος» του  Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ

Ο Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ ήταν είκοσι δύο ετών όταν ξέσπασε ο Βʹ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κατατάχθηκε στο Βασιλικό Πυροβολικό της Βρετανίας τον Οκτώβριο του 1939 και μέχρι το 1944 έφτασε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Στην Ελλάδα κατέφθασε για πρώτη φορά ως αξιωματικός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις που έγιναν μέχρι την εκκένωση της Κρήτης την άνοιξη του 1941. Από την Κρήτη έφυγε μαζί με τον διοικητή του, τον ταξίαρχο Έντι Μάγερς, για τη Στερεά Ελλάδα. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 από κοινού με μέλη της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και άνδρες του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, μια ενέργεια που θεωρήθηκε από τις σημαντικότερες αντιστασιακές πράξεις του Βʹ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948, και ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, εξέδωσε στα αγγλικά το βιβλίο του Το μήλον της έριδος, το οποίο έμελλε έκτοτε να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Φόρος τιμής της Καταλονίας

«Φόρος τιμής στην Καταλονία» του Τζορτζ Όργουελ

Το 1936 ο Τζορτζ Όργουελ κατατάχθηκε στην πολιτοφυλακή μιας αριστερής ισπανικής οργάνωσης, συνδυά­ζοντας την επιθυμία του να πολεμήσει ενάντια στον φασισμό με αυτήν της καταγραφής των γεγονότων του πολέμου. Πολέμησε για αρκετούς μήνες, προτού οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες αριστερές ομάδες τον φέρουν αντιμέτωπο με πρώην συμμάχους του και, τελικά, τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο συγγραφέας περιγράφει, με σχεδόν οδυνηρή ένταση, τις λαμπρές ελπίδες και τις κυνικές προδοσίες εκείνου του χαοτικού επεισοδίου στην ιστορία της Ισπανίας. Την επαναστατική ευφορία της Βαρκελώνης, το κουράγιο των απλών Ισπανών και Ισπανίδων δίπλα στους οποίους πολέμησε, τον τρόμο και τη σύγχυση του μετώπου, τον παραλίγο μοιραίο τραυματισμό του και τη δεινή προδοσία εκ μέρους των υποτιθέμενων συμμάχων του.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Τζορτζ Όργουελ 1984

«1984 »του Τζόρτζ Όργουελ

Κρυμμένος στα έγκατα του Τμήματος Αρχείων στο αχανές κτίριο του Υπουργείου Αλήθειας, ο Γουίνστον Σμιθ ξαναγράφει επιδέξια άρθρα παλιότερων εφημερίδων, αλλάζει ειδήσεις, έτσι ώστε το ιστορικό αρχείο να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη γραμμή του Κόμματος. Το βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού τον παρακολουθεί από κάθε αφίσα, η Αστυνομία της Σκέψης φέρνει στο φως κάθε πράξη προδοσίας. Ωστόσο, μέσα του ο Γουίνστον εξεγείρεται εναντίον αυτού του ολοκληρωτικού καθεστώτος που απαιτεί απόλυτη υποταγή και ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μέσα από εφιαλτικές τηλεοθόνες και το ακοίμητο μάτι του Μεγάλου Αδελφού – συμβολικού ηγέτη του Κόμματος.

Λαχταρώντας ελευθερία, ο Γουίνστον βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της Τζούλια και μέσα του αφυπνίζονται νέες προοπτικές. Και ενώ τα ελικόπτερα της αστυνομίας διαγράφουν ασταμάτητα κύκλους από πάνω τους, ο Γουίνστον και η Τζούλια αρχίζουν να αμφισβητούν το Κόμμα. Ωστόσο ο Μεγάλος Αδελφός δεν ανέχεται διαφωνίες – ούτε καν αυτές που παραμένουν ως σκέψεις και δεν εκφράζονται.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η Κλάρα και ο Ήλιος

«Η Κλάρα και ο Ήλιος» του Καζούο Ισιγκούρο

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.
Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς; Το βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι νύχτες με τα χέλια

«Οι νύχτες με τα χέλια» του Τάσου Αγγελίδη-Γκέντζου

Τα κείμενα του Τάσου Αγγελίδη-Γκέντζου διεισδύουν σε βάθος και με απροσδόκητο ρυθμό.Τα συναισθήματα και οι σκέψεις της συνείδησης του δημιουργού μπορούν να εντοπισθούν τις νύχτες σε γλυκά ή αλμυρά νερά, σε λίμνες του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε έλη προηγούμενων δεκαετιών, σε γερμανικά ποτάμια και δέλτα. Πολλές οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη φύση σε τούτες τις "νύχτες με τα χέλια". Ταξίδια δίχως επιστροφή για τον προσωπικό θρήνο του ενός... και των πολλών, για την εύθραυστη αποδοχή της νέας κατάστασης. Επτά οι μέρες της δημιουργίας, επτά οι εσωτερικοί διάλογοι ακατέργαστης θεατρικότητας, -διάλογοι που λειτουργούν ως ιντερμέδια παρελθοντικής δράσης- επτά οι προσπάθειες του λαβωμένου έμμετρου λόγου. Και στο τέλος έρχονται και καταλαμβάνουν τον χώρο τους στο κείμενο όλα τα συμπληρώματα της προκλητικής αυτοέκθεσης με την πίστη πως θα καταλήξουν σε στέρεα συμπεράσματα. Η νουβέλα του Τάσου Αγγελίδη -Γκέντζου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώμη.

δίπλα στις Στένες

«Δίπλα στις Στέγες» συλλογικό έργο από τις εκδόσεις Ρώμη

Δεκαέξι διηγήματα εστιάζουν τα φώτα της γραφής τους πάνω στη λέξη «άστεγος», δεκαέξι δημιουργικές φωνές γίνονται οι φωτιστές πάνω στη νοητή σκηνή της κρίσης των αξιών και της απουσίας του ανθρωπισμού. Δίπλα στις στέγες των σπιτιών και των συναισθημάτων μας κατοικούν πολλά «άστεγα» ερωτηματικά, επιφωνήματα απόγνωσης, σκέψεις που δυστυχώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το νόημά τους, απουσία πράξεων! Δεν ξέρω ποιος είναι ο διπλανός μου, αδιαφορώ για αυτόν, δε με ενδιαφέρει να τον γνωρίσω και να ακούσω τα προβλήματά του. Τι να φοβάμαι άραγε; Δεκαέξι «άστεγοι» –άνδρες και γυναίκες– προσπαθούν να βρουν τα βήματά τους.

Μικρό Χαμόγελο

«Μικρό χαμόγελο» του Σάββα Λαζαρίδη

Η λέξη πως μπορεί να ειπωθεί χωρίς κάτι να παραλλάξει το νόημα της Να γίνει λέξη καθαρή, κρυστάλλινη, αυτή ήταν η επιθυμία της, ώστε να γίνει αυτό το συμβάν που σταματάει τον χρόνο. Συνέχισε τον μονόλογο της αναλογιζόμενη την συνάντηση μας, την δική μας συνάντηση εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Συναντηθήκαμε ποτέ στον χώρο, στον χρόνο Υπήρχαν αυτές οι διαστάσεις ή αποτελούσαν επινόηση Θα συναντηθούμε σε λίγο, έτσι θα το φανταστούμε, δίχως εντάσεις, χωρίς εκτάσεις. Σε λίγο, αυτό επιθυμώ. Ο χρόνος, το πιστεύω πως πρόκειται να συναντηθούμε σε λίγο. Ο χρόνος απογοητεύει, σε θέλω, αυτό επιζητούσα από τη πρώτη στιγμή που ταξίδεψα μέσα στο μελαγχολικό σου βλέμμα, στο βλέμμα που είδα την απουσία μου, κοιτάχτηκα και έλλειπα, μου λείπεις και όμως δεν είμαι εδώ... χωρίς να καταφέρνει να ολοκληρώσει τη φράση καθώς η απόσταση μεταξύ των χειλιών μας εκμηδενίστηκε διακόπτοντας τη ροή του χρόνου. Η νουβέλα του Σάββα Λαζαρίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώμη.

Ολική Έκλειψη καρδιάς

«Ολική Έκλειψη Καρδίας» της Μαρίας Παναγοπούλου
 

Η Μαρία Παναγοπούλου μας παρουσιάζει στο νέο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80. Το θρυλικό πάρτι του Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη και το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι. Οι πούλιες και τα ξεβαμμένα τζιν. Οι περμανάντ, οι φράντζες και οι χαίτες-λασπωτήρες. Οι θρυλικές ατάκες, οι μουσικές και οι ταινίες. Όλα μαζί μάς μεταφέρουν σε μια εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και σόσιαλ μίντια. Τότε που τα απλά πράγματα ήταν «και πολλή φάση, δικέ μου». Τα φιλαράκια «την έβρισκαν» να τα λένε από κοντά. Οι ερωτευμένοι επικοινωνούσαν με τραγούδια «αφιερωμένα εξαιρετικά». Και οι άνθρωποι, «βασικά», κοιτάζονταν στα μάτια…

απελευθερώστε τη μαγεία που κρύβεται μέσα μας

«Απελευθερώστε τη μαγεία που κρύβεται μέσα σας» της Eλίζαμπεθ Γκίλμπερτ

H Eλίζαμπεθ Γκίλμπερτ έχει εμπνεύσει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο με τα βιβλία της. Αυτή τη φορά η αγαπημένη συγγραφέας μοιράζεται τη σοφία της όσον αφορά τη δημιουργικότητα, καταρρίπτοντας τις αντιλήψεις γύρω από το μυστήριο και τους φόβους που περιβάλλουν αυτή τη διαδικασία. Και δείχνει σε όλους πόσο εύκολο είναι να βιώσουμε μια γεμάτη και δημιουργική ζωή.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Μην ενοχλείται τη Μις Κάλλας

«Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας» του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και Μιχάλη Ρέππα

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος λόγω της γιαγιάς του Κατίνας Παξινού και του παππού του Αλέξη Μινωτή, είχε την τύχη να γνωρίσει πολλούς θρυλικούς καλλιτέχνες, ξένους και Έλληνες. Ωστόσο, η Κάλλας, για κάποιον περίεργο λόγο, του ενέπνευσε κάτι παραπάνω από θαυμασμό. Είχαν μόνο πέντε σύντομες συναντήσεις∙ σίγουρα ασήμαντες για εκείνη αλλά καθοριστικές για τον μικρό Αλέξανδρο.
Το βιβλίο Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας είναι η ιστορία  της εικόνας, όπως καταγράφηκε στην παιδική και νεανική ψυχή του Αλέξανδρου∙ μιας εικόνας, που βρίσκεται στον βυθό της μνήμης πια, ωστόσο εκπέμπει ακόμα την αινιγματική της σαγήνη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top