«Ο Εθελοντής»: Η αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης

Ο Κώστας Δαρδανός μιλάει για τον «Εθελοντή» που συγκλονίζει

Ο Εθελοντής

Η ιστορία του Βίτολντ Πιλέτσκι ,του Πολωνού αξιωματικού που κατάφερε να μπει στο Άουσβιτς ήταν γνωστή στην Πολωνία, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια για να μετατραπούν τα απομνημονεύματά του σε συγκλονιστικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

Το βιβλίο του Jack Fairweather  περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός γενναίου αξιωματικού του πολωνικού στρατού, που ενημέρωσε από πολύ νωρίς στους Βρετανούς για τα όσα συνέβαιναν στο Άουσβιτς

Ο εκδότης Κώστας Δαρδανός μιλάει στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα για τη νέα σειρά με τίτλο «Ιστορία» και το πρώτο συγκλονιστικό βιβλίο που μας γυρίζει πίσω στο 1940 τότε που οι Ναζί είχαν καταλάβει την Πολωνία και ένας γενναίος αξιωματικός διεισδύει εθελοντικά στο Άουσβιτς, συγκροτεί αντιστασιακό πυρήνα και συντάσσει αναφορές για τις ναζιστικές φρικαλεότητες.

Επί τρία χρόνια περίπου βιώνει τον εφιάλτη και βλέπει το στρατόπεδο συγκέντρωσης να μετατρέπεται σε εργοστάσιο θανάτου. Κι όμως, όταν τελειώνει ο πόλεμος και οι Σοβιετικοί γίνονται οι νέοι κύριοι της αγαπημένης του πατρίδας, καταδικάζεται για εσχάτη προδοσία και εκτελείται...

Κώστας Δαρδανός:«Κάθε σελίδα του Εθελοντή είναι και μια αποκάλυψη: για το πώς στήθηκε το στρατόπεδο, ποια ήταν η καθημερινότητα των κρατουμένων, πώς μέσα σε αυτή την κόλαση πραγματοποιήθηκαν αντιστασιακές πράξεις.....

- Μιλήστε μας για τη νέα σειρά των εκδόσεων σας με τίτλο «Ιστορία»

Πρόκειται για βιβλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια κυρίως και αναφέρονται σε χρονικές περιόδους και σε θέματα που κυριαρχούν, τόσο στις αναγνωστικές προτιμήσεις όσο και στη δημόσια συζήτηση. Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Ναζισμός, το Ολοκαύτωμα, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ορισμένα από τα θέματα της σειράς.

Το  Άουσβιτς με τις γραμμές του τρένου

- Τι σας συγκλόνισε περισσότερο στον «Εθελοντή»;

Το πρώτο που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι αυτή η εκπληκτική ιστορία ήταν άγνωστη ενώ κυκλοφορούν τόσα βιβλία για τη ναζιστική περίοδο, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για το Ολοκαύτωμα. Ακόμα πιο συγκλονιστικό μου φάνηκε ότι κάποιος πήγε εθελοντής στο Άουσβιτς. Ήταν κάτι που όχι απλώς δεν γνώριζα, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ καν.

Το ότι το βιβλίο αποδεικνύει ότι, χάρη στον Εθελοντή, οι Σύμμαχοι, ακόμα και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, ήξεραν πολύ νωρίς για το Ολοκαύτωμα αλλά δεν έκαναν τίποτα είναι επίσης συγκλονιστικό.

Madame... Διευθυντής! Ένα βιβλίο για το bulling στον εργασιακό χώρο

Κάθε σελίδα του Εθελοντή είναι και μια αποκάλυψη: για το πώς στήθηκε το στρατόπεδο, ποια ήταν η καθημερινότητα των κρατουμένων, πώς μέσα σε αυτή την κόλαση πραγματοποιήθηκαν αντιστασιακές πράξεις, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι φυλακισμένοι ήθελαν να τους βομβαρδίσουν προκειμένου να καταστραφεί το στρατόπεδο και να μην έρθουν και άλλοι εκεί…

Κώστας Δαρδανός« Η ιστορία του Πιλέτσκι είναι σημαντικότατη για να κατανοήσει κανείς όχι μόνο τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και τη φύση κάθε είδους ολοκληρωτισμού»

-Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να προθυμοποιηθεί και στην κυριολεξία να μπει ως εθελοντής στο κολαστήριο του Άουσβιτς;

Την ίδια απορία είχε, όπως γράφει, και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Τζακ Φεργουέδερ, όταν ξεκίνησε τη μεγάλη του έρευνα για τον Πιλέτσκι. Διαβάζοντας τα γραπτά του Πιλέτσκι και μιλώντας με ανθρώπους που τον είχαν γνωρίσει αυτό που βρήκε είναι ότι τίποτα παράξενο δεν υπήρχε μέχρι τότε στη ζωή του. Ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που όχι απλώς αρνήθηκε να αποστρέψει το βλέμμα από όσα συνέβαιναν γύρω του, αλλά ενδιαφέρθηκε, ένιωσε υποχρεωμένος να κατονομάσει και να δράσει, ένας άνθρωπος που δεν νοιαζόταν μόνο για το δικό του συμφέρον, που η συνείδηση του αποδείχτηκε ισχυρότερη ακόμα και από το ένστικτο επιβίωσης.

Συνέντευξη Star.gr : Η Ηρώ Σκάρου μας παρουσιάζει τη ζωή έτσι όπως είναι!

-Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Βίτολντ Πιλέτσκι, έφυγε από τη ζωή πιστεύοντας ότι η θυσία του πήγε χαμένη. Θεωρείτε ότι η συνεισφορά του στην αποκάλυψη της αλήθειας για το τέρας του ναζισμού είναι μεγάλη;

Η ιστορία του Πιλέτσκι είναι σημαντικότατη για να κατανοήσει κανείς όχι μόνο τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και τη φύση κάθε είδους ολοκληρωτισμού.

Κώστας Δαρδανός «Το ότι το βιβλίο αποδεικνύει ότι, χάρη στον Εθελοντή, οι Σύμμαχοι, ακόμα και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, ήξεραν πολύ νωρίς για το Ολοκαύτωμα αλλά δεν έκαναν τίποτα είναι  συγκλονιστικό»

 

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους τίτλους που θα συμπεριληφθούν στη νέα σειρά ;

Να προσφέρουν νέα στοιχεία και νέες οπτικές. Να αποκαλύπτουν γεγονότα άγνωστα μέχρι πρότινος, να πρόκειται για συγκλονιστικές εμπειρίες. Να ανατρέπουν, με τεκμήρια, διαδεδομένους μύθους.

Επίσης, ανάμεσα στις αρετές των βιβλίων είναι και η έντονη αφηγηματικότητα τους. Πολλά, με πρώτο τον Εθελοντή, διαβάζονται με αχόρταγο ενδιαφέρον, σαν μυθιστορήματα.

-Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει τη σειρά ιδιαίτερη και σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται;

Το ότι απευθύνεται σε όλους είναι το πρώτο στοιχείο που κάνει ιδιαίτερη τη σειρά. Ένας ιστορικός μπορεί να βρει πολύτιμες μαρτυρίες. Ένας που ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη περίοδο της Ιστορίας θα ανακαλύψει πλευρές που, όσα βιβλία για αυτή και να έχει διαβάσει, δεν τις ήξερε. Ένας άλλος που συνήθως δεν διαβάζει βιβλία για την Ιστορία θα απολαύσει ένα εξαιρετικό «μυθιστόρημα», στο οποίο κάθε φράση είναι αλήθεια.

-Ποια είναι τα βιβλία που θα εκδοθούν στη συνέχεια;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει « Η αυλή του Χίτλερ » όπου η ιστορικός Χάικε Γκερτεμάκερ περιγράφει, με βάση άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα την καθημερινότητα του Χίτλερ και τον ρόλο των ανδρών και γυναικών του περιβάλλοντος του. Ποιοι αποτελούσαν τον στενό του κύκλο; Ποιοι τον βοήθησαν να καταλάβει την εξουσία; Ποιοι βρίσκονταν πολύ κοντά του όλη τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου; Τι απέγιναν μετά το τέλος του πολέμου;

8 νέες εξαιρετικές εκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις

Θ’ ακολουθήσουν:

Το Διαλυμένο σπίτι του Χορστ Κρίγκερ, «ένα υποδειγματικό βιβλίο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο επιδραστικότερος κριτικός λογοτεχνίας της μεταπολεμικής Γερμανίας Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι με θέμα τους εκατομμύρια απλούς Γερμανούς που, σαν τους γονείς του συγγραφέα, «δεν έγιναν ποτέ Ναζί, χωρίς όμως τους οποίους οι Ναζί δεν θα κατάφερναν να κάνουν τίποτα από όσα έκαναν».

Οι Οκτώ μέρες του Μάη του Ούλριχ Φόλκερ που περιγράφει λεπτό προς λεπτό, σαν ρεπορτάζ, την τελευταία εβδομάδα του Τρίτου Ράιχ. Ξεκινά με τον Χίτλερ να ετοιμάζει την αυτοκτονία του και καταλήγει στη μέρα της συνθηκολόγησης ζωντανεύοντας διάφορα άγνωστα γεγονότα στα οποία συχνά πρωταγωνιστούν προσωπικότητες όπως ο Κλάους Μαν, η Μάρλεν Ντίντριχ, ο Βίλι Μπραντ κά.

Τα ζώα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού του Γιαν Μονχάουπτ μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη όπου μέσα από ιστορίες για «Εβραίες γάτες» και «φυλετικά ανώτερα» γουρούνια βλέπουμε πως οι Ναζί εφάρμοζαν τις ρατσιστικές απόψεις τους ακόμα και στα ζώα, αλλά και πως η επιλογή συγκεκριμένου κατοικίδιου μπορούσε να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top