8 νέες εξαιρετικές εκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις

Το star.gr παρουσιάζει τις πρώτες εκδόσεις του 2021

βιβλία εκδόσεις

Οι πρώτες εκδόσεις του 2021 είναι γεγονός και πρόκειται για σπουδαία βιβλία που θα μας ταξιδέψουν ,θα μας προβληματίσουν και θα μας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά. Καλή ανάγνωση!

Θέμα star.gr: Οι τελευταίες σπουδαίες εκδοτικές προτάσεις του 2020

Φερνάντο Πεσσόα


«Είκοσι ένα χάϊκού» του Φερνάντο Πεσσόα

Τα χαϊκού του Φερνάντο Πεσσόα, χαρακτηριστικά του πνεύματος αυτού του τόσο ιαπωνικού και τόσο οικουμενικού, συνάμα, ποιητικού είδους, αποκαλύπτουν μια «άλλη πτυχή» της πολύπλευρης λογοτεχνικής δραστηριότητας του μεγάλου Πορτογάλου… Μια πτυχή διόλου απροσδόκητη, πάντως, για τον ποιητή που, μέσω των περίφημων ετερωνύμων του, διακήρυσσε ότι κάθε σκέψη του ήταν «μια αίσθηση», καθώς σκεφτόταν «με τα μάτια και τ’ αυτιά», ή δήλωνε με αφοπλιστική απλότητα ότι «δεν υπάρχει», ακριβώς όπως ο ποιητής που συνθέτει χαϊκού δεν υφίσταται στα ποιήματά του.


Αν «η λογοτεχνία είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να αγνοούμε τη ζωή», όπως έγραψε στο διάσημο Βιβλίο της ανησυχίας, ο Πεσσόα βρήκε στο χαϊκού –το λιγότερο «λογοτεχνικό» ποιητικό είδος– ένα μέσο να αιχμαλωτίσει και να διατηρήσει ατόφια, με τη μέγιστη διαύγεια, θραύσματα της ζωής, «μικρές» στιγμές, που δεν είναι τίποτε άλλο από αναπάντεχα ανοίγματα στην αιωνιότητα.

Κυκλοφορεί στη σειρά «Ποίηση για πάντα» των εκδόσεων Printa σε μετάφραση του Γιάννη Σουλιώτη.

10+1 βιβλία που θα διαβάσουμε σε αυτή την καραντίνα (Μέρος Β')

Τζορτζ Όργουελ

«1984» του  Τζορτζ Όργουελ

Το έτος είναι το 1984, και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο έχει επιβληθεί το ολοκληρωτικό καθεστώς της Ωκεανίας, το οποίο επιδίδεται, μέσα από ηλεκτρονικές οθόνες και την Αστυνομία Σκέψης, στη συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών. Στην κορυφή της εξουσίας, ο πανίσχυρος, άφαντος αλλά πανταχού παρών, εντέλει, Μεγάλος Αδελφός.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Ουίνστον Σμιθ, ένα φαινομενικά πειθήνιο μέλος του Κόμματος, ονειρεύεται την ανατροπή του καθεστώτος. Η γνωριμία του με τη νεότερή του Τζούλια πυροδοτεί ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος. Καθώς ο έρωτας λογίζεται εδώ πράξη αντίστασης, οι δύο εραστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους.

Είναι εκπληκτικό πώς το ζοφερό όραμα του 1984 έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο: από τα χρόνια των απολυταρχικών κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης έως τις στρατοκρατικές δικτατορίες σε χώρες της Δύσης και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, και κυρίως σήμερα, στην εποχή του θρησκευτικού φανατισμού, της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου, με τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ψευδών ειδήσεων και των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από κυβερνήσεις αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, το δυστοπικό μυθιστόρημα που ο Όργουελ συνέγραψε το 1948 (αντιστρέφοντας τα δύο τελευταία ψηφία στον τίτλο του βιβλίου) καταδεικνύεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ και επίμετρο του Τζούλιαν Σίμονς.

Συνέντευξη Star.gr: Τα σημαντικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Θερνάντες

«Ο δικαστής των διαζυγίων και άλλα κωμικά ιντερμέδια» του Μιγέλ ντε Θερβάντες

Από τις εκδόσεις PRiNTA και στη σειρά «Οι κλασικοί» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θερβάντες με τίτλο «Ο δικαστής των διαζυγίων και άλλα κωμικά ιντερμέδια», σε μετάφραση της Δήμητρας Παπαβασιλείου, η οποία υπογράφει και την εμπεριστατωμένη εισαγωγή.

Απατημένοι σύζυγοι, μοιχαλίδες, συμφεροντολόγες και αδίστακτες υπηρέτριες, γειτόνισσες-προξενήτρες, μαστροποί, πόρνες, απατεώνες, αυλικοί που διασκεδάζουν την πλήξη τους, ζευγάρια που αντιδικούν, πειναλέοι γραμματιζούμενοι και ικανοποιημένοι μες στην άγνοιά τους χωρικοί, ημιμαθείς αξιωματούχοι, αρχοντοχωριάτες, τυχοδιώκτες και τυχοδιώκτριες, αξιοθρήνητοι στρατιώτες, ερωτευμένοι καντηλανάφτες…

Τα οκτώ σπαρταριστά επεισόδια του τόμου, αντιπροσωπευτικά της ζωής στην Ισπανία του Θερβάντες –την Ισπανία του Χρυσού Αιώνα αλλά και της παρακμής ηθών και θεσμών–, μας παρουσιάζουν ένα πολυποίκιλο πανόραμα ανθρώπινων τύπων και ευτράπελων καταστάσεων, με ρεαλισμό και ενάργεια που αφοπλίζουν.

 

Fredrik Backman

«Κάθε πρωί ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς» η νέα νουβέλα του Φρέντρικ Μπάκμαν

Αρκεί να διαβάσεις μόνο ένα βιβλίο του Φρέντρικ Μπάκμαν για να λατρέψεις τη γραφή του. Στη νέα του νουβέλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος ο συγγραφέας συγκινεί ενώ παράλληλα υμνεί τη χαρά της αληθινής σύνδεσης και την ώρα του αποχαιρετισμού. Ο Νούα και ο παππούς του, καθισμένοι σε ένα παγκάκι μιας μικρής πλατείας, λένε αστεία και μοιράζονται την αγάπη τους για τα μαθηματικά και τη ζωή. Όλα είναι οικεία και παράξενα ταυτόχρονα, γιατί η «πλατεία» αυτή μικραίνει σιγά σιγά καθώς η μνήμη του παππού φθίνει. Η επαφή με τον εγγονό και τον γιο του και η αγάπη για τη γυναίκα του, που δεν είναι πια στη ζωή, βοηθούν τον παππού να παραμείνει στην «πλατεία» και να αγωνιστεί ενάντια στην άνοια.

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο βιβλίο για τα γηρατειά, τις ακατανόητες ασθένειες του εγκεφάλου και τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όταν αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο ενώ είναι ακόμα ανάμεσά μας. Πιο πολύ όμως είναι ένα βιβλίο για την ικανότητα να γελάς δυνατά, να αγκαλιάζεις σφιχτά και να αντιλαμβάνεσαι την αξία ενός ωραίου μπαλονιού που ταξιδεύει προς τον ουρανό, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

H Φάρμα των Ζώων

«Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτ Όργουελ

Η Φάρμα των Ζώων είναι ένα  αλληγορικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, το οποίο έχει ως θέμα το σοβιετικό καθεστώς την εποχή του Στάλιν. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε  ως σατιρική ιστορία που καυτηριάζει το σταλινικό καθεστώς ενώ δικαίως έχει περιληφθεί στις κορυφαίες αγγλικές νουβέλες όλων των εποχών. Γραμμένη το 1945 ,η Φάρμα των Ζώων εμπνέεται από τα τεκταινόμενα και τις συνέπειες της Ρωσικής Επανάστασης του 1917: πώς το όραμα για μια κοινωνία ίσων πολιτών μεταβλήθηκε σταδιακά σε ένα εφιαλτικό, απολυταρχικό καθεστώς που φυλάκιζε και εξόντωνε αντιφρονούντες.


«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Αυτή η φράση του Τζορτζ Όργουελ από τη Φάρμα των Ζώων έχει περάσει στην Ιστορία και στην κοινή συνείδηση πολλών και διαφορετικών λαών, από διαφορετικές κουλτούρες, μιλώντας στην καρδιά όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων που ξέρουν να εκτιμούν τα αγαθά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ποιος τη λέει; Τα γουρούνια της φάρμας, τα οποία, μετά την επανάσταση κατά των ανθρώπων-αφεντικών και την ανατροπή των τελευταίων, δεν εγκαθιδρύουν την ισότητα μεταξύ των ζώων, που ήταν ο αρχικός στόχος της επανάστασης, αλλά ένα ολοκληρωτικό καθεστώς υπό την απόλυτη εξουσία του γουρουνιού που ονομάζεται «Ναπολέων».

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ και επίμετρο του Τζούλιαν Σίμονς.

Woody Allen

«Σχετικά με το τίποτα» του Woody Allen

To best seller των New York Times κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Ο Γούντι Άλεν με τη μοναδική του ικανότητα να λέει ιστορίες μάς γυρίζει πίσω στην παιδική του ηλικία στο Μπρούκλιν· στα πρώτα χρόνια της αμερικανικής τηλεόρασης, όταν εργάστηκε ως ευθυμογράφος σε τηλεοπτικές επιθεωρήσεις στο πλευρό θρυλικών μορφών, όπως ο Μελ Μπρουκς και ο Νιλ Σάιμον· στα κλαμπ όπου εμφανιζόταν ως αυτοσχεδιαστικός κωμικός παλεύοντας να αναγνωριστεί το ταλέντο του και να βρει τον δρόμο προς την επιτυχία.
Κι ύστερα μας ταξιδεύει στον κόσμο των κινηματογραφικών πλατό, όταν πλέον άρχισε να γυρίζει τις πρώτες του κωμωδίες και μας ξεναγεί στην εξηντάχρονη παραγωγικότατη καριέρα του στο σινεμά, από τις κλασικές ταινίες του (Ο νευρικός εραστής, Μανχάταν, Η Χάνα και οι αδελφές της) ως τις πιο πρόσφατες (Μεσάνυχτα στο Παρίσι, Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη).

Παράλληλα μας μιλά για τους γάμους του, τους έρωτές του και τις διάσημες φιλίες του, για την τζαζ μουσική που αγαπά να παίζει, για τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα, ενώ μαθαίνουμε για τους δαίμονές του, τα λάθη και τις επιτυχίες του και για τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν.

Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

To νησί

«Το νησί» της Victoria Hislop

Το νησί που αγαπήθηκε παγκοσμίως κυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός με νέο πρόλογο  από τη συγγραφέα που τιτλοφορείται «Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά» αλλά και  απόσπασμα που παρατίθεται αυτούσιο από το ανέκδοτο έργο του Μανώλη Φουντουλάκη «Μνήμες από τον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών». Στη νέα έκδοση συμπεριλαμβάνονται  και δύο οκτασέλιδα ένθετα, από το αρχείο της Victoria Hislop  με φωτογραφίες από τη Σπιναλόγκα τότε και τώρα.

Συγκινητικό , παθιασμένο το νησί μαγεύει....Μια γυναίκα που αναζητά το παρελθόν της οικογένειας της σε μια κρίσιμη φάση της ζωής της, η Αλέξις, επιθυμώντας να μάθει την ιστορία της οικογένειάς της, επισκέπτεται την Κρήτη. Το μόνο που ξέρει ως τώρα είναι πως η μητέρα της έχει μεγαλώσει σ’ ένα μικρό χωριό εκεί προτού εγκατασταθεί για πάντα στο Λονδίνο.
Ένα γράμμα που αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά.

Το μόνο στοιχείο που διαθέτει για να ξετυλίξει το κουβάρι του παρελθόντος είναι ένα γράμμα που της δίνει η μητέρα της. Της υπόσχεται πως, αν το παραδώσει σε μια παλιά της φίλη, θα μάθει όλη την αλήθεια.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Η ζωή όπως είναι

«Η ζωή όπως είναι» της Ηρώς Σκάρου

Το καινούργιο βιβλίο της Ηρώς Σκάρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και μας παρουσιάζει μέσα από 24 απολαυστικά διηγήματα τη ζωή όπως είναι!

Ένας επιστήμονας μελετά τους παράγοντες της μακροζωίας ενώ μια νοικοκυρά αποκαλύπτει τις αιτίες ενός πρόωρου θανάτου. Ένα αγόρι που αρνείται να μιλήσει γράφει την ιστορία του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου κι ένας Έλληνας της διασποράς διαβάζει τη δική του σε αλλεπάλληλα στρώματα καταστροφής. Ένας νεαρός κρατούμενος ονειρεύεται τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι κι ένας μεσόκοπος πωλητής τον αντικρίζει όπως είναι πραγματικά. Οικογενειακά μυστικά ξεδιπλώνονται σε παραχωμένα σημειώματα ενώ κάποια παραμένουν αθέατα σε μία ορθάνοιχτη ντουλάπα.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top