Θέμα star.gr: Οι τελευταίες σπουδαίες εκδοτικές προτάσεις του 2020

7 βιβλία που ξεχωρίζουν

τελευταίες εκδοτικές προτάσεις

H φετινή αναγνωστική χρονιά μας πρόσφερε πολλά αριστουργήματα. Το star.gr αποχαιρετά το λογοτεχνικό 2020 με τις τελευταίες εκδοτικές προτάσεις που ξεχωρίσαμε για απαιτητικούς αναγνώστες!!!

15 +1 ξεχωριστά βιβλία που θα διαβάσουμε αυτές τις γιορτές

«Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους» του Χανς Φάλαντα (τόμος Α'-B')

Το αριστούργημα του Χανς Φάλαντα, το αγαπημένο βιβλίο του ίδιου του συγγραφέα, όπως μαρτυρεί ο γιος του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε εξαιρετική μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου. Ένα πανόραμα της Γερμανίας λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ μέσα από την ιστορία ενός νεαρού χαρτοπαίχτη.

Κυκλοφόρησε το 1937 και παραμένει μέχρι σήμερα  «ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία για τη Γερμανία του Μεσοπολέμου» (The Guardian), αποκαλυπτικό για το έδαφος στο οποίο άνθισαν οι ναζιστικές ιδέες.  

Γερμανία 1923: Ο πληθωρισμός καλπάζει και οδηγεί τα μεσαία στρώματα στην πείνα και την εξαθλίωση. Το Βερολίνο θυμίζει ανατολίτικο παζάρι και οίκο ανοχής. Η δύναμη και η επιθετικότητα της ακροδεξιάς μεγαλώνει.

Ο νεαρός Βόλφγκανγκ Πάγκελ, αξιωματικός στον Α΄ Παγκόσμιο, άνεργος πλέον, πρώην ευκατάστατος αστός που η μητέρα του τον έχει αποκηρύξει εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο, προσπαθεί να επιβιώσει, σαν λύκος ανάμεσα σε λύκους, ρισκάροντας τα πάντα στο καζίνο και στη ζωή.

Πώς ξεκίνησε η σταδιακή διάβρωση μιας ολόκληρης χώρας από τη ναζιστική ιδεολογία; Πώς κατέρρευσαν η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικονομία της Γερμανίας έπειτα απ’ την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ταπεινωτική συνθήκη των Βερσαλλιών;

Ο συγγραφέας που βίωσε εντονότερα από όλους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζωντανεύει τη Γερμανία λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ μέσα από την ιστορία του Βόλφγκανγκ, μιας φτωχής πρώην πόρνης που του συμπαραστέκεται και παλιών συμπολεμιστών του.     

Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1937 και παραλίγο να μείνει ανέκδοτο μια που ο Φάλαντα βρισκόταν στο στόχαστρο των Ναζί, επειδή το best seller του «Και τώρα ανθρωπάκο» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg) ετοιμαζόταν να γυριστεί ταινία στο Χόλυγουντ με Εβραίο παραγωγό. Ο εκδότης, Ε. Ρόβολτ όμως δήλωσε: «Αν αυτό το βιβλίο μας καταστρέψει, τουλάχιστον θα έχουμε καταστραφεί για κάτι που αξίζει».

10+1 βιβλία που θα διαβάσουμε σε αυτή την καραντίνα (Μέρος Β')


«Οι άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου» του Τζορτζ Όργουελ

Ο Τζορτζ Όργουελ είναι από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα ,τα έργα που έμειναν στην ιστορία με τη μεγαλύτερη επιρροή και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που βρισκόταν πάντα μπροστά από την εποχή του. Πέρασε στην αιωνιότητα με το «1984» και τον Μεγάλο Αδελφό.

«Οι Άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου» είναι το πρώτο του βιβλίο, κυκλοφόρησε το 1933 και οι εκδόσεις Αίολος μας το παρουσιάζουν στα ελληνικά σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά. Είναι ένας συνδυασμός αυτοβιογραφίας, φανταστικού και άμεσου κοινωνικού σχολιασμού, ανακατεμένα άβολα μεταξύ τους. Στις σελίδες του ο αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος μ' έναν κόσμο φτώχιας και στη συνέχεια διαπιστώνει ότι ο κόσμος αυτός είναι τραγικά επίκαιρος.
 
Aπό το Παρίσι στο Λονδίνο του Μεσοπολέμου.

O Τζορτζ Όργουελ βιώνει την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Μένει νηστικός για κάμποσες μέρες· εργάζεται σε υπόγεια υπό άθλιες συνθήκες για πενταροδεκάρες· μαθαίνει να ζει, να κοιμάται και να καπνίζει με μισή κορώνα τη μέρα· μαζεύει γόπες από τα πεζοδρόμια· επιβιώνει με “τσάι και δύο φέτες ψωμί”· κοιμάται στο πάτωμα με μόνο μαξιλάρι τα παπούτσια του, σε παγκάκια και σε κοιτώνες άστεγων. Μαζί με τον Πάντυ, τον αλήτη, και τον Μπόζο, έναν ζωγράφο του δρόμου, περιπλανιέται από κοιτώνα σε κοιτώνα στα σοκάκια του Λονδίνου. Ενώ με τον Μπορίς, πρώην ρώσο λοχαγό, τριγυρίζουν στο Παρίσι ψάχνοντας για δουλειά και βάζοντας ενέχυρο ακόμη και τα ρούχα τους για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό. Στο άνα χείρας βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1933, ο Όργουελ περιγράφει και βιώνει τον κόσμο των απόκληρων, των οποίων οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η εξασφάλιση τροφής και στέγης αποτελούν τη μοναδική τους επιδίωξη.

Ο συγγραφέας φέρνει στο φως μια παραγνωρισμένη μέχρι τότε κοινωνική ομάδα και για πρώτη φορά δίνει πρόσωπο και φωνή στη φτώχεια. Το βιβλίο αυτό, με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο Όργουελ, είναι γραμμένο με χιούμορ και καυστικότητα, προβληματίζοντας με την επικαιρότητα του.

Τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου για παιδιά και εφήβους

 

 «Κλασικά Παραμύθια για να μάθεις ποιος είσαι» του Χόρχε Μπουκάι ( Τόμος Β')

Μετά τον πρώτο τους τόμο τα «Κλασικά Παραμύθια (για να μάθεις ποιος είσαι)» που αγαπήθηκαν τόσο παγκοσμίως έχουν και συνέχεια. Ο αγαπημένος ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι συνεχίζει να μας αναλύει παραμύθια που μας στιγμάτισαν...Παραμύθια που δεν ξεχάσαμε ποτέ...

Στον δεύτερο τόμο μας παρουσιάζει επτά νέες ιστορίες όπως: Ο γενναίος ραφτάκος, Οι περιπέτειες του Πινόκιο, Χάνσελ και Γκρέτελ, Η μικρή γοργόνα, Τα ρούχα του αυτοκράτορα, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Ο μύθος του Οδυσσέα.
Πρόκειται για μια όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μπουκάι «εποικοδομητική ανάγνωση» αφού προτείνει στους αναγνώστες να διαλέξουν μια ιστορία , ν’ αλλάξουν το τέλος και την αρχή, να βρουν καινούργιους ήρωες, να ξαναφτιάξουν τους χαρακτήρες, ν’ ανακατέψουν ήρωες από διαφορετικά παραμύθια, να επινοήσουν διαλόγους, να προσθέσουν κάποιο κεφάλαιο.
Ο αναγνώστης μπορεί ακόμα ν’ αλλάξει την εποχή στην οποία συμβαίνουν τα γεγονότα (να πάει πίσω, στο παρελθόν, ή μπροστά, στο μέλλον), να φανταστεί ότι παίρνει συνέντευξη από τον συγγραφέα ή τους ήρωες του έργου και —γιατί όχι;— να συντάξει ένα άρθρο με φανταχτερό τίτλο για μια υποτιθέμενη εφημερίδα:

Η γοργόνα του παραμυθιού μας είναι ένας απ’ αυτούς τους γυναικείους χαρακτήρες οι οποίοι, σε αντίθεση με τις περισσότερες πριγκίπισσες των παραμυθιών, δεν χρειάζεται ούτε περιμένει να τη «διασώσει» ο αγαπημένος της πρίγκιπας. Είναι μια γυναίκα που παίρνει τις αποφάσεις και τα ρίσκα της χωρίς να τρομάζει μπροστά στο τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει. Υπομένει στωικά τη μοίρα της και δεν μετανιώνει για όσα έκανε για την εκπλήρωση του ονείρου της.

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου!


 «Το Κουλούρι: Ήταν να μη γίνει η αρχή:Η δεκαετία 2011-2020»

Η πρωτοποριακή διαδικτυακή εφημερίδα «Το Κουλούρι» παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων όπως μόνο εκείνη ξέρει!

Το Κουλούρι περήφανα παρουσιάζει ίσως την πιο πλήρη, αναλυτική και αποκαλυπτική ιστορική καταγραφή της δεκαετίας 2011-2020, με διεισδυτική ματιά, έμφαση στη λεπτομέρεια, αποκλειστικές πηγές και κοιτώντας κάθε χρονιά ξεχωριστά. 
Η δεκαετία ξεκίνησε την 01.01.2011 γιατί στην Ιστορία δεν υπήρξε ποτέ έτος μηδέν. Μια δεκαετία που μπήκε με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει μόλις γυρίσει από το Καστελλόριζο και κατέληξε με τον κορονοϊό να έχει γυρίσει μόλις από την Κίνα.

Από τα μνημόνια και τους Αγανακτισμένους, το δημοψήφισμα και τα capital controls, στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το Μακεδονικό και τη πανδημία του κορονοϊού, η πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφημερίδα Το Κουλούρι παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων σε ένα βιβλίο που θα συζητηθεί.


Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Γιαννούλα
Σχεδιασμός έκδοσης & εξωφύλλου: Ευτύχιος Κοχύλης
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Ειρήνη Βιανέλλη

«Πώς να είσαι άνθρωπος» της Ρούμπι Ουάξ

Mετά  το βιβλίο «Υγιής καινούργιος κόσμος» η Ρούμπι Ουάξ μας συστήνει το νέο της σημαντικό εγχειρίδιο για τον σκεπτόμενο αναγνώστη με τίτλο «Πώς να είσαι άνθρωπος».

Η Ρούμπι Ουάξ πέρασε πολύ καιρό με έναν μοναχό και έναν  νευροεπιστήμονα που χωρίς αυτούς όπως χαρακτηριστικά λέει δεν θα μπορούσε να γράψει αυτό το βιβλίο. Σκέφτηκε ότι ο μοναχός θα μπορούσε να εξηγήσει πώς λειτουργεί το μυαλό μας και ο νευροεπιστήμονας να πει πού ακριβώς πηγαίνουν όλα αυτά. Δηλώνει ικανοποιημένη που τους  ξεζούμισε αφού στο τέλος αυτό που μετράει είναι ότι έβγαλε αυτό το σπουδαίο εγχειρίδιο και μας το παρουσιάζει!

Όπως αναφέρει ο Νιλ Γκέιμαν «Οι προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ τριών τόσο διαφορετικών ειδικοτήτων και προσωπικοτήτων (μία αυστριακο-αμερικανο-εβραία ψυχολόγος και πρώην ηθοποιός, ένας ινδο-άγγλος βουδιστής μοναχός κι ένας ινδο-αμερικανός νευροεπιστήμονας) ενεργοποιούν τη χιουμοριστική διάθεση του αναγνώστη της Ρούμπι Ουάξ. Πολύ σύντομα, όμως, γίνεται αντιληπτό πως, πέρα από το χιούμορ που διατρέχει τις σελίδες τού Πώς να είσαι άνθρωπος (Το εγχειρίδιο), κρατάμε στα χέρια μας ένα από τα πιο γοητευτικά, ενδιαφέροντα και ενημερωτικά βιβλία γύρω από τη σχέση πνεύματος και σώματος, υπό το φως αυτής της νέας επιστήμης που ονομάστηκε «ενσυνειδητότητα». Ευκολοδιάβαστο, ενημερωτικό, διορατικό και  απροσδόκητα  σοφό.»



«Από Θάλασσα ήρεμη κι ανάβαθη» του Ντόναλ Ράιαν

Μια από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ιρλανδικής λογοτεχνίας, ο Ντόναλ Ράιαν εδραιώθηκε με έργα που προσεγγίζουν τη σύγχρονη ιρλανδική κοινωνία με αυθεντικότητα και λογοτεχνική πρωτοτυπία. Το βιβλίο του «Από μια Θάλασσα Ήρεμη κι Ανάβαθη» βρέθηκε στην μακρά λίστα για το βραβείο Booker του 2018 κι επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα στον Άλλο, τον πρόσφυγα και τη θέση του στην κοινωνία. Οι τρεις ιστορίες, με έναν λόγο διεισδυτικό και σε σημεία ποιητικό, θα βρουν την συγκλονιστική ολοκλήρωσή τους στο τελευταίο μέρος του έργου. Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια, την ελπίδα, την αγάπη και τις αόρατες συνδέσεις του καθενός μας με τους άλλους.

«…Όταν ένα δέντρο πεθαίνει της πείνας, οι γείτονες του τού δίνουν τροφή. Κανείς δεν ξέρει πώς γίνεται αυτό στην πραγματικότητα, απλά γίνεται. Οι θρεπτικές ουσίες θα ταξιδέψουν μέσα από τα λαγούμια που έχουν φτιάξει οι μύκητες από τις ρίζες ενός υγιούς δέντρου μέχρι το διπλανό του που πεθαίνει της πείνας… Τα δέντρα ζουν, όπως εσύ κι εγώ, πολλά χρόνια και γνωρίζουν τον κανόνα που πρέπει να τηρείται. Σ’ τον έχω πει πολλές φορές: να είσαι καλός άνθρωπος. Κοιμήσου τώρα, αγάπη μου. Αύριο θα είναι μια μεγάλη μέρα. Θα περάσουμε μια θάλασσα…».
Ποιο είναι το νήμα που συνδέει τρεις άντρες, φαινομενικά άσχετους και άγνωστους μεταξύ τους;

Ο Φαρούκ φεύγει ως πρόσφυγας με την οικογένειά του από τη Συρία, μια διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο Λάμπι δεν μπορεί να ξεχάσει τον πρώτο του έρωτα, που του έχει αφήσει βαθιά σημάδια.

Ο Τζον, βασανίζεται από το παρελθόν του όσο πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του.

Σημαδεμένοι απ’ όλα όσα αγάπησαν κι έχασαν, ψάχνουν μια πατρίδα, περνώντας τη δική τους – ήρεμη κι ανάβαθη άραγε;- θάλασσα.

Το νέο βιβλίο του Ντόναλ Ράιαν κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αίολος!

«Μάχη» του Φεδερίκο Ζανμέρ

 Η ιδέα του πολέμου ως τρόπου επικράτησης του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο συναντιέται με την εξιστόρηση των γεγονότων αυτής της 28ης Μαρτίου 1942, σ’ ένα μυθιστόρημα που αποτελείται από τόσα κεφάλαια όσα και οι πεσόντες Βρετανοί και Γάλλοι μαχητές.

Ένα σπαρακτικό βιβλίο για τον ηρωισμό, τη βαρβαρότητα, την επιβίωση, το θάνατο. Ένας βαθύς  αντιπολεμικός στοχασμός.

Ο πόλεμος είναι επινόηση του ανθρώπου. Μία από τις αρχαιότερες και μακροβιότερες επινοήσεις μας. Και αποκλειστικής χρήσεως, συν τοις άλλοις. Θέλω να πω, άγνωστη σε όλα τα άλλα πλάσματα που κατοικούν στον πλανήτη. Τα ζώα ενός είδους μπορεί να μάχονται εναντίον ζώων άλλου είδους. Μπορεί να συμβαίνει. Συμβαίνει. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με την ανάγκη τροφής ή επιβίωσης. Ακόμα και τα φυτά μπορεί ν’ αγωνίζονται εναντίον άλλου είδους φυτών για να κερδίσουν ένα χώρο πιο ευνοϊκό ώστε ν’ αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν επιτυχώς. Αλλά δεν πολεμούν μεταξύ ομοίων. Ποτέ.»
 
Tο Σάββατο 28 Mαρτίου 1942, στο Σεν-Ναζέρ, ξέσπασε μία απ’ τις σκληρότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: η Επιχείρηση Chariot. Βρετανοί καταδρομείς επιτέθηκαν στο γαλλικό λιμάνι όπου οι γερμανοί κατακτητές  είχαν εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη βάση υποβρυχίων τους στον Ατλαντικό Ωκεανό, ένα χαλύβδινο τερατούργημα, σχεδιασμένο για την αιωνιότητα του Τρίτου Ράιχ. Εναντίον του, ένα παλιό αντιτορπιλικό, το HMS Campbeltown, εντεταλμένο να προσκρούσει και να εκραγεί πάνω στην κεντρική του δεξαμενή.

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, προβάλλονται στην Αργεντινή τα επεισόδια της ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς Μάχη. Εκεί, ο μικρός Φεδερίκο Ζανμέρ παρακολουθεί μαζί με τον πατέρα του τις περιπέτειες μιας αμερικανικής περιπόλου, η οποία, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, έχει ξεμείνει στην Ευρώπη και εξοντώνει όποιους Γερμανούς πετυχαίνει στο δρόμο της. Αυτή η ανάμνηση απ’ τα παιδικά του χρόνια ακολουθεί τον συγγραφέα σ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Σεν-Ναζέρ, όπου και έγραψε αυτό το βιβλίο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top