Συνέντευξη Star.gr : Η Ηρώ Σκάρου μας παρουσιάζει τη ζωή έτσι όπως είναι!

Η συγγραφέας μιλά για το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Ηρώ Σκάρου : Η ζωή όπως είναι

Η Ηρώ Σκάρου μιλάει στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η Ζωή όπως είναι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Μέσα από 24 διαφορετικές ιστορίες μας παρουσιάζει  απλές καθημερινές καταστάσεις  και μας παροτρύνει να βλέπουμε τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.

-Μιλήστε μας για τη νέα συλλογή διηγημάτων σας με τίτλο «Η ζωή όπως είναι». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;

8 νέες εξαιρετικές εκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις

Για κάθε διήγημα της συλλογής το έναυσμα ήταν διαφορετικό: μια εικόνα που είδα, μια φράση που διάβασα, μια συνομιλία που άκουσα τυχαία ή ένα γεγονός που μου διηγήθηκαν. Παρότι όμως η κάθε ιστορία είχε ξεχωριστό ερέθισμα, υπάρχει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο όλες περιστρέφονται: η ζωή όπως είναι και ο τρόπος που οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα σ’ αυτήν.

Ηρώ Σκάρου: «Η ζωή είναι αντιφατική, απρόβλεπτη, άστατη»

-Τι είναι αυτό που σας τραβάει ως συγγραφέα στο μικρό σχήμα ενός διηγήματος;

Προτιμώ το απλό από το σύνθετο. Αγαπώ τη συντομία, τη λιτότητα και την πυκνότητα. Θεωρώ ότι αυτά που αποσιωπώνται ή υπονοούνται είναι εξίσου σημαντικά με όσα λέγονται. Μου αρέσει το πέρασμα από το ειδικό στο γενικό· πως δηλαδή μέσα από την εστίαση σε ένα μεμονωμένο επεισόδιο μπορεί να αποδοθεί μια συνολική αίσθηση της ζωής ενός ήρωα. Τέλος, με μια συλλογή διηγημάτων έχω μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση (διαφορετικό ύφος και οπτική γωνία σε κάθε ιστορία).

-Τι συνδέει τις 24 αυτές διαφορετικές ιστορίες;

Κοινή συνιστώσα των ιστοριών αποτελούν οι ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές) και το δίπολο σύγκρουση – αποδοχή. Το κάθε διήγημα αναδεικνύει μια πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας και όλα μαζί, αλληλοσυμπληρούμενα, συνθέτουν μια πιο πανοραμική θέαση της ζωής όπως είναι.

Θέμα star.gr: Οι τελευταίες σπουδαίες εκδοτικές προτάσεις του 2020

-Υπάρχει κάποιος πρωταγωνιστής μέσα από τα διηγήματα σας που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Αν πρέπει να επιλέξω, θα πω τον επιστήμονα στο διήγημα «Η σύνδεση δεν ήταν εφικτή». Ο Έλληνας που ζει στην Αμερική και ερευνά το μυστικό της μακροζωίας, το οποίο βρίσκεται στο νησί που άφησε πίσω του. Το έγραψα και σαν υπενθύμιση στον εαυτό μου για τους κινδύνους που κρύβονται στην υπερβολική προσήλωση σε έναν στόχο. Συχνά οι άνθρωποι που αφιερώνονται σε έναν σκοπό παραβλέπουν την ομορφιά της απλής, καθημερινής ζωής και χάνουν την ουσιαστική επικοινωνία με τους αγαπημένους τους. Ένας άλλος λόγος που επιλέγω τον συγκεκριμένο ήρωα είναι γιατί η ιστορία του αναφέρεται στο νησί καταγωγής μου, την Ικαρία.

Ηρώ Σκάρου :«Συχνά οι άνθρωποι που αφιερώνονται σε έναν σκοπό παραβλέπουν την ομορφιά της απλής, καθημερινής ζωής και χάνουν την ουσιαστική επικοινωνία με τους αγαπημένους τους»

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή με τρεις λέξεις;

Ξεκινώντας από το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου: αντιφατική, απρόβλεπτη, άστατη. (Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό).

-Πόσο δύσκολο τελικά είναι να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μεταξύ μας; Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τις σχέσεις μας;

Πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από τα θέματα της αυτογνωσίας και της αυταξίας. Όταν ένας άνθρωπος δουλέψει με τον εαυτό του, ανακαλύψει την εσωτερική του δύναμη και οδηγηθεί στην αυτοεκτίμηση, οι σχέσεις του με τους άλλους γίνονται αυτομάτως πιο ξεκάθαρες. Αναγνωρίζει τις δυσλειτουργικές καταστάσεις αλλά και τα στοιχεία που απαιτούνται για μία ισορροπημένη συμβίωση. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι, πιστεύω, η ενσυναίσθηση. Η προσπάθεια να κατανοήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε
απέναντί μας, να αντιληφθούμε την πραγματικότητα όπως εκείνος την αισθάνεται. Τότε μπορούμε να αναζητήσουμε αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν χωρίς να παραβλέπουμε και την ενδεχόμενη προσωπική μας ευθύνη.

Ηρώ Σκάρου: Όπως έχει πει ο Καμύ: «Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει»

-Πώς η ζωή μπορεί να γίνει ολοένα και καλύτερη;

Με κίνδυνο να ακουστώ (πάλι) σαν οδηγός αυτοβελτίωσης θα απαντήσω με ό,τι πραγματικά πιστεύω: Αξιολογούμε και αλλάζουμε, αν χρειάζεται, τον τρόπο που λειτουργούμε στη ζωή μας αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη ζωή μας. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, κινούμαστε προς αυτούς αλλά δεν διστάζουμε να τους επαναπροσδιορίσουμε αν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί. Κάνουμε αυτοκριτική αλλά αποφεύγουμε τον αυτοέπαινο και την αυτομομφή. Είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε ηθικά ή υλικά όσους και όποτε μπορούμε, αλλά απομακρυνόμαστε από τοξικούς ανθρώπους. Αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ζούμε πάντοτε χαρούμενα. Όπως έχει πει ο Καμύ: «Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει».

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Online Eργαστήρια τα Σαββατοκύριακα

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε θέσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Άλλαξε πορεία ύστερα από μία εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα. Με τη συλλογή διηγημάτων της Μια χαρά είναι (εκδόσεις Γκοβόστη, 2018) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης. Αγαπά τη μικρή φόρμα και τα μεγάλα ταξίδια.
 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top