Σπουδαία μυθιστορήματα γένους θηλυκού

Οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της παγκόσμιας λογοτεχνίας

βιβλία με πρωταγωνίστριες γυναίκες

Γυναίκες που αγάπησαν και αγαπήθηκαν με πάθος, γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην φροντίδα παιδιών που δεν ήταν δικά τους, γυναίκες που εγκατέλειψαν τη συζυγική στέγη όταν ένιωσαν ότι προδόθηκαν.

To star.gr παρουσιάζει ηρωίδες που ξεχώρισαν για την πυγμή, την αποφασιστικότητα, την αέρινη μορφή και την αφοσίωση τους και σημάδεψαν την παγκόσμια λογοτεχνία. Από την ελληνική αρχαιότητα και τον μεσαίωνα έως τον βραζιλιάνικο ρεαλισμό του 19ου αιώνα.

Σπουδαία βιβλία για μικρούς αναγνώστες

Η «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόη

Η διάσημη ιστορία αγάπης, ασίγαστου πάθους και προδοσίας ανέδειξε τον Τολστόι σ' έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες στην ιστορία και μας συνέστησε την τραγική Άννα Αρκάντιεβνα Καρένινα, ηρωίδα-σύμβολο του θυελλώδους έρωτα και της μοιχείας. Η Άννα Καρένινα, είναι μια γυναίκα με μεγάλο πάθος, μια ερωτευμένη γυναίκα, που κινεί τον έρωτα του Βρόνσκι και πνίγεται στα αδιέξοδα. Είναι η κεντρική ψηφίδα σ’ αυτό το κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό πλαίσιο του οποίου οι κανόνες διέπουν τη συμπεριφορά των μελών της αριστοκρατίας.

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαράλλαχτες - όμως κάθε δυστυχισμένη οικογένεια τη βαραίνει η δική της, η ιδιαίτερη δυστυχία». Αυτή η πρώτη, αμφιλεγόμενη φράση της Άννας Καρένινα, του κορυφαίου μυθιστορήματος του Λέοντος Τολστόη, ανοίγει την αυλαία σε ένα πραγματικά μοναδικό λογοτεχνικό ταξίδι. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

Ανοιξιάτικα βιβλία για μικρούς αναγνώστες

Η «Φαίδρα»  του Ρακίνα

Η Φαίδρα κυριεύθηκε από σφοδρό έρωτα για τον ξακουστό για την ομορφιά, γιο του Θησέα, τον Ιππόλυτο. Στην προσπάθειά της να τον σαγηνεύσει, εκείνος την απέκρουσε. Σε άλλη συνάντηση η Φαίδρα δε δίστασε να πέσει στα πόδια του και να τον παρακαλεί με δάκρυα ν’ ανταποκριθεί στον παράφορο έρωτά της. O γνωστός μύθος του Ιππόλυτου και της Φαίδρας έχει εμπνεύσει λογοτέχνες και ποιητές, εικαστικούς και συνθέτες, θεατρικούς συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν. Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, ύστερα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης με το αριστούργημα του Ρακίνα, καταθέτει την τέταρτη και οριστική εκδοχή της μετάφρασης της Φαίδρας που κυκλοφορεί σε μια πολυτελή έκδοση από την Κάπα Εκδοτική.

Διαβάζουμε σπουδαία θεατρικά έργα

«Η Κάρι μας»  του Theodore Dreiser

Γεμάτη τρελά όνειρα για να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, η Κάρι ξεκινά, τον Αύγουστο του 1899, από το χωριό της για το Σικάγο. Μια καινούργια ζακέτα, ένα καπελάκι, αυτά είναι τα πρώτα που επιθυμεί. Ο μισθός όμως από την κουραστική δουλειά που βρίσκει με μεγάλη δυσκολία δεν επαρκεί. Ο καλοντυμένος κύριος που γνώρισε στο τρένο είναι πολύ πρόθυμος να τη διευκολύνει. Ο τρόπος να κατακτήσει το «αμερικανικό όνειρο» είναι να ενδώσει στις προτάσεις του;

Το  σπουδαίο αυτό  αστικό μυθιστόρημα των ΗΠΑ,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, αφηγείται αφενός την πορεία ενός ανθρώπου από την άγνοια στη γνώση, από την αφάνεια και τη φτώχεια στο θρίαμβο!

6+1 σπουδαία βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε όσο μένουμε σπίτι

H «Αριάδνη» του Τσέχωφ

Στην Αριάδνη σκιαγραφείται ένας ορισμένος τύπος γυναίκας που, μια συγκεκριμένη εποχή, άσκησε δυνατή επίδραση στο συγγραφέα: Πρόκειται για μια πραγματική καλλονή που εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητα και την αντιφατικότητα του χαρακτήρα της, με τη δίψα της για ζωή, με τη διακαή της ανάγκη για ειλικρινή στοργή, με τον αυξημένο ερωτισμό της ψυχρής ιδιοσυγκρασίας της – χαρακτηριστικά που καλύπτονται και αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά πίσω από τα πολλαπλά πέπλα των ιδιορρυθμιών της.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές ο Τσέχωφ αναρωτιέται «Γιατί να κάνουμε γενικεύσεις, γιατί από τη μία και μόνη Αριάδνη να κρίνουμε όλες τις γυναίκες;»

Αυτή η  νουβέλα κρύβει, ίσως, τα περισσότερα αυτοβιογραφικά στοιχεία απ’ όλα τ’ άλλα πεζά του μεγάλου συγγραφέα.

6+1 βιβλία που θα κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά σας

Η «Ελένα» του Ζοακίμ Μασάντο ντε Ασίς

Η Ελένα είναι μια τραγική ηρωίδα, οι σκέψεις της παραμένουν ένα μυστήριο ακόμη και στο τέλος του βιβλίου. Οι συνεχόμενες ανατροπές την οδηγούν στο τραγικό τέλος αφού δεν μπορεί να πάρει στα χέρια της την μοίρα της.

Ένα από τα κορυφαία βιβλία του Machado de Assis, του θεμελιωτή του αστικού μυθιστορήματος της Βραζιλίας. Ένα αισθηματικό δράμα που απηχεί το πέρασμα της χώρας από την αποικιακή στη σύγχρονη εποχή της. Εντυπωσιάζει χάρη στην απολαυστική πλοκή του, αλλά και την αναπάντεχη, ακόμα και στις πιο ρομαντικές στιγμές, λεπτή ειρωνεία του, καθώς και τη διεισδυτική ματιά του στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του τέλους του 19ου αιώνα. Κυκλοφορεί στην εξαιρετική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Η «Νόρα» (Κούκλας σπίτι) του Χένρι Ιψεν

Η Νόρα είνα μια  γυναίκα που επαναστατεί ενάντια στην υποκρισία των κοινωνικών συμβάσεων. Ένα  κλασικό αριστούργημα, που συνεχίζει να μιλά στις σύγχρονες αγωνίες μας. Ο Ίψεν χαρακτήρισε το έργο του «τραγωδία των μοντέρνων καιρών». Σε ζητήματα πρακτικής της καθημερινής ζωής, η γυναίκα κρίνεται από τον αντρικό νόμο, σαν να μην ήταν γυναίκα, αλλά άντρας» σημείωνε ο Ίψεν το 1879 για τη Νόρα.

Στο έργο,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη, η αντρική αίσθηση της ταυτότητας έρχεται σε σύγκρουση με την έλλειψη γυναικείας ταυτότητας. To φινάλε τoυ υπονοεί  ότι  η ανδροκρατούμενη κοινωνία μπορεί να  αποτελέσει παρελθόν...

«Η γυναίκα με τα άσπρα» του Wilkie Collins

Έρωτας, μυστήριο, φαντάσματα, αρρώστιες, εγκλήματα, μυστικές αδελφότητες, προδοσίες, ηθογραφία, συναρπαστική πλοκή και πρωτοποριακός για την εποχή του τρόπος γραφής: Η Γυναίκα με τα Άσπρα υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ουίλκι Κόλινς.

Ο δάσκαλος ζωγραφικής Γουόλτερ Χαρτράιτ είναι αυτός που πρωτοαντικρίζει τη Γυναίκα με τα Άσπρα και της προσφέρει τη βοήθειά του. Από τους διώκτες της θα πληροφορηθεί ότι είναι η Αν Κάθερικ και έχει δραπετεύσει από το άσυλο όπου την έχει κλείσει «από ευσπλαχνία» ο λόρδος Πέρσιβαλ Γκλάιντ. Λίγο αργότερα ο Γουόλτερ προσλαμβάνεται ως δάσκαλος ζωγραφικής της Λόρα Φέρλι, που μοιάζει πολύ με τη μυστηριώδη γυναίκα, την ερωτεύεται, αλλά εκείνη είναι υποχρεωμένη να παντρευτεί τον λόρδο Γκλάιντ.'Eνα έργο που συνδυάζει τις συγκινήσεις της μεσαιωνικής λογοτεχνίας με τον ψυχολογικό ρεαλισμό μιας σύγχρονης θεματογραφίας και μεταφέρει τον έρωτα αλλά και τη φρίκη του μεσαιωνικού μυθιστορήματος.

«Η θεία Τούλα» του Μιγέλ ντε Ουναμούνο

Μια  παρθένα  μητέρα  που  γοητεύει  εδώ  και  έναν  αιώνα..

«Η  θεία Τούλα» είναι μια γυναίκα που αποφασίζει η ίδια να μείνει άσπιλη και αγνή, να μην δοθεί ποτέ σε άντρα και τελικά καταφέρνει να γίνει μάνα πέντε παιδιών . ‘Εχει θεωρηθεί ένα από τα εκατό καλύτερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα ,αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και φιλοσόφου.

Πρόκειται για  μια γυναίκα που ξυπνά «τη λαχτάρα για απόλαυση» απορρίπτει προτάσεις γάμου και επιλέγει να αγνοεί τον έρωτα και το κορμί της για να μεγαλώσει τα παιδιά της αδελφής της. Ζει με τον κουνιάδο της, αλλά δεν θέλει να τον παντρευτεί για να μην σπιλώσει τον χώρο όπου ζουν τα «παιδιά της»· απεχθάνεται την «αντρίλα», αλλά είναι στιγμές που «νιώθει μέσα της καταιγίδες»· είναι πουριτανή, αλλά αρνείται πως μοναδικός σκοπός της γυναίκας είναι ο γάμος.Κυκλοφορεί στην εξαιρετική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Η «Νανά» του Εμίλ Ζολά

Η Νανά δεν ήταν μια συνηθισμένη εταίρα. Ξεπετάχτηκε σαν τη χρυσόμυγα μεσ’ από την κοπριά· κι από το πεζοδρόμιο έφτασε στο μέγαρο όπου καταβρόχθιζε τις περιουσίες των «κυριών» και των αριστοκρατών «σαν σοκολατάκια στα χιονάτα της γόνατα». Ψηλή, παχουλή, με ξανθοκόκκινη χαίτη, κυκλοφορούσε σαν βασίλισσα με δαντέλες και μπριγιάν στην παρισινή κοινωνία της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, με μόνη της ηδονή το μάζεμα του πλούτου. Προσφερόταν σ’ όποιον και να ‘ταν κι όπου να’ ταν. (...) Νανά!Τ’ όνομά της εδώ κι εκατόν είκοσι χρόνια θυμίζει τον αγοραίο έρωτα και την ηδονή, όταν συνοδεύεται από τ’ όνομα του μεγάλου της συγγραφέα. To σπουδαίο αυτό έργο του Ζολά κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top