Εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακαλύφθηκε στο�� Πόντο

Είναι 2.100 ετών

Ένα σπάνιο άγαλμα από μάρμαρο της θεάς Κυβέλης, το οποίο εκτιμάται 2.100 ετών, βρέθηκε σε ανασκαφές που έγιναν στην επαρχία των Κοτυώρων (Ορντού), βορειοδυτικά της Τουρκίας, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έγραψε η Daily Sabah.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το ιστορικό γλυπτό της Κυβέλης να κάθεται στο θρόνο της, ζυγίζει 200 κιλά και είναι περί τα 110 εκατ. σε ύψος. Είναι δε το πρώτο άγαλμα από μάρμαρο που βρέθηκε στην Τουρκία, στην αρχική του θέση.

Το εύρημα αυτό ήρθε στο φως από τις ανασκαφές ομάδας 25 αρχαιολόγων, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Gazi University, καθηγητή, Δρ. Σουλεϊμάν Γιουσέλ Σενιούρτ, στο ηλικίας 2.300 ετών Kurul Kalesi, ή αλλιώς Council Fortress.

«Συνεχίζουμε την εργασία μας χωρίς διακοπή. Δύο ημέρες πριν βρήκαμε ένα εξαιρετικό εύρημα. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το άγαλμα παρέμεινε ανέγγιχτο όταν οι πύλες του φρουρίου του Kurul κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια εισβολής από Ρωμαίους στρατιώτες. Αυτό το άγαλμα μας δείχνει επίσης πως το φρούριο του Kurul στο Ορντού ήταν πολύ σημαντικό (στους αρχαίους χρόνους)» δήλωσε ο καθηγητής Σενιούρτ.

Αναφέροντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, πρόσθεσε πως είναι περήφανοι που ανακάλυψαν ένα τέτοιο δημιούργημα στην Τουρκία. Ακόμη, είπε πως το ανεκτίμητης αξίας άγαλμα θα μεταφερθεί αργότερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Ορντού.

Ο καθηγητής συνέχισε, λέγοντας πως οι πρώτες προσπάθειες για διενέργεια ανασκαφών στην περιοχή έγιναν περίπου 6 χρόνια πριν, αλλά αναβλήθηκαν για διάφορες αιτίες.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ενβέρ Γιλμάζ, δεσμεύτηκ�� να χορηγήσει 500.000 τουρκικές λίρες για όλες τις ανασκαφές στο φρούριο του Kurul.

Σημείωσε δε πως ο αρχαιολογικός αυτός χώρος θα μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο στο κοντινό μέλλον και ελπίζει πως οι ανασκαφές θα συνεισφέρουν τουριστικά στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Οι έρευνες στο εν λόγω σημείο είναι οι πρώτες στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.Η Κυβέλη, μητέρα θεά της Ανατολίας, είναι σύμβολο της ευμάρειας, έγκυ��ς, καθήμενη στο θρόνο της.

Στην μυθολογία της Ανατολίας ήταν η προσωπικοποίηση της γης. Στην Ελληνική μυθολογία εξισώθηκε με τη θεά Γαία και συνδέθηκε με την ευφορία της φύσης, των βουνών, αλλά και τα τείχη της πόλης, καθώς και άγρια ζώα, όπως λιοντάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top