Απεβίωσε η Αλγερινή συγγραφέας Ασιά Τζεμπάρ

Είχε τιμηθεί με το γερμανικό βραβείο της Ειρήνης

Απεβίωσε η Αλγερινή συγγραφέας Ασιά Τζεμπάρ

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 79 ετών άφησε η Αλγερινή συγγραφέας Ασιά Τζεμπάρ, η οποία ήταν υπέρμαχος της χειραφέτησης των μουσουλμάνων γυναικών και του διαλόγου των πολιτισμών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ όταν έμαθε για το θάνατό της δήλωσε: «σε αυτή τη γυναίκα, με πολλαπλές και γόνιμες ταυτότητες που έτρεφαν το έργο της, ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία ανάμεσα στη βερβερική, την αραβική και τη γαλλική γλώσσα».

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1936 στο Σερσέλ, 150 χλμ. δυτικά του Αλγερίου και ήταν κόρη δασκάλου. Το 1956 εξέδωσε το πρώ��ο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Η δίψα» (Le soif), που είχε θέμα τα προβλήματα αντίστασης και εξέγερσης των Αλγερινών εναντίον των Γάλλων.

Η Τζεμπάρ είχε διακριθεί για το έργο της, ενώ από το 1997 ήταν διευθύντρια στο Κέντρο Γαλλικών και Γαλλόφωνων μελετών στο Μπατόν-Ρουζ του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, όπου δίδασκε γαλλική λογοτεχνία.

Εξέδωσε περίπου είκοσι μυθιστορήματα, μαρτυρίες, συλλογές ποιημάτων, που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο «Σουλτάνα σκιά», από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το 2000 τιμήθηκε με το γερμανικό βραβείο της Ειρήνης και τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία.

Η ίδια είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στο χωριό όπου γεννήθηκε, το Σερσέλ, δυτικά του Αλγερίου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top