«Θραύσματα Ακρόπολις» στην Gagosian της Αθήνας

Εγκαίνια παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη

Την έκθεση «Meissen Θραύσματα Ακρόπολις» με έργα του Γερμανού Anselm Reyle εγκαινιάζε�� η γκαλερί Gagosian - παρουσία του καλλιτέχνη- την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου (6 έως 9 μ.μ.).

Η Ακρόπολη ενσαρκώνει τον κυρίαρχο τρόπο πρόσληψης της αρχαιότητας ως σύνθετος και υψηλός πολιτισμός, του οποίου τα διάσημα κτίρια σχηματοποιούν την εικόνα που έχουμε για την ζωή της περιόδου εκείνης. Για περισσότερα από 2000 χρόνια τα υπάρχοντα ερείπια άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και είναι ακόμα μάρτυρες του παρελθόντος, το οποίο μόνο ξεχασμένο δεν είναι. Ως εκ τούτου, ο τίτλος της έκθεσης του Anselm Reyle, «Meissen Θραύσματα Ακρόπολις», δημιουργεί μια άμεση σύνδεση με την πόλη.

Τα πορσελάνινα γλυπτά του καλλιτέχνη - που έχουν παραχθεί σε συνεργασία με την ομώνυμη βιομηχανία από το Meissen-, παρουσιάζονται με τον κλασσικό μουσειολογικό τρόπο. Τα έργα είναι τοποθετ��μένα σε βελούδινο φόντο και μέσα σε γυάλινες βιτρίνες και μοιάζουν με ευρήματα από κάποια αρχαιολογική ανασκαφή.

Στους πίνακες του, ο Γερμανός Reyle, επηρεασμένος από την αμορφική τέχνη (art informel) και την κηλιδογραφία (tachisme), απλώνει δυναμικά και αυθόρμητα την πάστα πάνω στον καμβά σε στρώσεις, διαγωνίως και σε ασύμμετρες γωνίες, δημιουργώντας ένα πλέγμα από φαρδιές, έντονες γραμμές.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο δημιουργεί τις σειρές έργων του, είναι τα στοιχεία της επαναληπτικότητας και η χρήση αποσπασμάτων εικόνων, όπως στη μουσική όπου ένα απόσπασμα μιας ηχογράφησης χρησιμοποιείται ξανά προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαφορετική μελωδία. Επίσης, εμπνέεται από παλαιότερες ιδέες και από διαφορετικές εποχές της ιστορίας της τέχνης και του design, στοιχεία «υψηλής τέχνης» αλλά και «χαμηλής κουλτούρας» - δίνοντάς τους την ίδια βαρύτητα- ειρωνευόμενος τελικά την ιστορία και τις στυλιστικές της εκφάνσεις, όσο και τα μανιφέστα των διαφόρων εικαστικών ρευμάτων.

Πληροφορίες: Η έκθεση «Meissen Θραύσματα Ακρόπολις» στην γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Αθήνα) θα διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου με ωράριο λειτουργίας 11π.μ. με 6μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή. (Πηγή: Ναυτεμπορική).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top