Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Μια περιοδική έκθεση για το Βασιλιά Πύρρο

«Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης»

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Μια περιοδική έκθεση για το Βασιλιά Πύρρο
«Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης», είναι η νέα περιοδική έκθεση που λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Διοργανώθηκε από τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σε πρώτη φάση, επικεντρώνεται στο αρχαιολογικό υλικό που ήδη υπάρχει στο μουσείο, όμως εμπλουτίζεται συνεχώς από διάφορα μουσεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής υπάρχει η σύμφωνη γνώμη από διάφορα μουσεία, όπως του Μουσείου της Ακρόπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης στην Ιταλία.
Με την έκθεση επιχειρείται να έλθουν οι επισκέπτες πιο κοντά με τις ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες για τον Πύρρο στις μόνιμες θεματικές ενότητες του μουσείου, ο οποίος υπήρξε πολιτικός οραματιστής στα όρια της οικουμένης και σε ό,τι αφορά στην Ήπειρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κώστας Σουέρεφ.
«Ο Πύρρος, με το άπιαστο όνειρο, τις εφήμερ��ς νίκες και τις αδυσώπητες ήττες, επιθυμούσε να ενώσει με μια γέφυρα την Ήπειρο με την Ιταλία, ενισχύοντας τους δεσμούς που υπήρχαν με τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Σικελία, σε οικονομικό και ιδεολογικό επίπεδο. Παρενέβη, κατά συνέπεια, ουσιαστικά στις σχέσεις ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς της εποχής του» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, στον αύλειο χώρο της ανατολικής εισόδου του μουσείου, πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Οπλίτης», που η Ελληνίδα γλύπτρια Ναταλία Μελά δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου».
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top