Το μεγάλο παράπονο του Μίκη Θεοδωράκη!

Κατάθεση ψυχής από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη

Κατάθεση ψυχής έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης εξέφρασε το μεγάλο του παράπονο!

«Θα φύγω με μια θάλασσα μουσικής που έχω μέσα μου και τη θυσίασα χωρίς να μπορέσω να πραγματοποιήσω ούτε το 10% των οραμάτων μου για το μέλλον της κοινωνίας. Η βία τελικά αποδείχθηκε πιο δυνατή από τους αμέτρητους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων. Και για μένα ολέθρια» εξομολογήθηκε ο κύριος Θεοδωράκης.

Και στον ίδιο τόνο προσθέτει: «Έζησα σε μια εποχή στην οποία η βία έπαιζε τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωση των λαών, των κοινωνιών και των ανθρώπων. Έτσι αναγκάστηκα κι εγώ να δαπανώ το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών μου σε πράξεις αντίθεσης και αντίστασης κατά της βίας που με περικύκλωνε και με προκαλούσε. Το ευτύχημα για μένα ήταν οτι κατόρθωσα να έχω την απόλυτη σχέση με την τέχνη και ειδικά με τη μουσική. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν κατόρθωσα να δώσω σε αυτόν τον τομέα όσα ήθελα και μπορούσα να δώσω. Θα μπορούσα να ελαττώσω-χωρίς ηθική βλάβη- την αφοσίωσή μου στο χρέος ολοκληρώνοντας την προσφορά μου στην τέχνη. Εκείνες τις συνθήκες που θα μου επέτρεπαν την ολοκληρωτική μέθεξη του μουσικού μου έργου και των προσωπικών μου ιδεών με το σύνολο του λαού μας. Έκανα τα πάντα για αυτόν τον σκοπό. Όμως άγριοι άνεμοι με απομάκρυναν. Ήταν άδικο για μένα και νομίζω και για τους άλλους. Άλλωστε, τα πνευματικά δώρα που προσέφερα ήταν λίγο πολύ γνωστά. Περίπου το 80% του δημιουργικού μου έργου βρίσκεται αρχειοθετημένο στη βιβλιοθήκη Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής και παραμένει ουσιαστικά άγνωστο και αναξιοποίητο»!

Ο Μίκη�� Θεοδωράκης από τις 10 Μαΐου θα βρίσκεται στη σκηνή του Badminton. Ο ίδιο δηλώνει «ευτυχής. Όχι μόνο γιατί είναι πραγματικά όμορφα, αλλά προπαντός γιατί μέσα σε τρεις ώρες περνούν έξι δεκαετίες ζωής φορτωμένες με γεγονότα χωρίς τέλος. Από τη Μικρασιατική καταστροφή έως τη χούντα και βάλε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top